Eskişehir’de yaklaşık son 3 haftadır gerek İl ve Odunpazarı, Tepebaşı ilçe Emniyet Müdürlüğü gerekse İl ve ilçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin ele geçirdikleri kaçak, çalıntı ve uyuşturucular dikkat çekmeye başladı.

Eskişehir'de yaklaşık son 3 haftadır gerek İl ve Odunpazarı, Tepebaşı ilçe Emniyet Müdürlüğü gerekse İl ve ilçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin ele geçirdikleri kaçak, çalıntı ve uyuşturucular dikkat çekmeye başladı.
İl Emniyet Müdürlüğü geniş çaplı ekiple şehir de arama-tarama ve kimlik kontrolleri yapıyor. Diğer taraftan da Narkotik, Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık başta olmak üzere tüm şube müdürlüğü ekipleri üst üste yaptığı operasyonlarla, kanun kaçakları, halkın can ve malına kastedenlere, uyuşturucu satıcılarına göz açtırmıyor.
Okul servis araçları ile kantinleri sık sık denetleniyor.
Gerçi daha önce de yapılıyordu. Ama Son 15-20 gün içerisinde operasyonların sayıları ciddi oranda artı.
12 yıl önce işlenen kadın cinayeti aydınlatıldı, failleri yakalandı. 500 bin liralık ziynet eşyası çalan 2 şüpheli yakalandı.
Kentte uyuşturucu madde ticareti yapan kişilerin yakalanmasına yönelik çalışma başlatan İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.
Operasyonda gözaltına alınan 4 kişinin ev ve eklentilerinde yapılan aramalarda 115,33 gram sentetik uyuşturucu, 44 uyuşturucu hap ile bir tabanca ve 4 fişek,
Bir şahsın üzerinde 11 sentetik ecza ele geçirildi.
Eskişehir'e uyuşturucu madde girişini önlemeye yönelik çalışmada 3 şahıs yakalanırken, yapılan kontrolde 45,52 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi.
EVDE YAĞMA OLAYI
Eskişehir'de bir evde bulunan 3 kişiyi ellerinden ve ayaklarından bağlayarak yağma olayı gerçekleştiren 3 şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüpheliler, evde bulunan para, cep telefonu ve değerli eşyaları alarak kaçmışlardı.
Eskişehir'de polis ekiplerinin çalışmasında 2 bin 114 şahıs ve 2 bin 755 araç sorgulanırken, aranması olan şahıslar yakalandı.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Odunpazarı ile Tepebaşı İlçe Emniyet müdürlüklerine bağlı mahalleler, ara sokaklar, park ve bahçelerde şüpheli şahıs ve araçlar üzerinde şok uygulama ve çalışmalar yapıldı.
Polis Merkezi Amirlikleri Güven Masası'na müracaatta bulunan 255 vatandaşa gerekli konularda yardımcı olundu.
Okul Servisleri ve kantinleri daha sık denetleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda bir okul kantininde genç kızları taciz etmek suçundan hüküm giymiş ve suçunu çektikten sonra tahliye olmuş bir kişinin okul kantininde çalıştığı yapılan denetimlerde tespit edilmişti.
UYUŞTURUCU OPERASYONU
Sarıcakaya ilçesindeki ormanlık arazide şüpheli şahısların uyuşturucu madde elde etmek amacı ile kenevir bitkisi yetiştirdiği bilgisi alan Eskişehir İl Jandarma KOM Şube Müdürlüğü ve Sarıcakaya İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince ormanlık arazide yapılan aramada, 10 kök kenevir bitkisi, ağaç altına zulalanmış valiz çerisinde 447 gram esrar maddesi geçirildi.
Yine Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı KOM ekipleri Çifteler ilçesinde şüpheli şahsın kaçak yollardan temin ettiği cep telefonlarını müşteri buldukça piyasaya sürerek haksız kazanç elde ettiği yönünde bilgi aldı. KOM Şube Müdürlüğü ve Çifteler İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince şahsın işyeri ve ikametinde arama yapıldı. Armalarda; 10 adet Xiaomi redmi marka cep telefonu ele geçirildi.
Bu yazdıklarım son 20 günde gerçekleştirilen operasyonlardan sadece özetleri. Hepsini tek tek yazmaya kalksam sayfa almaz.
* * *
Bugün Ankara İl Emniyet Müdürü olan Engin Dinç'in Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü döneminde başlatılan başarılı operasyonlar, denetimler Yaman Ağırlar döneminde daha da sıklaştırıldı.
Eskişehir'de artık gece yarısı özellikle kadınlar, genç kızlar tek başına daha güvenli dolaşabiliyorlar.
* * *
Son haftalarda gerek İl Emniyet Müdürlüğü gerekse İl Jandarma Komutanlığı tarafından üst üste yapılan denetimler bende, 'Eskişehir'de asayiş sorunu mu yaşanıyor?' diye şüphe uyandırmıştı.
Sıklaştırılan denetimlerin aslını öğrendim
Yaklaşık bir ay önce Eskişehir'e atanan Vali Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar ve yine ilimizde yeni göreve başlayan İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir ile yaptığı günlük 'asayiş değerlendirme' görüşmelerinde şehir halkının daha güvenli yaşamlarını sürdürmeleri için uyuşturucu ile mücadele, halkın can ve mal güvenliği, terörle mücadele, hırsızlık, asayiş olaylarının önüne geçilmesi için denetimlerin daha sık yapılmasını istemiş.
* * *
Sıklaştırılan denetimlerden belki birileri rahatsız olmuş olabilir. Onların da kim olduklarını biliyoruz.
Ancak Eskişehir halkı daha sık yapılmaya başlanan bu denetimlerden memnun.
Vali Hüseyin Aksoy başta olmak üzere İl ve ilçe Emniyet Müdürlerine, İl ve İlçe Jandarma Komutanlarına, şehir merkezi ile ilçelerimizin daha güvenli ve halkın can-mal endişesi yaşamadan yaşamlarını sürdürmeleri için özveri ile çalışan tüm güvenlik güçlerine teşekkür ediyorlar.
* * *

'Belediye başkanlarımız
örgütün bir parçası'
CHP'nin çiçeği burnunda İl Başkanı Talat Yalaz, gerek adaylık açıklamasında gerekse seçim günü yaptığı konuşmada 'tarafsızlık' vurgusu yaptı.
Yalaz, herhangi bir tereddütte sebep vermeyecek şekilde tarafsızlığını çok ciddi şekilde vurgulayacağını belirtti.
Tüm CHP'lileri kucaklayacağının mesajını verdi.
Seçimden 4 gün önce aday olan Yalaz, bu açıklamalarıyla CHP'lilerin gönlüne girmeyi başardı ve seçimi kazandı.
CHP'nin seçilmiş en genç il başkanı oldu.
Diyorlar ki, 'Yönetim Kurulu üyeleri içerisinde Figen Kahya'nın listesinden giren isimlerde var. Onlar muhalefet yapmaya kalkarsa Talat Bey nasıl çalışacak?'
Amaç üzüm yemek ki yoksa bağcıyı dövmek mi?
Amaç birlik-beraberlik içerisinde özellikle yaklaşan yerel seçimler öncesi partinin oylarını artırmak ve merkezdeki üç belediye başkanlığı koltuğuna CHP'li belediye başkan adaylarını yeniden oturtmak olmalı.
Eğer yönetim içerisinde çatlak sesler çıkarsa bu sandığa da yansır CHP'nin Eskişehir'de başarısızlığına neden olur.
Figen Kahya, Talat Yalaz mazbatasını alır almaz kendisini ziyaret ederek, 'Seçim bitti. Hedefimiz CHP'yi zirveye taşımaktı. Delegeler tercihini yaptı. Demokratik bir seçim oldu. Kazanan Talat Bey'i kutluyor bir sonraki seçime kadar birlik beraberlik içerisinde olacağız. Önümüzde belediye seçimleri var. Seçimlerde ittifak olmayacak gibi görünüyor. Biz birlik beraberlik içerisinde olursak merkezdeki üç belediyeyi de kazanırız' mesajı vermeli.
Hatta bu ziyarete Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'ta katılırsa 'muhalif değil biriz' mesajı verilirse, 'bu yönetim zor görev yapar' diye konuşanların da ağzı kapanmış olur.
'İl başkanı kazandıktan sonra tarafları kucaklamalı'
CHP'nin genç İl Başkanı Talat Yalaz, önemli mesajlar vermiş.
'İl başkanlarının tarafsızlığını koruyacağını söylemesi bile gereksiz. Tabi bir ekiple seçime giriyorsunuz. Karşı tarafta da bir aday ve ekibi oluyor. Adaylık sürecinde birileri birilerini destekleyebiliyor. Örgüt içinde sözü geçen ciddi gücü olan insanlar somut desteğini açıklayabiliyor. Yarış anında böyle bir ayrım olabilir. Bu işin demokrasinin doğasında vardır. Seçimin içeriğinde vardır ama kazandıktan sonra artık görev söz konusudur. Kazandıktan sonra bir görev yapılıyorsa bu görevin gereklerine uygun şekilde hareket edilmelidir. Kendisini destekleyen bir ekibin oyuyla oraya gelmiş olabilir. Taraflar arasındaki o geçişler seçim sürecinde olmamış olabilir ama sonrasında kazandıktan sonra bütün o tarafları kucaklaması gerekir. Hele böyle bir durumda, süreçte önümüzde yerel seçimler varken partimiz içinde de böyle bir ayrışma varken. Medyada Türkiye'nin sorunlarından çok ülke gündeminden çok bizim partimiz konuşulurken biz bunu yapmak zorundayız. Bu konuda son derece samimiyim. Başladığım ilk günden itibaren aynı mesajı veriyorum.
'Örgütü Ayrışmalardan Uzak Tutacağım'
Yerel seçim sürecine girildi. Gerekli çalışmayı yapmak, gerekli enerjiyi yerel seçimlere aktarmak başında bulunacağım örgütü bu anlamda adapte etmek ve birlikte çalışmak anlamında en ufak bir tereddüttüm yok. Hem Eskişehir özelinde olsun hem Türkiye özelinde olsun böyle bir ayrışma söz konusu. Ben örgütümü elimden geldiğince bu ayrışmanın uzağında tutup sadece çalışmaya yerel seçimlerde bütün belediyeleri kazanmaya adapte edebileceğimi düşünüyorum. Bununla ilgili ciddi bir çaba sarf edeceğim.
'Bütün örgüt bileşenlerini
aynı çatı altında toplayacağım'
Recep Taşel, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un desteği ile seçim kazandığı için örgütü kucaklayamadı.
Desteği ile oturduğu il başkanlığı süreci içerisinde Kazım Kurt ile ters düştü.
O nedenle belediye başkanlarıyla uyum içerisinde çalışamadı.
Bunun nedeni belediye başkanlarında değil kendisinde aramalıydı.
Recep Taşel'in kongrede yaptığı konuşmada belediye başkanlarının il başkanı üzerinde tahakküm kurmasına yönelik görüşleri üzerinden de genel bir değerlendirme yapan Yalaz, belediye başkanları ile örgütü ayrı kefelere koymanın yanlış olduğunu belirtti. Yalaz'ın aşağıdaki sözleri önemli.
'Örgüt CHP'nin tepesindedir. Bu konuda hiçbir tereddüt yok. Belediye başkanlarımız da örgüte bağlılıklarıyla güç veren, örgütün bir parçası olan insanlardır. Biz onlarla kendimizi ayrı düşünemeyiz. Onlar iyi ki varlar. Halk tarafından seçilmiş bu görevlere getirilmiş insanlar. Yerel seçimler öncesi dönem benim ilk görev zamanım olacak. Böyle bir dönemde tabi ki de belediye başkan adaylarımızla ön planda olacağız ama biz örgüt olarak gereken desteği onlara vereceğiz. Gündem yaratmak anlamında daha yeni seçildim. Gündem yaratabileceğimi bu şehirde CHP rüzgarını bütün örgütümüzün desteğiyle bütün örgüt bileşenlerini bir çatı altında çalışma azmiyle toplayarak yapabileceğime inanıyorum.
* * *
İl başkanlığı seçiminden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, seçimi kazanan Talat Yağız'ı kutlamışlar.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un kutlayıp kutlamadığını bilmiyorum.
Kutlamadıysa yukarıda da yazdım.
Talat Yalız mazbatasını alıp il başkanlığı koltuğuna oturduğunda kendisini ilk ziyaret eden belediye başkanı olmalı.
Önümüzdeki yerel seçimlerde CHP'nin Eskişehir'de başarılı olması için bu adım atılmaz ise 'sen ben' çekişmesi devam ederse bu yerel seçimlere de yansır.
CHP'nin Eskişehir'de başarısızlığına bile neden olabilir.
Kazım Kurt örgütün içerisinden gelen bir belediye başkanı.
Örgütün ne demek olduğunu da iyi bilir.
O nedenle 'ben ayrımcılığa karşıyım, örgüte başta belediye başkanları olarak bizler destek vermeliyiz' diyerek o adımı atmalı.
* * *