Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan "Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu", bu yıl için önemli tarihler belirledi.

Kesim ve İhracat Tarihleri

Yapılan incelemeler sonucunda, satsuma mandalina çeşidinin kesimi 14 Ekim 2024'te, ihracatı ise 18 Ekim 2024 tarihinde yapılacak. İzmir'e bağlı ilçelerde gerçekleştirilen bu incelemelerde alınan numuneler, İzmir Laboratuvar Müdürlüğü'nde analiz edildi.

Türkiye’nin Mandalina Üretimi ve İhracatı

Türkiye, yıllık 1,9 milyon ton mandalina üretimiyle dünya genelinde ilk üç ülke arasında yer alıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinasının en çok tercih edilen mandalina türü olduğunu belirtti. Uçak, “Türkiye’nin mandalinası hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek seviyede. Tüm vatandaşlarımızı sonbahar ve kış mevsimlerinde sağlıklı kalmaları için günlük 2-3 adet mandalina tüketmeye davet ediyoruz” dedi.

12 Ekim Cumartesi güncel dolar fiyatları! 12 Ekim Cumartesi güncel dolar fiyatları!

Narenciye İhracatında Mandalina’nın Rolü

Uçak, Türkiye'nin dünya genelinde mandalina üretiminden yüzde 5 pay aldığını ifade ederek, 2023 yılında mandalina ihracatının 576 milyon dolar değerinde olduğunu belirtti. Mandalina ihracatının toplam narenciye ihracatının yüzde 52'sini oluşturduğunu vurgulayan Uçak, “2024 yılı sonunda mandalina ihracatında 600 milyon dolara, satsuma mandalinada ise 150 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

İzmir'deki Satsuma Rekoltesi

Bu yıl İzmir’de 166 bin ton satsuma mandalina üretimi bekleniyor. İzmir Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü'nün sağladığı 24 bin akdeniz meyve sineği tuzağı, zararlılarla mücadelede büyük katkı sağladı. Uçak, mandalina kalitesinin ihracat için uygun olduğunu belirterek, bu sezon üreticilerin emeğinin karşılığını alması için çaba göstereceklerini dile getirdi.

İhracatta En Çok Tercih Edilen Ülkeler

Satsuma mandalina ihracatında lider ülke Rusya Federasyonu oldu ve bu ülkeye 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Rusya'nın ardından 24 milyon dolarla Ukrayna ve 3,5 milyon dolarla Sırbistan takip ediyor. Türkiye, 2023 yılında 47 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti.

Kaynak: Haber Merkezi