Dolar yükselmeye devam ediyor! Dolar yükselmeye devam ediyor!

Fas, mobilya ithalatında Çin'in ardından Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığı bir pazar olarak öne çıkıyor. Türk mobilya sektörü, son 22 yılda dünya genelinde 15 basamak yükselerek 8. sıraya ulaşırken, ilk beş ülke arasına girmek için ihraç pazarlarındaki atağını sürdürüyor.

Fas’a Mobilya Ticaret Heyeti

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Afrika’nın giriş kapısı olan Fas’a 7-11 Ekim 2024 tarihleri arasında “Mobilya Ticaret Heyeti” düzenleyecek. Fas’a gidecek kafilede 22 Türk firmasından 36 iş insanı yer alacak. Birlik Başkanı Ali Fuat Gürle, Fas’ın yıllık 700 milyon dolarlık mobilya ithalatında Türkiye'nin ikinci büyük tedarikçi konumunda olduğunu ve lider ülke Çin’i geçme hedefinde olduklarını belirtti.

İhracat Artışı ve Hedefler

Gürle, Türkiye’nin Fas’a mobilya ihracatının son 5 yılda yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 52 milyon dolardan 105 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. 2023 yılı Aralık ayında URGE Projesi kapsamında yapılan ilk ticaret heyetinin ardından, bu sefer sektörel bir ticaret heyeti düzenleniyor. Gürle, “Fas, Batı Afrika ülkelerinin ticaretinde kritik bir konumda. Türk firmalarının inşaat, enerji, lojistik ve turizm alanlarında önemli projeleri bulunuyor,” dedi. Türk mobilya firmalarının Fas’ta mağazalar açtığını ve bu pazarda İspanya, İtalya ve Fransa’yı geride bıraktıklarını vurguladı.

Hindistan’a İkinci Ticaret Heyeti

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, 2024 yılının ilk sektörel ticaret heyetini 5-9 Mayıs 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiklerini, ardından 7-11 Ekim 2024 tarihlerinde Fas’a gideceklerini bildirdi. Kasım ayında Hindistan Mobilya Ticaret Heyeti ile 2024 yılı pazarlama faaliyetlerini noktalayacaklarını belirtti.

Hindistan'daki İhracat Potansiyeli

Güngör, Türkiye ve Hindistan arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını vurgulayarak, mobilya sektörünün bu ilişkilerde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Hindistan’ın büyüyen orta sınıfı ve kentleşme sürecinin, Türk mobilyaları için fırsatlar sunduğunu dile getirdi. 2020 yılında 7,7 milyon dolar olan Türk mobilya ihracatının 2023 yılında 17 milyon dolara ulaştığını belirten Güngör, ticaret heyeti ile Hindistan’a mobilya ihracatını orta vadede 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi