Bu projede Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) işbirliği yapıyor.

İzmir'de felsefe festivali İzmir'de felsefe festivali

Altyapı Kontrolleri Daha Güvenli

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ sistemleri sayesinde trenlerin tekerlerinde oluşabilecek çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi sorunların önceden tespit edilebileceğini belirtti. OTMİ'ler, trenler hareket halindeyken dahi otonom bir şekilde muayene yapabilecek.

Akıllı Ulaşım Sistemleri Dönüşümü

Karayollarındaki akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünün demiryollarında da başladığını ifade eden Uraloğlu, OTMİ'nin dijitalleşme ve akıllı sistemler alanındaki en önemli projelerden biri olduğunu vurguladı. Proje, uluslararası standartlara uygun, güvenli ve hızlı taşımacılık imkanı sağlayacak.

Yıl Sonuna Kadar Tamamlanacak

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla üretilen OTMİ sistemleriyle demiryollarında dışa bağımlılığı azaltarak işletme maliyetlerini düşüreceklerini belirtti. OTMİ Geliştirme Projesi’nin 2021 yılında TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında imzalandığını hatırlatan Uraloğlu, projenin Köseköy İstasyonu’nda devam ettiğini kaydetti.

İzleme Merkezi ile Güvenlik Artacak

Geliştirilen sistemlerin Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri arasında öncelikli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, OTMİ’lerin toplayacağı verilerin akıllı algoritmalarla analiz edileceğini ve bakım çalışmalarının olası arızalardan önce yapılacağını söyledi. Toplanan veriler, Ankara'da kurulacak bir izleme merkezinden takip edilerek olası kazaların önüne geçileceği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi