Bizim nereden bakıp nasıl gördüğümüzün çok fark ettiği fakat gerçeklerin asla tartışma götürmediği çok ciddi bir konu. Ne kadar üzücü olduğunu ve Eskişehir'in eğitim yüzünün bu olmadığı gerçeği nasıl vurgulanır, çözüm nedir? Öğretmenlere hizmet içi eğitim mi, velilere paneller mi acaba yetkin isimler ne der? Bu bağlamda eğitimle alakası olmayan ama hayatın içinde olan taciz dediğimiz düşmeler ne demek? Ne anlam içeriyor?

Irk, etnik köken, din, cinsel tercih, cinsiyet ve kişisel özelliklere yönelik, kişi ya da kişileri küçük düşürücü, güç kullanımı içeren veya içermeyen her türlü görsel/sözel veya fiziksel davranışlar taciz tanımına girer. Tacizi belirleyen unsur niyet değil, diğer kişinin üstünde bıraktığı etkidir.

Kişinin gerek bilimsel ve idari yöneticiler, gerekse meslektaşlarından / öğrenci arkadaşlarından / birlikte çalıştığı iş arkadaşlarından bir bölümü tarafından kurum içindeki verimliliğini, saygınlık ve onurunu etkileyecek biçimde huzursuz edilmesi de taciz tanımına girer. Bu tür taciz kişiyi kurum içinde izole etmek, projelere katmamak, iletişim ve diğer özlük haklarını kullanmasını engellemek gibi örneklerle kendini gösterir.

Taciz içeren davranışlar arasında tanımlanması en zor olanı cinsel tacizdir. Cinsel tacizi temelde olayın öznel koşulları belirler. Cinsel tacizin açık ya da örtülü birçok çeşidi vardır; genelde ast-üst ilişkileri veya kadın-erkek ilişkileri içinde görülmesine karşın, aynı konumdaki bireyler ve hemcinsler arasında da rastlanılmaktadır.

B) Cinsel Tacizin Tanımı:
Bireyin, istemediği halde cinsel şakalara, tekliflere, cinsel içerikli görsel, sözel ya da fiziksel bir harekete maruz kalması aşağıdaki koşullar altında cinsel taciz olarak tanımlanır.

a. Cinsel içerikli teklife uymadığı takdirde kişinin akademik ya da iş hayatıyla ilgili bedeller ödeyeceği, uyduğu takdirde ise hak etmediği kazançlar sağlayacağının açık olarak söylendiği veya ima yoluyla belirtildiği durumlar
b. Yukarıda tanımlanan davranışlar ya da yaratılan olumsuz ortamlar kendilerine yöneltilmiş olmasa bile, bu kişilerin akademik ya da iş performansının olumsuz yönde etkilendiği durumlar
Bu yazıyı yazdığım sırada Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ile bir telefon görüşmesi yaptım ve üzüntüsünü ve ciddi takipçisi olduğunu söyledi. Eksi 25 Derneğinin çalışmalarından ve zaten yaptıkları ve yapmaya devam edecekleri uzmanlardan oluşan İhmal ve İstismar Komisyonu çalışmalarından bahsetti. Analizlerle, hizmet içi eğitimlerle ticari hayattaki kurumların da personel eğitimine destek verdiklerini söyledi. Derin üzüntüye sebep olan taciz iddiaları umarım asılsız çıkar. Yetkili tüm duyarlı isimler samimiyetle makul ve daha dikkatli olmak zorunda, bu çocuklar bizim.