Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) 2025 yılı Ocak ayına ait siber güvenlik verilerini paylaştı.

Siber Tehditlere Karşı Kesintisiz Mücadele

Bakan Uraloğlu, USOM’un siber tehditleri önlemek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirterek, merkezin siber olaylara müdahale, ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlama konularında kritik bir görev üstlendiğini vurguladı. Uraloğlu, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı tehditlere karşı alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürütüldüğünü, ayrıca teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunması gibi alanlarda etkin çalışmalar yapıldığını ifade etti.

1,5 Milyon IP Adresi Korumaya Alındı

USOM’un, 2025 yılının ilk ayında 1,5 milyon IP adresine yönelik 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 zararlı erişim isteğini engellediğini açıklayan Bakan Uraloğlu, oltalama saldırısı gerçekleştiren 991 alan adına erişim kısıtlaması getirildiğini bildirdi.

Ayrıca, siber güvenlik alanında gerçekleştirilen taramalarla bin 165 güvenlik açığının tespit edildiği, bugüne kadar ise toplam 78 bin 558 zafiyetin ilgili kurumlarla paylaşıldığı aktarıldı.

USOM, 437 Bin Siber Saldırıyı Engelledi

USOM’un 2013 yılından bu yana toplam 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ederek erişimini engellediğini belirten Uraloğlu, ülkenin siber güvenliğini sağlamak için 2 bin 324 SOME ekibi ve 8 bin 9 uzman personelin 7/24 görev başında olduğunu ifade etti.

Bakanlıktan öğrencilere müjde: Çalışma fırsatı... Bakanlıktan öğrencilere müjde: Çalışma fırsatı...

“Anlık olarak 17 milyon IP adresini tarayarak güvenlik açıklarını proaktif şekilde tespit ediyoruz” diyen Uraloğlu, USOM’un ülke genelindeki kritik altyapı ve kurumları koruma konusunda önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.

Yerli ve Milli Siber Güvenlik Yazılımları Kullanılıyor

Bakan Uraloğlu, siber tehditlere karşı yerli ve milli yazılımların önemli katkılar sunduğunu belirterek, Avcı, Azad ve Kasırga projelerinin tamamen yerli kaynaklarla geliştirildiğini ifade etti.

Özellikle Kasırga Projesi kapsamında, haftalık 131 taramayla 286 farklı port ve 918 farklı güvenlik açığı taraması yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Yapay Zekâ Destekli Oltalama Engelleme Sistemi

Bakan Uraloğlu, USOM tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli güvenlik sistemleri sayesinde 2025 Ocak ayında 5 bin 869 oltalama saldırısının engellendiğini açıkladı. Ayrıca, 7 saat içinde Türkiye'deki 838 bin 112 kritik web sitesinin güvenlik zafiyetlerine karşı tarandığını belirtti.

USOM’un yürüttüğü çalışmaların Türkiye’nin siber güvenliğini güçlendirmek adına kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, siber tehditlere karşı mücadelede teknolojik gelişmelere ayak uydurarak sürekli yeni çözümler üretmeye devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi