Uraloğlu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ziyaretinde yaptığı açıklamada, TIR Parkı ihtiyacını karşılamak için başlatılacak proje ile lojistik sektörüne büyük katkı sağlanacağını belirtti.
Kadın Tır Şoförlerine Övgü ve Dünya Şoförler Günü Mesajı
Bakan Uraloğlu, ziyaret sırasında kadın tır şoförleriyle bir araya geldi ve gece-gündüz demeden çalışan şoförlerin Dünya Şoförler Günü’nü kutladı. Uraloğlu, "Hayatımızın her anında olan, insanları sevdiklerine, yükleri ise varacağı yere güven içinde ulaştırmak için direksiyon başında fedakârca çalışan şoförlerimizin Dünya Şoförler Günü'nü kutluyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Stratejik Konumu ve Lojistik Gücü
Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve lojistik sektöründe küresel bir oyuncu haline geldiğini vurguladı. Türkiye'nin, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında yer almasının, ülkeye büyük stratejik avantaj sağladığını belirten Bakan, "Son 22 yılda bu eşsiz konumun sunduğu potansiyelden en üst seviyede ekonomik, siyasi ve kültürel kazanç sağlamak için büyük mesafeler kat ettik" dedi.
Ulaşım Altyapısındaki Gelişmeler
Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım altyapısındaki önemli gelişmeleri de gündeme getirdi. Ülkeyi, Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Karadeniz ülkeleri arasında ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora dönüştürdüklerini ifade etti. Şu anda Türkiye, üç kıtada 70'e yakın ülkeye karayolu ile taşıma yapıyor ve 60 ülke ile karayolu taşımacılığı anlaşmaları bulunuyor.
Uluslararası Taşıma Yetki Belgesi Alımında Büyük Artış
Pandemi sonrası dünya ticaretinde yaşanan sekteye rağmen Türkiye'nin lojistik sektöründeki hızlı büyümesi dikkat çekiyor. Bakan Uraloğlu, "Pandemi öncesi döneme göre, bakanlığımızdan uluslararası taşıma yapmak üzere yetki belgesi alan firma sayısında yaklaşık yüzde 80, taşıt sayımızda ise yüzde 46 artış yaşandı" dedi. Bu artış, Türkiye'nin uluslararası karayolu taşımacılığı alanındaki gücünü pekiştirdi.
Geçiş Ücretlerinde Azalma ve Taşıma Kotalarındaki Artış
Bakanlık, taşımacılara yönelik yapılan düzenlemelerle geçiş ücretlerini büyük ölçüde kaldırırken, taşıma kotalarında önemli artışlar sağlandığını belirtti. Uraloğlu, "Birlikte attığımız adımlar ülkemizin uluslararası ticaretine doğrudan yansıdı. Bugün ihracatımızın yüzde 33’ü karayoluyla yapılıyor" dedi. Ayrıca, Türkiye'nin 2023 yılında 256 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bunun yanı sıra transit ticaretin de büyüdüğünü kaydetti.