Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, deprem bölgelerinde inşa edilecek yapıların dayanıklılığını ölçmek için yeni hesaplama yöntemi geliştirdi.
Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Gökhan Özdemir ve Doç. Dr. Özgür Avşar, hazırladıkları TÜBİTAK destekli 'Kurşun çekirdekli kauçuk izolatörlerde, deprem etkime açısının maksimum izolatör deplasmanlarına etkisi' konulu projeyle deprem bölgelerinde yapılacak binaların uygulamalarında çalışan inşaat mühendislerinin kullanımına sunmak için basitleştirilmiş bir hesaplama yöntemi hazırladı.
Doç. Dr. Özdemir, yaptığı açıklamada, hazırladıkları proje kapsamında, sismik taban izolasyonlu yapıları depremselliğin nasıl etkilediği ve bu yapıların nasıl davrandığını gösteren bir analitik çalışma yürüttüklerini söyledi.
Çalışmanın, uygulamada hızla artış gösteren sismik taban izolasyonlu yapıların tasarım ilkelerine ciddi katkılarda bulunacağını belirten Özdemir, 'Aslında Sağlık Bakanlığı'mızın aldığı karar doğrultusunda ülkemizde 1. ve 2. deprem bölgelerinde inşa edilecek 100 ve daha üstü yatak kapasiteli hastanelerde sismik taban izolasyonu uygulaması zorunlu hale getirilmiştir' ifadesini kullandı.
Doç. Dr. Avşar ise Türkiye'nin önemli bir bölümünün deprem tehlikesi altında olduğunu, inşa edilecek yapılarda gerçekleşebilecek hasar yapıcı bir depremin güvenli bir şekilde atlatabilmesinin yapı mühendislerinin en önemli amaçlarından birini olduğunu kaydetti.(AA)

Editör: TE Bilisim