Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki vizyon belgesi olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın (2024-2028) hazırlıklarının tamamlandığını ve Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, stratejik hedefler doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefinin belirlendiğini açıkladı.

Yerli ve Millî Çözümlerle Güvenlik Artırılacak

Bakan Uraloğlu, siber tehditlere karşı yerli ve millî çözümlerle dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal güvenlik ile ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. “Siber tehditlere yönelik kapasiteyi ve kabiliyetleri artırarak, yapay zekâ ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz. 5G ve nesnelerin interneti teknolojileri ile artan risk ve tehditlere karşı korunabilmek için 'sıfır güven' anlayışıyla tedbirler belirleyeceğiz” dedi.

Stratejik Amaçlar ve Eylem Maddeleri

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı, stratejik siber güvenlik yaklaşımını somut kazanımlara dönüştürmeyi hedefliyor. Bakan Uraloğlu, stratejik amaçlar doğrultusunda 6 ana hedef belirlediklerini ve bu hedeflere ulaşmak için 61 eylem maddesi oluşturduklarını duyurdu.

Siber Dayanıklılık ve Risk Analizleri

Siber dayanıklılığı sağlamak için güvenliğe yönelik risklerin belirlendiği ve değerlendirildiği risk temelli analiz yaklaşımlarının yanı sıra acil durum ve iş sürekliliğine yönelik planlamaların önemine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, ulusal ve uluslararası tatbikatlarla siber dayanıklılık seviyelerinin artırılacağını belirtti.

Yapay Zekâ ve Büyük Veri ile Erken Tespit

Ticaret'ten 8 ayda 815,3 milyon TL ceza! Ticaret'ten 8 ayda 815,3 milyon TL ceza!

Bakan Uraloğlu, siber savunma çalışmalarının proaktif bir şekilde gerçekleştirileceğini ve yapay zekâ ile büyük veri altyapılarıyla tehditlerin erken tespit edilip önleneceğini söyledi. “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin güvenli kullanımı dünya genelinde artan bir gereklilik haline geldi. 5G ve nesnelerin interneti gibi gelişmeler, ‘sıfır güven’ anlayışını gerektiriyor” dedi.

Yerli ve Millî Teknolojilerle Ulusal Güvenlik

Bakan Uraloğlu, yerli ve millî teknolojilerin tasarım aşamasından itibaren güvenlik ilkeleriyle üretildiğini vurguladı. “Yerli ve millî siber güvenlik hizmetleri kullanarak, dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal güvenliğimize katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizin dünya pazarlarındaki payını artırmayı ve ülkemizin siber güvenlik hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi