Eğitimle ilgili bu yazılarımla ilgili ailelerden gelen önemli geri dönüşler var; gerek eski gerek yeni öğrencilerin aileleriyle düzenli görüşmelerimiz devam oluyor. Kurduğumuz WhatsApp gruplarıyla her detayı da konuşuyoruz. Belki de oluşan tek ve en önemli yoğunlukta eğitim kolektifidir bu. Gelen sorulara göre oluşturuyorum buradaki konuları. Yüzlerce aileyle irtibatta olmak ve tek ortak nokta çocuklarımız için daha doğru adımlar atmak.
Bugün ülkemizde giderek bozulan eğitim sistemi ile özellikle büyük şehirlerde artan kaliteli eğitim sorunu, eğitim sistemine bütünsel bir gözle bakılmasını ve dönüşümü zorunlu kılıyor. Anahtar kelime ise bu iyi okullarla öğrencilerin 'gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlarda sahip oldukları bilgi ve becerileri kullanabilme becerileriyle donanmalarını sağlamak' oluyor.

***

Anaokulundan üniversiteye günümüzün ve geleceğin eğitim kurumlarının bu beklentiyi karşılayabilmesi için geliştiren bir eğitim anlayışına ve felsefesine sahip olması ve yaşam başarısının bilincinde olarak eğitim süreçlerini programlaması ve sürdürmesi gerekmektedir.

Okul Seçimi

Kendini ifade etme ve sahip olduğu bilgi ve beceriyi kullanabilme gibi basit ama hayati önemde bir davranışı kazandırabilecek okulun hangisi olduğuna karar verebilmek elbette anne babalar için zor olacaktır. Çünkü çocuğunuzun eğitim hayatının yanında sosyal hayatını da şekillendirecek bir karar aşamasıdır okul secimi.

Okul Tanıtım Günleri

Son yıllarda birçok okul velilere bu önemli karar aşamasında yardımcı olmak ve aynı anda çok sayıda anne-babaya kurumunu tanıtmak amacıyla 'Okul Tanıtım Günleri' düzenlemektedir. Genellikle eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen bu toplantıların tarihlerini yazılı ve görsel basından takip edebilirsiniz.

Okul Zamanı Okul Ziyaretleri

Anne babalara bu genel toplantıların yanında çocukları için düşündükleri okulları mutlaka ziyaret etmelerini ve yüz yüze bilgi almalarını önermekteyiz. Okul ziyaretlerini mümkün olduğunca okulda eğitim-öğretimin olduğu zamanlarda yapılması velilere mümkün olabildiğince her şeyi gözlemleme fırsatı vermektedir. İlk izleniminiz sizin için önemli bir ipucudur bu nedenle ayrıntıları kaçırmamaya çalışın. Güvenlik görevlisinin sizi karşılama biçiminden, öğrencilerin kıyafet ve davranışlarına, çevre düzenlemesinden, temizliğine kadar gözlem yapmak sizlere okul hakkında pek çok ipucu verecektir.

Öğretmenlerin Yeterliliği

Kurumsal kültüre sahip eğitim kurumları deneyimli eğitim kadrosunun değerini bilir ve kadro istikrarına önem verir. Öğretmenlerinin tümünün gerekli eğitim birikimine ve lisans ya da lisansüstü derecesine sahip olmaları önemlidir. Sürekli eğitime inanan gerek bireysel gelişim gerekse kurumsal gelişim açısından öğretmenine olanaklar sunan kurumlar öğrencilerine de değer verir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

Bir eğitim kurumunda eğitime destek birimlerin bulunup bulunmadığı veliler için önemli bir tercih nedeni olmalıdır. Okuldaki PDR uzmanlarının sayısı, alan mezunu olmaları, deneyimleri, ilgilendikleri öğrenci sayıları velilerin ilgi alanına girmelidir. Bu bölüm çok önemli çünkü tecrübesiz ve en yumuşak tabirle idealist olmayan, genel anlamda eleştirdiğimiz bazı öğretmenlerin bu bölümde de karşımıza çıkması çok üzücü. Para sayma makineleriyle sektöre giren, tecrübeli görünümlü eğitim düşmanları bu bilinçlenme çalışmalarında netleşerek uzaklaştırılacaktır. İdealist, samimi ve üretken tüm öğretmen ve yöneticilere sevgilerimle...