Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’u, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümü vesilesiyle Ankara’da ağırladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen görüşmelerde, NATO iş birliği ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konuları masaya yatırıldı.

"NATO İş Birliğimiz Güçlenerek Devam Edecek"

Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya’nın geçtiğimiz yıl NATO’ya üye olmasının Türkiye-Finlandiya ilişkilerini yeni bir boyuta taşıdığını belirtti. Erdoğan, “NATO müttefikliğimizle birlikte dostluk bağlarımız güçlendi. Görüşmelerimizde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini geliştirme irademizi bir kez daha teyit ettik,” dedi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 6 artarak 2,2 milyar doları aştığını hatırlattı ve hedeflerinin kısa vadede bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Bu kapsamda, önümüzdeki yıl Finlandiya’da yapılması planlanan Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Toplantısının önemine vurgu yaptı.

Savunma Sanayi ve Terörle Mücadele Gündemdeydi

NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanındaki iş birliğini de ele aldıklarını belirten Erdoğan, üçlü muhtırayla tesis edilen daimi ortak mekanizmanın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecinde terörle mücadele iş birliğinin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. Erdoğan, “Bu alanda atılan adımları memnuniyetle takip ediyoruz. Beklentilerimizi en üst düzeyde aktarmaya devam ediyoruz,” dedi.

"Finlandiya'da Yaşayan Türkler ve Tatarlar İlişkilerimizin Köprüsü"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında bilim, teknoloji, eğitim, kültür ve turizm alanlarında ilişkilerin çeşitlendirilmesini önemli bir yatırım olarak gördüklerini belirtti. Finlandiya'da yaşayan Türkler ve Tatarların, iki ülke ilişkilerinin beşeri boyutunu güçlendirdiğini ifade eden Erdoğan, NATO bünyesindeki iş birliğinin sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine inandığını vurguladı.

"Finlandiya’nın AB Üyelik Sürecimize Desteğini Artırarak Sürdürmesini Bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin küresel barış ve istikrar için ara buluculuk konusundaki rolüne değinerek, Finlandiya ile birlikte Arabuluculuk Dostlar Grubunun eş başkanlığını yürüttüklerini hatırlattı. Görüşmelerde Gazze, Lübnan ve Orta Doğu’daki krizlerin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin de gündeme geldiğini belirten Erdoğan, Finlandiya’nın Türkiye’nin AB üyelik sürecine olan desteğini artırarak sürdürmesini beklediğini söyledi. Ayrıca, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verilen desteğin de bir kez daha teyit edildiğini belirtti.

Stubb: "Türkiye, Dünyanın En Önemli Ülkelerinden Biri"

Ortak basın toplantısında konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Ukrayna, Filistin, Lübnan ve Sudan gibi çatışma bölgelerindeki sorunların gündeme geldiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önemli görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Stubb, “Türkiye, bugünün dünyasında en önemli ülkelerden biri. Bu bölgenin etrafındaki çatışmalara baktığınızda, Türkiye’nin ne kadar kilit bir rol oynadığını görmek zor değil,” dedi.

"100 Yıllık Dostluk"

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye ile Finlandiya’nın 100 yıllık diplomatik dostluğunu kutladıklarını vurguladı. Finlandiya’da yaşayan Türkler ve Tatar toplumundan duydukları memnuniyeti dile getiren Stubb, iki ülkenin Birleşmiş Milletler ve çeşitli uluslararası platformlarda barış dostları olarak uzun yıllardır iş birliği yaptığını hatırlattı.

Kaynak: Haber Merkezi