Eskişehir Amazonlar Dragon Takımı, Bursa Dragon Cup 2024’te yarışarak büyük başarı yakaladı. Çeşitli etkinler ve oyunların yer aldığı bu prestijli etkinlikte Türkiye’de ilk defa kadın kategorisi açıldı. Eskişehir’den Amazonlar Dragon Takımı, Türkiye’nin ilk kadın dragon birincilik kupasını alarak tarihe geçti.

Anadolu Üniversitesi başkanı takımı uyardı: Size yakışmıyor! Anadolu Üniversitesi başkanı takımı uyardı: Size yakışmıyor!

Karma takımlarla yarışıyorduk

Kadın kategorisinde Amazonlar Takımı'nın yanı sıra, Uludağ Kadın Dragon Bot Takımı ve Marsala Kadın Dragon Bot Takımı da yarıştı. Uludağ Kadın Dragon Bot Takımı ikinci, Marsala Kadın Dragon Bot Takımı ise üçüncü sırada yer aldı. Kupa sevinci sonrasında Amazonlar Takımı Kurucu Başkanı ve Kaptanı Özlem Kanat Örneksoy, “2019’dan bu yana farklı şehirlerdeki (Gaziantep, İstanbul, Sakarya, Aydın, İzmir, Muğla,) 19 yarış ve etkinliğe katıldık, uzun zamandır dragon yarışlarında Kadın Kategorisi açılması için mücadele veriyorduk. Türkiye’nin tek Kadın Takımı olarak dragon yarışlarında karma takımlarla yarışıyorduk” dedi.

Türkiye’de bir ilk

Kaptan Örneksoy, “Kadınların sporda temsilinin önemini vurgulayarak daha çok kadın takımı ile ve eşit şartlarda yarışmak istiyorduk. Bursa-Dağyenice Dragon Cup bugün tarihe bir not düştü. Yıllardır erkeklerle yarıştığımız suda ‘görülmeyen’ başarımızın görünür olması bizim için en önemli değerdi. Türkiye'nin ilk kadın dragon birinciliğini kazandık! Bu başarı, sadece takımımızın değil, aynı zamanda kadın gücünün zaferidir. Uludağ ve Marsala Kadın Takımlarını tebrik ediyorum. Bu yarış bizim için kadın dayanışmasının ve gücünün en güzel örneklerinden birini oluşturdu. Diğer tüm takımlarla da görüştük, el emeği kolyelerimizi, plaketlerimizi paylaştık ve bir sonraki yarışlara daha fazla kadın takımı için sözlerimizi aldık” şeklinde konuştu.

Büyük gurur yaşattılar

“Kadınız, ayrımsız, buradayız dedik; çalıştık, inandık ve başardık” diyerek sözlerine devam eden Kaptan Özlem Kanat Örneksoy, “Eskişehir gibi denizi olmayan bir şehirden su sporları yarışlarına katılmak ve kadın olarak katılmak ayrıca çok gurur vericiydi. 27 Temmuz’da Eskişehir’de gerçekleşecek Dragon Yarışlarında da kadın kategorisi açılacak ve orada da Amazonlar takımımız iki takım çıkaracak. Türkiye’nin diğer illerindeki yarışlarda da eşit yarışabilmek ve sporda kadın temsilini arttırmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Kadın özgürlüğü ve dayanışması

Takımın nasıl ve ne amaçla kurulduğunu da aktaran Örneksoy, “2019 yılında Eskişehir’de, farklı meslek gruplarından 16 kadının bir araya gelmesiyle kuruldu. Takımın amacı, erkek egemen bir toplumda kadın olmanın zorluklarına karşı dayanışma göstermek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmektir. Üyelerinin profesyonel anlamda kürek sporuyla uğraşmamasına rağmen, kadın dayanışmasını ve gücünü simgelemek için bir araya gelen takım, zamanla büyüyerek 52 üyeye ulaştı. Takımın felsefesi ve misyonu, ‘Amazonlar Kadın Dragon Takımı, kadın özgürlüğünü ve dayanışmasını savunur’ oldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yenigün Gazetesi