Kalp sağlığı için Akdeniz tipi beslenme, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigaradan uzak durmanın şart olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kaplangöray, özellikle gençlerde artan kalp krizi riskinin altında yatan faktörleri sıraladı.

Obezite ve Diyabet Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Doç. Dr. Kaplangöray, 30 ve 40 yaş altı gençlerde kalp krizlerinin artışının nedenlerinden birinin obezite olduğunu ifade etti. Obezitenin, kan basıncını ve kolesterol düzeylerini artırdığını, diyabet riskini yükselttiğini belirten uzman doktor, fiziksel aktivite eksikliğinin de bu riski yükselttiğini söyledi. Ayrıca, Tip 2 diyabetin yaygınlaştığını ve diyabetli bireylerin kalp hastalığı riskinin normal bireylere göre iki kat fazla olduğunu vurguladı.

Sigara Kalp Damarlarını Tıkıyor

Sigaranın kalp damarlarına verdiği zarara dikkat çeken Doç. Dr. Kaplangöray, sigara dumanının 7 binden fazla zararlı kimyasal içerdiğini hatırlattı. Sigaranın, kanın kimyasal yapısını değiştirerek damar tıkanıklığına yol açtığını ve bunun kalp krizi ile felç riskini artırdığını belirtti. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yaklaşık beşte birinin sigarayla ilişkili olduğunu ekledi.

Genetik Faktörler de Önemli

Kalp hastalıklarında genetik faktörlerin önemine de değinen Doç. Dr. Kaplangöray, 55 yaşın altında kalp krizi veya felç geçirmiş bir erkek akrabanın veya 65 yaşın altında bu tür bir hastalık geçiren kadın akrabanın varlığının kalıtsal risk faktörleri arasında olduğunu ifade etti.

Bu kanser ihmale gelmez! Baş boyun kanserlerinde +40 yaşta risk daha fazla Bu kanser ihmale gelmez! Baş boyun kanserlerinde +40 yaşta risk daha fazla

Egzersiz ve Yaşam Tarzı Değişikliği Şart

Kalp krizini önlemenin en iyi yolunun risk faktörlerini kontrol altına almak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kaplangöray, egzersizin yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılmasını tavsiye etti. Ancak, belirli yaş üzeri bireylerin spora başlamadan önce bir kalp muayenesinden geçmelerini önerdi.

Akdeniz Tipi Beslenme ile Kalp Sağlığınızı Koruyun

Doç. Dr. Kaplangöray, sağlıklı kilonun kalp sağlığı için büyük önem taşıdığını belirterek, sadece 5 kilo vermenin bile kan basıncı ve kolesterol düzeylerinde fark edilebilir bir düzelme sağlayabileceğini söyledi. Kalp hastalıklarından korunmada Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir rol oynadığını belirten Kaplangöray, bu beslenme tipinin zeytinyağı, taze sebze-meyve, tahıl, kurubaklagil ve balık açısından zengin olduğunu ifade etti.

Stresten Uzak Durun

Kalp sağlığı açısından stressiz bir yaşamın faydalarına dikkat çeken Doç. Dr. Kaplangöray, ihtiyaç duyulması halinde psikolojik destek alınabileceğini hatırlattı. Ailede kalp hastalığı geçmişi olan kişilerin, bu durumu ciddiye alarak tedbir almasının önemini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi