Açıklamada, Resmi Gazete’de 4 Şubat 2025’te yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesi ile getirilen yeni yasal düzenleme hatırlatıldı. Bu düzenlemeye göre, TMSF’nin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi kapsamında kayyım olarak atanması durumunda, Bankacılık Kanunu’nda var olan yetkilerini kullanabileceği ifade edildi. Ancak kayyım ataması için mahkeme kararı gerektiği vurgulandı.
Yeni Bir Düzenleme Değil
TMSF tarafından yapılan açıklamada, şirketlere kayyım atanmasının yeni bir düzenleme olmadığı belirtildi. CMK’ya göre, kuvvetli şüphe bulunması halinde kanunlar çerçevesinde şirketlere kayyım atandığı hatırlatılarak, kamuoyundaki bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
Hangi Durumlarda Kayyım Atanabilir?
Kanun değişikliği ile TMSF'nin yalnızca Türk Ceza Kanunu’nda yer alan belirli suçlar kapsamında kayyım olarak atanabileceği belirtildi. Bu suçlar şunlardır:
- Malvarlığı değerlerini aklama,
- Silahlı örgüt ve silah sağlama,
- Terörizmin finansmanı.
Bu suçların işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunması halinde, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 133. ve 128. maddeleri gereğince mahkeme tarafından TMSF kayyım olarak atanabilecek.
Belediyelere Kayyım Ataması Söz Konusu Değil
TMSF açıklamasında, bazı haberlerde yer alan iddiaların aksine mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyım atanmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Ayrıca, TMSF’nin hukuken belediyelere kayyım olarak atanmasının mümkün olmadığı açıkça ifade edildi.
Yetkilerde Yeni Bir Değişiklik Yok
Kanunda TMSF’ye daha önce sahip olmadığı yeni yetkilerin verilmediği belirtilirken, yapılan düzenlemenin yalnızca TMSF’nin kayyım olarak atandığı şirketleri etkin bir şekilde yönetebilmesi için Bankacılık Kanunu’nda tanımlanan mevcut yetkilerinin kullanılabilmesine imkan tanıdığı vurgulandı. Bu yetkilerin 5 yıl süreyle geçerli olacağı bilgisi paylaşıldı.