Pazartesi günü saat 19.00 sularında iki eski gazeteci dostlarımla daha doğrusu kardeşlerimle Hamamyolunda karşılaştık.
4-5 yıl öncesine kadar ayda bir de olsa Adalardaki meşhur bir pideci de buluşup akşam yemeğimizi yerdik.
Orayı kendimize mekan seçmiştik.
Akşamları pek kalabalık olmuyor, bahçesi olduğu için sohbetimizden diğer müşteriler rahatsız olmasın diye bahçede yapardık.
Arkadaşlar mesleği bırakınca irtibatımız da kesildi.
* * *
Pazartesi günü akşam saatlerinde Avrupa Platformu Başkanı Sebahattin Tetik'in işlettiği kahveye uğradım.
Tetik, kahvedeydi.
Yarım saat kadar sohbet ettikten sonra ayrıldım.
Hamam yolundanOdunpazarındaki otobüs durağına yürürken 4-5 yıldır görüşemediğimiz eski gazeteci kardeşlerimi yedilerdeki Odunpazarı Belediyesinin Sebahattin Günday Parkı içerisindeki çay bahçesinde oturduklarını gördüm.
Onlar beni fark etmedi.
Masalarına yaklaşıp, 'Beni atlatıp çay içiyorsunuz. Yakaladım sizi' diyerek espri yaptım.
Beni görünce şaşırdılar.'Bizde tesadüf karşılaştık. İkimizin de karnı açtı. Her zamanki mekanımıza giderek pide yedik. Pide yerken sen aklımıza geldin. Telefon edip seni de davet edecektik. Sonra evdedir bu saatte davet etsek evden çıkıp gelmesi zor olur diyerek aramadık.İyi insan lafın üzerine gelir derler ya demek ki doğru bir sözmüş'dediler.
Karınlarını doyurduktan sonra 'çayımızı da burada içelim' diyerek Yedilerdeki Odunpazarı Belediyesi'nin çay bahçesine oturmuşlar.
Uzun süredir görüşemediğimiz arkadaşları görünce; 'yemeğe davet etmediniz bari çay ısmarlayın' diyerek masalarına oturdum.
* * *
Hal hatır sorma faslından sonra konu döndü dolaştı siyasete.
'Biz 2024'ün mart ayında yapılacak seçimlerde Eskişehir'de kimlerin belediye başkan adayı olacağı ve seçimi hangi partinin adayı kazanır konusunda görüş alışverişi yapıyorduk' dediler.
İki arkadaşımdan benden 10 yaş küçük olanı, 'Sence AK Parti, CHP ve İYİ Parti'nin merkezdeki üç belediye başkanlığına kimler aday gösterilirse seçimi kazanır?' diye sordu.
Soruya yanıt vermedim.
'Siz fikrinizi söyleyin. Ben de yorumlarım' dedim.
İki kardeşim de AK Parti'ye çok uzak değiller.
Geçmişte zaman zaman AK Parti'nin politikalarını eleştirseler de 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde AK Parti'ye oy vermişler.
Yerel seçimlerde hangi partiye oy vereceklerini henüz belirlemişler.
Adayların belli olmasını bekliyorlarmış.
'Bende senin gibi düşünüyorum. Adaylar açıklansın. Ona göre karar vereceğim' dedim.
* * *
İkinci arkadaşım bizden yaşça küçük.
'Sadi abi biliyorsun AK Parti'nin Eskişehir teşkilatı içerisinde çok yakın olduğum isimler var. Onlardan aldığım duyuma göre Eskişehir'de AK Parti'nin belediye başkan adaylarını AK Parti milletvekilleri Ayşen Gürcan Hoca ile eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez belirleyecekmiş. Cumhurbaşkanı 'sivil toplum örgütlerini, mahalleleri, ilçeleri, hatta köyleri gezin. Seçmenin nabzını yoklayın. Onlar kimleri aday görmek istiyorsa not alın. Sonra il başkanı ile istişare yapın. En çok konuşulan üç ismi belirleyip genel merkeze yazılı verin. Bizde o isimler üzerinde değerlendirme yapalım. Seçmenin belediye başkanı olarak görmek istediği isimler önemli' demiş. Fatih Dönmez ile Ayşen Gürcan Hoca yaptıkları ziyaretlerde 'sizler kimleri belediye başkan adayı görmek isterseniz' diye nabız yokluyorlarmış' dedi.
* * *
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinde kendisine yakın olan Fatih Dönmez ile Ayşen Gürcan'ı Eskişehir'den aday yaptı. İkisi de seçildi.
Eski gazeteci kardeşimin 'Eskişehir'de belediye başkan adaylarının isimlerini milletvekilleri belirleyecekmiş' duyumunun doğru olacağı kanaatindeyim.
İkisi de sürekli sahada.
Seçmenlerin nabzını tutuyorlar.
* * *

'ÖN SEÇİM OLURSA YARIŞA GİRERİM'
Belediye Başkanlığı aday adaylığını düşünen CHP'liler büyük olasılıkla Ekim ayı sonu veya Kasım'da yapılacak kurultayı bekliyorlar.
Kimisi Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanmasını kimisi ise 'değişim' isteyenlerin çıkaracağı adayın genel başkan olmasını istiyor.
Bugüne kadar yapılan ilçe il kongrelerinde Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verenlerin seçimi kazandıkları iddia ediliyor.
Eğer bu iddia doğru ise 'değişim' diyenler büyük bir yenilgi alabilirler.
Eskişehir'de CHP Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlığını kazanan isimler 'değişimden yanayız' deseler de yönetimlerde görev alan isimlerden Kılıçdaroğlu'na destek verenlerin sayısının çoğunlukta olduğunu söyledi CHP'li bir arkadaşım.
* * *
Dün de yazdım.
Eskişehir'de CHP'ye destek verenlerin veya sempati duyanların Kemal Kılıçdaroğlu'na yerel seçimlere kadar bir şans daha verilmesini istiyorlar.
'Değişim' diyenlerle konuştuğumda, 'Kemal Beyin derdi seçim kazanmak değil. Koltuğunu korumanın hesabını yapıyor. Partiyi küçülttü. 14 Mayıs seçimlerinde ittifak ortaklarına 38 milletvekili kazandırdı. Eğer Kemal Bey kurultayda yeniden seçilirse yerel seçimlerde İstanbul, Ankara hatta Eskişehir'i de kaybetme ihtimali yüksek' diyorlar.
Neyse bu parti içi meselesi.
Pek fazla burnumu sokmak istemem.
* * *
CHP'den Odunpazarı Belediye Başkanlığı adaylığı için ismi geçen Erdal Caferoğlu'na telefon ettim.
'Aday adayı mısın?' diye sordum.
'Evet. Ancak ön seçim olursa. Ben de 'değişim' isteyenlerin yanındayım. Kemal Kılıçdaroğlu bence 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin kaybedilmesinden sonra istifa etmeliydi. Eğer Kılıçdaroğlu görevde kalırsa önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde CHP'nin başarılı olması zor. Belediye Başkan aday adayları sandığa girsin. CHP'liler kimi belediye başkanı adayı görmek istiyorsa belirlesinler. Ben ön seçimde aday çıkamazsam sandıktan kim çıkarsa bütün gücümle yanında yer alır, seçim gününe kadar yanında dururum. Maddi, manevi ne gerekiyorsa destek veririm' dedi.
* * *
Erdal Caferoğlu'na, 'Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'ta ön seçim istiyor. Kazım Başkanla bazı sorunlar yaşadınız. Ön seçimde sandıktan Kazım Kurt çıkarsa destek verir misin?' diye ikinci sorumu sordum.
Cevabı şöyle oldu:'Sadi abi ben ön seçim diyorum. Sandıktan kim çıkarsa bu Kazım Başkanda olsa seçim gününe kadar yanında olurum. Partililer Kazım Kurt'u aday olarak görmek isterse saygı duyarım. Kazım Başkan da ben de 'değişim' diyoruz. Belediye Başkan adayları demokratik bir seçimle belirlendiği taktirde partililerin tercihine saygı duyarım.'
* * *
Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Belediye Başkan adayları ön seçimle belirlenecek. Partililerin önüne sandığı koyacağız. Onlar kimi isterse aday yapacağız' demişti.
Ancak bazı CHP'li dostlar, 'Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçilirse ön seçim olmaz. Adaylar yine tepeden belirlenir' endişesi taşıyorlar.
* * *
Kurultay sonucunu merakla bekliyorum.
Kemal Kılıçdaroğlu, 'belediye başkan, belediye meclis üyeleri ön seçimle belirlenecek?' sözünde duracak mı?
* * *


DERS VEREN HİKAYE:

Alışkanlıklar
Bir bilgenin öğrencileri sormuşlar:
'İnsanlar neden kötü alışkanlıkları daha kolay ve iyi alışkanlıkları daha zor edinirler? Neden iyi alışkanlıklarını uzun süre muhafaza 'edemiyorlar?'.
Yaşlı bilge:
'Peki ben size şöyle bir soru sorayım: Eğer iyi tohumu güneşte bırakırsak ve kötü, çürümüş tohumu toprağa gömersek ne olur sizce?' demiş.
'Güneşte iyi tohum kuruyacak, kötü tohum ise hastalıklı filizler verecek ve sağlıklı bir meyve oluşmayacak'diye cevaplamış öğrenciler.
Bilge devam etmiş:
'İnsanlar da bu şekilde davranır. İyilikleri ruhlarında saklayıp filizlerini büyütmektense açığa çıkarıp kayıp ediyorlar. Diğer yandan da günahlarını ve kötü taraflarını başkalarından saklamak için içlerinde gizliyorlar. Onlar orada büyüyüp insanı kalbinden yok ediyorlar... Ancak siz, bilge olun...'
* * *

FIKRA:
Manzarasız Otel
Karı koca otele geldiler, odanın kartını aldılar. Otel personelinden biri kendilerine yardım etti. Odalarına çıktılar. Görevli valizleri yerleştirirken, kadın pencereden baktı ve yüzünü buruşturdu:
- 'Ne biçim otel bu! Sözüm ona adı deniz oteli ama hiçbir yerinden deniz görünmüyor ki...'
Görevli hemen atıldı:
- 'Beyazıt'taki Amerikan Otel'inden de New York görünmez, efendim...'
* * *