24 Mayıs'ta 'Okullardaki Etkinlikleri İptal Edeceğinize Ölümleri Durdurun' adlı yazımda Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen 20 Mayıs'ta tüm okullara resmi yazı göndererek, Manisa Soma'da yaşanılan olay nedeniyle tüm okul ve kurumlarda önceden planlanmış şenlik, konser ve yılsonu gösterilerinin yapılmayacağını belirttiğini ifade etmiştim.

MİNİKLER HAYAL
KIRIKLIĞINA UĞRATILDI
Bu kapsamda anaokulu ve anasınıfı öğrencilerinin de etkinlerinin iptal edilmesine yönelik eleştirilerde bulunmuştum. Bu iptal kararını alan Milli Eğitim Bakanlığı sadece Eskişehir değil, tüm Türkiye genelinde bu uygulamayı yapıyor. Yazımda, 'Ben özellikle anaokulu ve anasınıfı öğrencilerinin yılsonu gösterilerinin iptal edilmesine bir anlam veremiyorum. Aslında yılsonu etkinlikleri iptal edilmeyerek, geleceğimiz olan çocukları bu korkunç olayın psikolojisinden biraz olsun uzaklaştırmamız gerekmez miydi? Çocuklardan yetişkin gibi davranmasını beklemek doğru bir olay mı? Milli Eğitim Bakanlığı bu iptal kararını alırken, çocuklara olumlu veya olumsuz etkilerinin olup olmayacağı konusunda uzmanlardan görüş aldı mı? 03-06 yaş arasındaki miniklerden kimse bu büyük acının yasını tutmalarını kimse bekleyemez. Yılsonu gösterileri için büyük bir heyecanla hazırlık yapan minikler bu iptal kararıyla hayal kırıklığına uğratıldı. Milli Eğitim'i yönetenler, o miniklerin sevinmelerinden neden rahatsızlık duydu? Ülkeyi yönetenler, okullardaki yılsonu etkinliklerini iptal ettirmekle uğraşacağına 'insan hayatı bu kadar ucuz mu?' dedirten bu ölümleri durduracak yasalar çıkarmalıdır' diye eleştirilerimi kaleme almıştım.

VELİLER TEPKİLİ
Bu yazıdan sonra çok telefon ve elektronik posta aldım. Veliler özellikle ilkokul, anasınıfı ve anaokullarında yılsonu törenlerinin iptal edilmesini yanlış bulduklarını belirterek, bu konuyu gündeme taşıdığım için bana teşekkür etti. Veliler alınan bu kararın ne İslam dinine, ne akla ne de mantığa sığmadığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığına tepki gösterdi. Yazımın çıktığı gün meslektaşım Hakkı Kutlu'da bu iptal kararı ile ilgili güzel bir yazıyı kaleme almış. Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kemal Aydoğmuş Salı günkü köşesinde Vilayet Meydanı'ndaki Sağlık Festivali'nde sabahın saat 09.00'unda genç kızların Roman Havası müziğiyle göbek attığını yazdı.

'HA BE KAYNANA'
Çarşamba günleri köşemi spora ayırdığım için dün bu yazı ile ilgili yapmayı düşündüğüm yorumu bugüne bıraktım. Aydoğmuş yaşanan bu olayı şu satırlarla yorumlamış; 'Sahnenin etrafına kurulan o ses sisteminin sonuna kadar açıldığını ve 'Ha be kaynana' adlı şarkının bangır bangır çalındığını ve sahneye çıkan 7-8 genç kızın ellerini yumruk yapıp üst üste vura vura göbek attığını söylesem… Hem de yaklaşık 1 saat boyunca… Dans edenler kendilerini öylesine kaptırıyorlar ki, göbek atmalar, göz süzmeler, aklınıza gelen daha ne figürler… Eh hal böyle olunca, izleyenler içindeki gençlerden bir kaçı da başlıyor oynamaya… Sonra sahnedeki gençler iniyor sahneden, halkın içinde, hep birlikte Roman havası… 'Ha be kaynana…' eşliğinde… Bangır bangır ortalık…'

KARARDAN
VAZGEÇİLMELİ
Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin yapacağı yılsonu etkinliklerinin iptal edilmesi ile ilgili yazıyı okullara 20 Mayıs'ta Valilik 'Olur'uyla göndermişti. 03-06 yaş arası çocukların yılsonu etkinliği yapmasını da yasaklayan iptal kararına 'Olur' veren Vali Güngör Azim Tuna şölen havasında kutlanan Sağlık Festivali'nin açılışını yaptı. Etkinliğe AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca'da katıldı. Vali'nin burnunun dibindeki Roman Havasına ve atılan göbeklere müdahale etmemesi 'bu ne perhiz, ne lahana turşusu' dedirtti. Festival kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından jimnastik, karate, judo ve güreş gösterileri de sunuldu. Vali Tuna ve özellikle Eskişehir Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, tüm kurumlar çal-oynasın kutlamalar devam ederken, miniklerin eğlenmesini yasaklamanın mantığını açıklamalıdır. Okullar kapanmadan bu yanlış iptal kararından vazgeçilmelidir.

*

AYHAN SEZER BAHANE, ASIL TEPKİ RUHSAR DEMİREL'E

MHP'de Mahmudiye İlçe Başkanı Osman Kara ile Seyitgazi İlçe Başkanı Mehmet Ucal görevlerinden istifa etti.

KİM ŞAH?
MHP Mahmudiye Belediye Başkan adayı Nuri Yılmaz'da adaylıktan çekildi. Nuri Yılmaz'ın dün sosyal paylaşım sitesinde , 'Kaleyi Sattım.. Filler isyanda... Vezir intihar etti.. Bu arada atları da özgür bıraktım...Piyonlardan hayatım boyunca medet ummadım zaten...Şimdi ŞAH Olduğunu düşünen varsa.. Buyursun HAMLE YAPSIN' diye yazması dikkat çekti. Yılmaz, 'Şah olduğunu düşünen varsa hamle yapsın' mesajıyla kime veya kimlere hodri meydan dediği merak konusu oldu. MHP'de daha önce de İl Kadın Kolları Başkanı Meral Varuer Demirel ile Tepebaşı İlçe Başkanı Özcan Koca da istifa etmişti.

GÜCÜNÜ KAYBETTİ Mİ?
Osman Kara ve Mehmet Ucal istifa ederken MHP İl Başkanı Ayhan Sezer'e ağır suçlamalarda bulundular. Sezer'e tepki için istifa ettiklerini açıkladılar. Ben bu iki ilçe başkanının sırf Ayhan Sezer'e tepki göstermek için istifa ettiklerine inanmıyorum. Sezer ile eskiye dönük hesapları varsa, bunu önümüzdeki süreçte yapılacak kongrelerde görebilirlerdi. Bence bu istifalar Ayhan Sezer'e değil, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel'e tepki göstermek için yapıldı. MHP kulislerinde Ruhsar Demirel'in cumhurbaşkanı adayı belirleme konusunda farklı oluşumlar içerisine girdiği konuşuluyor. Bunu duyan Devlet Bahçeli'nin Ruhsar Demirel'e tepki gösterdiği iddia ediliyor. Devlet Bahçeli ile arası bozulan Demirel'in artık Genel Merkezde eskisi kadar güçlü olmadığı ve gözden düştüğü dillendiriliyor. Bundan dolayı Demirel'in yeni Tepebaşı İlçe Yönetimini atatamadığı belirtiliyor. Önümüzdeki dönem Eskişehir'den milletvekili adayı olmak isteyenlerin bu yaşanan durumu değerlendirmek için bu istifaları teşvik ettiği öne sürülüyor.

YUMRUĞUNU
VURACAK MI?
Bazı MHP'liler, Ruhsar Demirel ile Bahçeli'nin 'arası bozuk' iddialarının bir dedikodu olduğunu savunuyor. Bu partililer, Demirel'in genel merkezdeki gücünü koruduğunu ve yakında Eskişehir örgütlerinde operasyon yapacağını iddia ediyor. Ruhsar Demirel'i destekleyen mevcut İl Yönetimini istifaya zorlayarak, Eskişehir örgütlerinde güç sahibi olmak isteyenler bakalım bu amaçlarını gerçekleştirecek mi? Yoksa MHP'nin Demir Leydisi olan Demirel masaya yumruğunu vurarak, istifa edenlerin yerine kendisine yakın isimleri atayabilecek mi? Bunu bekleyip göreceğiz…

*

KELİN İLACI OLSA KENDİ BAŞINA SÜRER

Avrupa Futbolunun patronu olan UEFA'nın 2011 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen Şike Davası kapsamında Eskişehirspor ve Sivasspor'a disiplin soruşturması açtı. Eskişehirspor 3 Haziran'da İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA binasında yapılacak duruşmada savunma yapacak. Gazetemizin acar spor muhabiri Göksel Demiral'ın haberine göre bu duruşmada Eskişehirspor'u Fenerbahçe'nin avukatları savunacakmış. Eskişehirspor Başkanı ve Yönetimi Kurulu 'Kelin İlacı Olsa Kendi Başına Sürer' Atasözünü bilmiyorlar anlaşılan. Atalarımız bu sözüyle kendi derdine çare bulamayanlardan yardım istenmemesi gerektiğini belirtmiş. Şike davasında hem UEFA'dan hem de Yargı'dan ceza üstüne ceza alan ve kendi derdine çare bulamayan Fenerbahçe'nin tuttuğu avukatlarla duruşmaya girmek trajikomik bir olaydır.

*

FOTO ŞAKA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Sevgili Sivrihisarlılar seçimde AK Parti'ye oy verin. Sonra benden hizmeti görün.
AKP Eskişehir Milletvekili Ülker Can: Melih Bey, Sivrihisar değil, Mahmudiye, Mahmudiye. İlçenin ismini yazıp, size vermiştim ya!
AKP İl Başkanı Süleyman Reyhan: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ni kazanamayıp, başkasının şeyiyle seçime girersen herkesi kendine böyle güldürürsün.