Erken seçim, normal şartlar altında belirlenmiş olan seçim tarihinden önce yapılan seçimdir. Bu, genellikle parlamento, devlet başkanı veya yerel yönetim seçimleri için geçerli olabilir. Erken seçim kararı, anayasal düzenlemelere bağlı olarak çeşitli şekillerde alınabilir:

Parlamentonun Kararı: Meclis üyelerinin belirli bir çoğunlukla erken seçim kararı almasıyla yapılır. Türkiye'de bu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 360 milletvekili ile seçimin yenilenmesi kararının alınması ile olur.

Yürütme Organının Kararı: Devlet başkanı veya hükümet, anayasada belirtilen şartlar çerçevesinde erken seçim kararı alabilir. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı, meclisi feshederek erken seçim kararı alabilir. Bu durumda Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar aday olamaz ancak parlamento kararı olursa Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden aday olabilir.

Erken seçim genellikle siyasi dengelerde değişiklik, ekonomik zorluklar, toplumsal baskılar veya mevcut hükümetin güven tazeleme ihtiyacı gibi durumlarda gündeme gelir.

Feci kaza: Araç hurdaya döndü, 2 yaralı var! Feci kaza: Araç hurdaya döndü, 2 yaralı var!

Öne Alınmış Seçim Nedir ve Erken Seçimden Farkı Nedir?

Son günlerde AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş baştan olmak üzere AK Partili isimlerin dile getirdiği öne alınmış seçim ise daha farklıdır. Bu durum için AK Parti normal seçim dönemi olan Mart ayını elverişsiz koşul olarak göstermekte ve uzlaşı ile seçimleri 2027 Ekim-Kasım ayı gibi yapmak istemektedir. Burada muhalefetin itirazı ise şu yönde;

Muhalefet, erken seçim yapıp iktidarı kaybetmek istemeyen AK Parti'nin elverişli koşulları oluşturduğunda baskın seçim yapmak istediğini iddia ediyor. Aynı zamanda kendisine verilen süreyi de hemen hemen tamamını kullanmış olacağını dile getiriyorlar. Ayrıca erken seçim yapmayarak seçimi 2027 yılının Ekim-Kasım aylarına sarkıtarak Erdoğan'ın tekrar aday olabilmesi için gerekli olan 360 milletvekilini elde edebileceği bir dönem olarak görüyorlar.

Muhabir: Mert Ergenç