Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’dan uğurlanacak olan gemi, yarın deniz yolculuğuna başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uğurlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Oruç Reis gemisini İstanbul Boğazı’ndan Somali’ye uğurlayacak. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katılacak. Bayraktar, Somali offshore bölgesinde 15 bin kilometrekarelik bir deniz yetki alanında arama ruhsatı bulunduğunu belirtti. Oruç Reis’in bu kapsamda sismik faaliyetler yürüteceğini ifade eden Bayraktar, bölgenin petrol açısından umut vadettiğini de ekledi.

Özel Tasarımlı Yerli Gemi

Oruç Reis Araştırma Gemisi, Türkiye’deki tersanelerde tamamen yerli imkanlarla inşa edildi. 2017 yılında denize indirilen gemi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik araştırmalar yapmak üzere özel olarak tasarlandı. Gemi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip. Oruç Reis, sahip olduğu teknik donanımlarla iki ve üç boyutlu sismik araştırmalar gerçekleştirebiliyor.

23 Bin Kilometrekarelik Veri

4x2.520 kW dizel elektrik makina gücüne sahip olan Oruç Reis, bugüne kadar Mavi Vatan kapsamında 23 bin kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladı. Hem iki hem de üç boyutlu sismik faaliyetler yürüten gemi, bu kez Somali açıklarında üç boyutlu sismik çalışmalar gerçekleştirecek.

Türkiye ve Somali Arasında Anlaşmalar

2024 yılı içerisinde Türkiye ve Somali arasında mutabakat zaptları imzalandı. Bu anlaşmalar çerçevesinde Türkiye Petrolleri Somali denizlerinde üç sahada arama ruhsatı aldı. Her biri 5 bin kilometrekareyi temsil eden bu ruhsat sahalarında ilk etapta sismik çalışmalar yapılacak. Oruç Reis, bu ruhsatlı alanlarda görev yapacak.

Donanmadan Tam Destek

Oruç Reis, Somali’ye giderken Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz üzerinden geçecek. Somali açıklarına ulaştığında, Oruç Reis’e Türk Donanması'ndan iki fırkateyn eşlik edecek. Ayrıca, Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

Sismik Veriler Ankara’da Analiz Edilecek

Oruç Reis, Somali açıklarındaki üç ruhsat sahasında daha önce yapılmamış üç boyutlu sismik çalışmalar gerçekleştirecek. Yaklaşık 7 ay sürecek bu çalışmalar sırasında gemi, petrol ve doğalgaz için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara’da analiz edilecek ve sonuçlara göre sondaj çalışmaları başlatılacak.

Kaynak: Haber Merkezi