Yapılan düzenleme, kredi verenlerle tüketiciler arasındaki sözleşmelerin bilişim veya elektronik haberleşme cihazları üzerinden kurulabilmesine ve kimlik doğrulama yöntemleriyle geçerli olmasına olanak tanıyor. Buna göre, tüketici kredisi sözleşmeleri yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli sayılmayacak.

Kredi Sözleşmelerinde Yeni Düzenlemeler

Tüketici kredisi sözleşmelerinin uzaktan iletişim araçlarıyla mesafeli olarak kurulabilmesine yönelik yeni düzenlemelerle birlikte, sözleşmelere bağlı işlemler de elektronik ortamda yapılabilecek. Ayrıca, kredi sözleşmesinin kapanması, tüketicinin yazılı bir talebi olmaması durumunda, kredinin ödenmesiyle otomatik olarak gerçekleşecek. Aynı kurallar, konut finansmanı sözleşmeleri için de geçerli olacak.

Doğrudan Satış Sistemlerine Yeni Kurallar

Kanunla, doğrudan satış sistemleri ve bu sistemlerin işleyişine yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olması zorunlu kılınırken, kazanç sisteminin yeni üyelerin dahil edilmesi üzerine değil, mal veya hizmet satışına dayalı olması gerektiği belirtildi. Tüketicilere sunulan ürünler dışında üyelerden herhangi bir bedel talep edilmesi yasaklandı. Ayrıca, doğrudan satış yoluyla yapılan alışverişlerde tüketicilere 30 gün içinde cayma hakkı tanındı.

Merkezi yönetimin 2025 yılı bütçe öngörüsü... Merkezi yönetimin 2025 yılı bütçe öngörüsü...

Haksız Ticari Uygulamalara Cezalar Artıyor

Haksız ticari uygulamalara yönelik cezalar artırıldı. Haksız ticari uygulamalarda bulunanlara, ihlalin büyüklüğüne bağlı olarak 60 bin TL'den 600 bin TL'ye kadar para cezası uygulanacak. Ülke genelinde gerçekleşen ihlallerde bu ceza 6 milyon TL'ye kadar çıkabilecek. Ayrıca, denetimlerde gerekli bilgi ve belgeleri sunmayanlara yönelik de yeni cezalar getirildi.

Piramit Satış Sistemlerine Karşı Önlemler

Piramit satış sistemlerini başlatan, yayan veya destekleyen kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanacak. Ayrıca, doğrudan satış şirketlerinin kazancının büyük ölçüde yeni üyelerin sisteme katılması üzerinden elde edilmesi yasaklanırken, tüketicilerin bilgilendirilmesi için bir sistem kurulması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeler kanunun yayımından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Reklam Kurulu ve Uzlaşma İmkanları

Reklam Kurulu, haksız ticari uygulamalarda verilen idari para cezalarında uzlaşma yolunu açan düzenlemeleri de kabul etti. Bu sayede, ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin ihlallerde, dava süreçlerinin neden olacağı maliyetler ve süre kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Elektronik Ticarette Önemli Değişiklikler

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle, işletmelerin yurt dışı pazarlara ulaşmasını kolaylaştıran düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler, sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetlerini ve yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının net işlem hacminin yüzde 20'yi aşmaması şartı da yeni düzenlemeler arasında yer aldı.

Savunma Sanayii ve Vergi Usul Kanunu'nda Değişiklikler

TBMM'de kabul edilen düzenlemeler arasında, Savunma Sanayii ile ilgili bazı kanunlarda değişiklikler de yer aldı. Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar/zarar farklarının vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacağı belirtildi. Özel fon hesaplarında izlenen tutarlar, yatırımın tamamlanmasından sonra belirli sürelerde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacak.

Kanun Düzenlemeleri ve Yürürlük Süresi

Yeni düzenlemeler, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Elektronik ticaretle ilgili hükümler ise 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Kaynak: Haber Merkezi