Fatih Sultan Mehmet’in 1455’te kurduğu dünyanın yaşayan en eski tersanesinin Kaptanı, 173 yıllık bir geçmişe sahip İstanbul Şehir Hatlarının ilk kadın Genel Müdürü Eskişehirli Sinem Dedetaş, CHP’den Üsküdar Belediye Başkan Adayı oldu.

Kendisiyle Haberes Dergisi olarak 11 ay önce İstanbul’da Haliç manzaralı odasında keyifli bir röportaj yapmıştık. 569 yıllık tersane ve İstanbul vapurlarıyla ilgili samimi açıklamalarda bulunmuştu.

FATİH’İN KURDUĞU TERSANENİN ESKİŞEHİRLİ KADIN KAPTANI

Eskişehir CHP'de yıllarca aktif yöneticilik ve Belediye Meclis Üyeliği yapan İbrahim Serhan'ın kızı olan Sinem Dedetaş'ın Üsküdar Belediye Başkan adayı olmasını sevinçle karşıladım. Bir Eskişehirli olarak gururlandım. Röportajda; “İleriye yönelik hedefleriniz ve hayalleriniz neler?” soruma Dedetaş şu yanıtı vermişti;Genel olarak kendimi gelecekte nerede göreceğime dair uzun vadeli hedeflerim yok ancak yaptığım işte başarılı olmak, hakkaniyetli davranmak, üretmek, mesleğime ve topluma katkı sağlamak hedeflerim arasında. Üzerime aldığım sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirirken önüme çıkan yolları iyi analiz ederek çalışmayı amaçlıyorum. Hedeflerimin yanı sıra; eşitlikçi, refah ve mutluluk seviyesi yüksek, huzurlu, mutlu, özgür, bilime dayalı kararlar veren, tüm iletişim kanallarının her daim açık olduğu, herkesin hakkını alabildiği ve sorgulamaya açık bir toplum hayalim var. Kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı, işe alımlarda, ücretlerin belirlenmesinde cinsiyetin belirleyici rol oynamadığı bir ortamda yaşamayı hayal ediyorum.” Üsküdarlılar Dedetaş’ı teveccüh gösterirlerse, çok başarılı bir belediye başkanına sahip olur. 569 yıllık Fatih Sultan Mehmet’in kurduğu tersaneyi ayağa kaldıran, İstanbul Şehir Hatlarını modernize eden Sinem Dedetaş ile Üsküdar Belediyesi çok güzel işlere imza atar. Fatih’in Kurduğu Tersanenin Eskişehirli Kadın Kaptanı Dedetaş’a Üsküdar Belediye Başkanlığı çok yakışır.

***

EBRU ÖĞRETMEN EĞİTİMDE BİR UMUT OLDU

Şehit Yalçın Baykuş İlkokulu sınıf öğretmeni Ebru Kapaklıkaya, Dubai’de gerçekleşen Küresel Eğitim Ödülleri’nde dünya çapında Yılın İlham Veren Öğretmeni ödülüne layık görülmüştü.

“FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR İÇİN ALIYORUM”
Ebru Kapaklıkaya bu yıl 4’üncüsü düzenlenen The Global Education Awards Dubai (Küresel Eğitim Ödülleri Dubai) başvurularının değerlendirilmesi sonucunda 2023 -2024 Yılının İlham Veren Öğretmeni seçildi. İlkokul öğrencilerinin eğitiminde; farklı teknikler, eğlenceli aktiviteler ve çeşitli materyaller kullanarak, eğitimde fark yaratan Ebru Kapaklıkaya, öğrenmeyi oyunlaştırarak ve öğrenciyi öğrenme sürecinde aktive ederek meslektaşlarına ilham verdiği için ödüle layık görüldü. Ödül töreninde söz alan Öğretmen Ebru Kapaklıkaya şu ifadeleri kullanmıştı: “İlham veren öğretmen olarak ödül almak ve ülkemi temsil etmek benim için büyük gurur, bu ödülü öncelikle kendi güzel öğrencilerim ve yüzlerinden gülümsemeleri alınan Filistinli çocuklar için alıyorum.”

‘ÖRNEK MODEL’ OLMALI

Türkiye Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Kamuran Arıkan, Başkan Yardımcısı İlhami Öner ile birlikte üyeleri olan Kapaklıkayı’ya kutlama ziyaretinde bulundu. Arıkan ziyaret ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;Sendikamız adına gurur verici bir başarı elde eden Ebru Kapaklıkaya'yı ziyaret ederek, hem genel başkanımız Sayın Talip Geylan'in selamını ilettik hem de başarılarının devamını diledik. Ziyaret sırasında Kapaklıkaya, öğrencilere sağladığı ilham ve eğitime katkıları nedeniyle ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı.Ebru Kapaklıkaya'nın elde ettiği bu uluslararası ödül, sadece kendi başarısı değil, aynı zamanda Türkiye'nin eğitim alanındaki kalitesini de yansıtmaktadır. Sendikamız olarak, üyemiz Ebru Kapaklıkaya'yı gurur ve mutlulukla kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyoruz.” Türkiye’de eğitim sisteminin yap-boz tahtasına döndüğü, dindar adı altında kindar nesiller yetiştirilmek istendiği bir ortamda Ebru Kapaklıkaya’ın aldığı bu ödül bizler için bir umut oldu. Başarısından dolayı Kapaklıkaya’yı kutluyor, Eskişehir’deki eğitimcilere ‘örnek model’ olmasını istiyorum.

***

NOSTALJİ

28 YIL ÖNCE SİYASET VE SPOR DOLU SOHBETLER

Yıl 1996. 28 yıl öncesine ait fotoğrafta yer alan kişiler Eskişehir’in iş, siyaset ve spor dünyasının önemli isimleri. CHP eski Milletvekili Zeki Ünal, CHP’nin güçlü ismi Nihat Çuhadar, o yıllarda ETO Meclis Başkanı Ali Eldem,  Aydın Arat’ın Başkanlığındaki Eskişehirspor’un Genel Kaptanı ve DYP’nin etkili ismi Bekir Sıtkı Saraç, Eskişehirspor yöneticisi merhum Ercan Eski. Bu beş isim önemli bir davette bir araya gelmişler. Ünal, Saraç, Çuhadar, Eski ve Eldem eminim bu gecede bol bol Eskişehirspor’un durumu ve o yıllarda Türkiye’nin en köklü iki partisi olan CHP ve DYP’yi konuşmuşlardır.  Zeki Ünal 1990-1991 ve 2000-2001 yılları arasında Eskişehirspor Başkanlığı yaptı. Eskişehirspor’da yönetimlerde görevler üstlenen Nihat Çuhadar 2004 seçimlerinde DSP’den Odunpazarı Belediye Başkan adayı oldu.  3000 oy farkıyla seçimi kaybetti.   Daha sonraki yıllarda hem DSP hem de CHP’de İl Başkanlığı yaptı. CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak siyasi yaşamına devam ediyor. DYP’de Merkez İlçe ve İl Başkanlığı yapan Bekir Sıtkı Saraç 2009-2019 yılları arasında Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Saraç’ta merhum Aydın Arat ve Mesut Hoşcan’ın başkanlıklarında Eskişehirspor’a kilit görevler aldı.  Eskişehir iş dünyasının sevilen ismi Ali Eldem 2005’de Cemalettin Sarar ile ETO Başkanlığı yarışına girdi.  25 Mart 2005’de yapılan seçimi Cemalettin Sarar kazandı. Ercan Eski’de yönetici olarak ES ES’e önemli hizmetlerde bulundu. Merhum Ercan  Eski’ye  Allahtan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun…

***

DÜNYA TARİHİ

PALME SUİKASTİ

Tarih 28 Şubat 1986 gecesi. Yer: Stocholm. İsveç Başbakanı Olof Palme, eşi ve oğlu ile sinemadan evine (her zaman olduğu gibi korumasız olarak) dönerken faili meçhul bir cinayete kurban gitti.

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Hepimiz bir erkeğin ahmakça davrandığında, bizden hoşlandığı anlamına geldiğine inanmaya programlanmışız.” Erkekler Ne Söyler Kadınlar Ne Anlar