Geçen günkü eğitimde taciz haberleriyle birlikte neler oluyor sorularını tekrar sormaya başladık. Evet, olay kesin değil ve daha öncekiler gibi mi belli değil ancak bu konular neden gerçekleşiyor? Gerçekleşmesini önlemek için yapılacak işler neler, medyaya ve öğretmene ve öğrencinin gelişim süreci sorunlarına kızmak yerine yapılacak bu işleri bütün dinamikler nasıl çalışıyor görerek yapmak tespit etmek gerekiyor.

***

Eğitimde taciz başlıklı köşe yazımı yazarken Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ile konuştum. Adana'dan Eskişehir'e doğru yolda olduğunu söyledi ve çok üzgün olduğunu söyledi. Olay henüz nasıl gerçekleşmiş bilmememe rağmen bu büyük kurumda, bu büyük camiada her türlü olayın olma ihtimali hem mevcut hem de bunları sıfıra indirmek benim görevim dedi. Eksi 25 Derneğinden bahsetti. Ben de daha sonra tekrar inceledim birçok Belediyeyle ve şirketlerle de eğitim çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Derneğin sitesindeki tanımı şu:

Eksi 25'in amacı, bireyin anne karnına düşmesinden itibaren 25 yaşına gelinceye kadar tüm gelişim evrelerinde sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamaktır.

Gayet mantıklı geliyor kulağa ve sorun şurada bu derneği ve Sayın Müdürün bahsettiği komisyon çalışmalarının tüm eğitim kurumlarına uzanması gerekmekte. Büyük iyi niyetle ele yıla çıkılmış olsa da ulaşılamayan bir okul olayı ne kadar üzücü hallere getiriyor görebiliyoruz.

***

Derneğin son olarak bir banka personeline çocuk ihmal ve istismar konularında eğitim verdiğini gördüm. Ayrıca ilçe belediyelere de bu konuyla ilgili toplantılarla ziyaret ettiklerini de sitelerinden görebiliyorum. Anlaşılan o ki bu dernekle her kurum ve tüm veliler irtibat halinde olabilir ve bilgi alabilir ayrıca da yine halk derneği de yapıcı bir şekilde eleştirebilir ve bu hassas konuda şikayet olmasa da yönlendirme anlamında yapıcı zemin oluşmasına katkı sağlayabilir. Bilinçlendirdikçe ve takip ettikçe yol alınacak bu önemli konuda sıfır hataya ulaşmak tek hedef olmalıdır.

***
Ekşi 25 Derneği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki protokol şöyle:

Eskişehir ilinde çocuğun üstün yararı gözetilerek, öncelikle çocukların, okul çalışanlarının, velilerin ilgili alanlarda yapılacak proje ve faaliyetlerin, eğitim çalışmalarının planlı bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır.
Protokol; çocukların eğitimi ve desteklenmesi, okul çalışanlarının eğitimi, veli eğitimleri, çalıştay, kongre, sempozyum, kurs, ortak projeler vb. etkinliklerin planlanması ve yürütülmesini kapsamaktadır.

Ailelere, öğretmenlere, yetkililere, içinde toplum kavramına saygısı olan her bireye önemle duyurulur. Bu çocuklar hepimizin…