İNŞİRAH SURESİElemneşrahleke) ARAPÇA OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Elem neşrah leke sadrek
2- Ve vada'na 'anke vizreke
3- Elleziy enkada zahreke
4- Ve refa'na leke zikreke
5- Feinne me'al'usri yüsren
6- İnne me'al'usri yüsren
7- Feiza ferağte fensab
8- Ve ila rabbike ferğab

İNŞİRAH SURESİ ( Elemneşrahleke) TÜRKÇE ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Senin için bağrını açmadık mı?
2- İndirmedik mi senden o yükünü?
3- O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?
4- Senin şanını yüceltmedik mi?
5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.
6- Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!
7- O halde boş kaldığında yine kalk yorul!
8- Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

İNŞİRAH SURESİ FAZİLETLERİ

İnşirâh sûresinin faziletiyle ilgili olarak, "Kim Elem neşrah sûresini okursa âdeta üzüntülü olduğum sırada yanıma gelip beni rahatlatmış sayılır" meâlinde bir hadis rivayet edilmişse de (Zemahşerî, III, 222) bu rivayet muteber sayılmamıştır. Türkçe'deki, "Elif demeden 'fergab'a çıkılmaz" deyiminde bu sûrenin son kelimesine işaret vardır.

İNŞİRAH SURESİ ( Elemneşrahleke) Dinle

İNŞİRAH SURESİ ( Elemneşrahleke) Ne İçin Okunur?

İnşirah Suresi'nin okunması, pek çok Müslüman topluluğunda sıkıntılarla başa çıkma, hüzün ve dertleri hafifletme amacıyla tercih edilir. İslam kültüründe bazı surelerin özel bir etkisi olduğuna inanılır ve bu sureler, zor zamanlarda okunarak Allah'tan yardım ve rahmet dilenir. İnşirah Suresi de bu kapsamda özellikle sıkıntılı durumlarda okunan, huzur ve ferahlık sağlaması beklenen bir sure olarak kabul edilir.

Her ne kadar bu tür uygulamaların dinî inançlar içinde yaygın olduğu bilinse de, İslam'ın ana kaynakları olan Kur'an ve sahih hadislerde belli sayılar veya belirli durumlarla ilişkilendirilen spesifik uygulamaların kesin bir dayanağı bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu tür uygulamaların bireysel inanç ve adanmışlıkla sınırlı olduğunu anlamak önemlidir. İslam'ın öğretileri çerçevesinde dua etmek, ibadet etmek ve Kur'an'ı anlamak da önemli birer unsurdur.

İNŞİRAH SURESİ ( Elemneşrahleke) Ne İçin İnmiştir?

İnşirah Suresi, peygamberlik görevinin ilk dönemlerinde Hz. Muhammed'e (sav) yönelik yaşadığı zorluklara ve sıkıntılara teselli olması amacıyla indirilmiştir. Hz. Muhammed (sav), Allah'ın vahyini tebliğ etmeye başladığında, karşılaştığı toplumsal, ekonomik ve duygusal zorluklarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bu süreçte kendisine inananların sayısı azdı, pek çok kişi tarafından dışlanmış ve kötü muamelelere maruz kalmıştı.

Nas Suresi Okunuşu - Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Oku ve Dinle) Nas Suresi Okunuşu - Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Oku ve Dinle)

İnşirah Suresi, bu zorlu zamanlarda Peygamber'e moral ve güç vermek, yaşadığı sıkıntılara sabretmesini öğütlemek ve Allah'ın yardımının her zaman yakın olduğunu hatırlatmak amacıyla nazil olmuştur. Surenin içeriği, başlangıç ayeti olan "Elem neşrah leke sadrak" ifadesiyle başlar, yani "Sana göğsünü genişletmedik mi?" şeklinde tercüme edilebilir. Bu ifade, Allah'ın Peygamber'e destek ve yardımını ifade eder.

İnşirah Suresi, genel olarak zor zamanlarda sabretmeyi, Allah'a güvenmeyi ve O'nun yardımını beklemeyi öğütleyen bir mesaj taşır. Bu sure, Peygamber'in tebliğ görevi sırasında yaşadığı zorluklar karşısında ona moral ve güç veren bir kaynaktır.

Editör: Volkan Kılınç