Cumhurbaşkanlığı milletvekili seçimleri 24 Haziran Pazar günü yapılacak. Siyasi partiler milletvekili adaylarını en geç 13-14 Mayıs tarihlerinde belirlemesi gerekiyor.

ÇAKIRÖZER'E YER BULUR
Zaman kısalığından dolayı hiçbir parti önseçim veya temayül yoklaması yapamaz. Tüm adaylar merkez yoklamasıyla belirlenecek. Peki siyasi partilerin muhtemel milletvekili adayları kim olacak? Dünkü yazımda AK Parti'nin potansiyel milletvekilleriyle ilgili değerlendirme yapmıştım. Bugün CHP'nin muhtemel milletvekili adaylarıyla ilgili düşüncelerimi paylaşacağım. CHP'nin Eskişehir'de üç milletvekili var. Gaye Usluer ve Cemal Okan Yüksel Yılmaz 'Büyükerşen tarafından listeye' yazılmışlardı. Utku Çakırözer'i de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Eskişehir aday listesine yazmıştı. Kurultaylarda Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun listesini 'üst üste iki defa delen' Usluer'in liste dışında kalacağını düşünüyorum. Kılıçdaroğlu'nun Çakırözer'in Eskişehir olmasa bile başka bir kentten milletvekili çıkmasını sağlar.

YÜKSEL BAŞARILIYDI
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak ve Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy'da Büyükerşen'e yakın isimler. İkisi de milletvekili olmak istiyor. Yılmaz Hoca, Cemal Okan Yüksel, Engin Çakmak ve Nuray Akçasoy'u listeye yazdırabilir mi? Üçünün birden yazdırması imkansız. Bundan dolayı Cemal Okan Yüksel ve Nuray Akçasoy'un Eskişehir'de seçilebilecek yerden milletvekili adayı olmaları zor gözüküyor. Cemal Okan Yüksel aslında milletvekilliği görevinde başarılı oldu. Bir dönem daha yapsa daha da başarılı olur. Ama bu sefer Büyükerşen değil, Kılıçdaroğlu tarafından listeye yazılması gerekiyor. Kılıçdaroğlu; 'Cemal Bey, siz Büyükerşen'i Cumhurbaşkanı adayı olması konusunda ikna edin. Seni seçilecek yerden milletvekili yaparım'derse, o da bu işi başarırsa listeye girebilir.

METİN VE BÜDÜŞ
CHP Genel Merkezinde Kazım Kurt'un 'büyük ağırlığı olduğu' biliniyor. Kurt'a yakın bir isim olan İl Başkanı Sinan Özkar, eski Merkez İlçe Başkanı Metin Tomsuk ve Muharrem Şenel onun desteğiyle listeye girmeye çalışacaklar. Meslek yaşamının İzmir'de sürdüren Şenel, kongreler sürecinde Kurt Grubu'na büyük destek verdi. Eskişehir'de 'Mihalıççık lobisi' çok güçlü. CHP bundan yararlarmak istiyorsa; seçilecek bir yere 'Mihalıççıklı bir aday yazmak' zorunda. Büyükerşen'e de yakın bir isim olan CHP Odunpazarı Belediyesi'nin Mihalıççıklı Meclis Üyesi Yavuz Metin listeye girebilir. Alevi Dernekleri Platformu Başkanı olan Hüseyin Büdüş Eskişehir'de karşılığı olan bir kişidir.Bürokrasideki başarısını cemiyet hayatında da sürdürüyor. CHP Eskişehir Milletvekili aday listesinde Büdüş'te olursa hiç şaşırmam. Eskişehir Rumeli İş İnsanları Derneği Başkanı İbrahim Durgut yıllarca CHP'de yöneticilik yapmış ve siyasette yıpranmamış bir isim. Durgut'un da Eskişehir Milletvekili aday listesinde yer alabileceği CHP kulislerinde yüksek sesle seslendiriliyor.


****

CUMARTESİ HİKAYESİ



ADAM KARISINI BIRAKARAK BOTA ATLAR
Öğretmen, hikaye anlatmaya başlar. Gemi, denizin ortasında aniden batmaya başlar. Gemideki bir çift cankurtaran botuna yaklaşırken sadece bir kişilik yer kaldığını görür. O an adam, karısını geride bırakır ve bota atlar.

AYNI ŞEYİ SÖYLEMİŞTİ
Batmak üzere olan gemideki kadın eşine bakar ve son cümlesi şu olur. Öğretmen bir an durur ve öğrencilerine, 'Sizce kadın, kocasına ne demiş olabilir?' diye sorar. Öğrencilerinin çoğu: 'Senden nefret ediyorum. Nankör herif!' demiştir diye cevap verir. Öğretmen, köşede sessizce oturan bir çocuk görür ve aynı soruyu ona da sorar. Çocuk, 'Öğretmenim bence 'Çocuğumuza iyi bak demiştir'' diye cevap verir. Öğretmen şaşırarak çocuğa sorar, 'Daha önce bu hikayeyi duymuş muydun?' Çocuk kafasını sallar ve 'Hayır ama annem babam vefat etmeden önce aynı şeyi söylemişti.' der. Öğretmen suratında üzgün bir ifadeyle, 'Cevabın doğru' der.

ÖN YARGILARDA BULUNMAMALI
Gemi batar, adam evine gider ve kız çocuğunu tek başına yetiştirir. Yıllar sonra çocuk vefat eden babasının günlüğünü bulur. Meğerse, çift gemi seyahatine çıktıklarında kadına ölümcül hastalık teşhisi konmuş. O kritik anda, baba ölmek üzere olan eşi yerine kendini bota atmış. Baba günlüğünde, 'Denizin dibine beraber batmayı o kadar isterdim ki… Ama çocuğumuz için, tek başına denize batmanı izlemek zorunda kaldım.' yazmış. Hikaye biter ve sınıf sus pus olur. Öğretmen, çocukların hikayeden gereken dersi çıkardıklarını düşünür. İyiyle kötüyü ayırmanın, aralarındaki ince çizginin ne kadar kafa karıştırıcı olduğunu anladıklarını düşünür. Bu nedenle, olaylara yüzeysel olarak bakmamalı ve ön yargılarda bulunmamalıyız.

İLK ÖZÜR DİLEYEN
Hesap geldiğinde hesabı ödeyen bir arkadaş, zorunlu hissettiği için değil arkadaşlığa paradan daha çok önem verdiği için bunu yapar. İş hayatında sürekli inisiyatif alanlar bunu aptal oldukları için değil sorumluluğun ne demek olduğunu bildiklerinden yaparlar. Tartışma sonrasında ilk özür dileyen kişi bunu suçlu olduğu için değil etrafındakilere değer verdiği için yapar. Size sürekli mesaj atan birisi, yapacak başka bir şeyi olmadığından değil, size önem verdiğinden bunu yapar. Bir gün hepimiz sevdiklerimizden bir şekilde ayrılacağız. Sohbetlerimizi ve beraber kurduğumuz hayalleri özleyeceğiz. Bir gün çocuklarımız eskilerden bir fotoğraf görecek ve 'Bunlar kim?' diye soracaklar. İçimiz kan ağlayarak 'Bunlar, hayatımın en güzel günlerini geçirdiğim insanlar' diye yanıt vereceğiz.

****

FOTO ŞAKA


MHP Eskişehir Eski Milletvekili Ruhsar Demirel: Genel Başkanım Eskişehirliler beni çok sever. Siz korkmayın Meral Akşener'e yüz vermezler.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Ruhsar Hanım, seni sevdikleri için mi Eskişehir'de 7 Haziran'da aldığımız bir vekili 1 Kasım'da kaybettik. Keşke Meral Hanım yerine sana 'dinlen' deseydim!..

****

FIKRA

İKİ SARIŞIN

Temel ile Dursun bir akşam otobanda iki sarışını arabalarına almışlar ve ıssız, kuytu bir yere gitmek için basmışlar gaza... Yarım saat sonra gidecekleri yere yaklaştıklarında sarışınlardan biri der ki:
-Şimdiden söyleyelim, biz dönmeyiz. Temel kendinden emin bir şekilde cevap verir:
-Valla bu kadar geldikten sonra biz de dönmeyiz.