Mahallinden Yerleştirme Sistemiyle liselere yerleştirme sonuçları açıklandı.

SADECE 116 KİŞİ
Türkiye genelinde öğrenciler tercih etmediği için imam hatiplerin yarısı boş kaldı. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, kentimizdeki imam hatip kontenjanlarının yüzde 6'sının dolduğunu belirterek,; 'Meslek Liselerinde bu oran yüzde 45-50 arasında oldu. Anadolu Liselerimizin doluluk oranı yüzde 88 civarında' dedi. Özen Anadolu Lisesi olarak, Hoca Ahmet Yesevi, Süleyman Şah Anadolu Liseleri ve Sultandere'deki bir Anadolu lisesinde boş kontenjanın olduğunu da belirtti. İlimizde sınavsız öğrenci alan 12 imam hatip lisesi için 1940 kontenjan ayrılmıştı. İl Milli Eğitim Müdürü Özen imam hatip kontenjanlarının yüzde 6'sının dolduğunu söyledi. Bu da 12 lise için yeterli tercih olmadığı için sadece 116 kişinin yerleştiği sonucunu doğurdu. Bu rakam 12'ye bölündüğünde lise başına yaklaşık 10 öğrencinin düştüğü sonucu ortaya çıkıyor.

YİNE BAŞARISIZ OLDULAR
Yerleştirme sonuçlarına göre ilimizde sınavsız öğrenci alan imam hatip liselerin büyük çoğunluğunda derslik açacak sayıda öğrenciye ulaşılamadı. İmam hatipleri doldurmak amacıyla hayata geçirilen yeni sistemde bu konuda başarısız oldu. Veli ve öğrencilerden talep gelmeden ard arda açılan imam hatip liseleriyle devletin büyük zarara uğratıldığı ortaya çıktı. İlimizdeki öğrenciler Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Salih Zeki, Ahmet Kanatlı Anadolu Liselerine büyük ilgi gösterdi. 30 Anadolu Lisesinde bu yerleştirme için '4236 kontenjan'. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine '4404' kontenjan ayrıldı. Peki yerel yerleştirmede 'hangi kıstaslar' dikkate alındı? 'Öğrencilerin tercih edecekleri okulların kayıt alanında oturmaları, kayıt alanındaki ortaokullarda bulunduğu süre, tercih öncelikleri, okul başarı puanları, devam-devamsız durumları ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirildi.' Okul Başarı puanlarında 80-100 arası puan alanların tam sayılması 'haksızlık olarak' nitelendirildi.

GÜN VE AY FARKI
Tercihlerde 'Başarı puanı 100 olan öğrenci ile 80 olan öğrenci aynı' sayıldi. Devamsızlığı '0-5 günü geçmeyenler tam' sayıldı. Tüm şartları tutturanlardan yaşı küçük olan öğrenciler öne geçti. Yerleştirmede gün ve ay farkı önemli belirleyeci oldu. İstediği Anadolu Lisesine yerleşemeyen öğrenciler ve velileri büyük üzüntü yaşadı. Çocuklarını meslek veya imam hatip liselerine göndermek istemeyen veliler, Anadolu liselerinde ek kontenjanların açılmasını istiyor. Ek kontenjan açılmaması halinde istedikleri liselere yerleşemeyen öğrenciler ya özel okullara ya da meslek lisesi ve imam hatiplere kayıt olmak zorunda kalacaklar. Veya bundan sonraki eğitim hayatlarını açık liseden devam edecekler.



****

CHP'DE NELER OLUYOR?

CHP Eskişehir Örgütünde olağanüstü kurultay için imza verenlere yönelik sistematik şekilde baskı ve ikna turlarının yapıldığı parti kulislerinde yüksek sesle seslendiriliyor. Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı tüm baskı ve telkinlere rağmen geri adım atmayarak, imzasını geri almadı. Bir kurultay delegesinin 'yakınını işe yerleştirme' karşılığında imzasının geri çektirildiği iddia ediliyor. Olağanüstü Kurultay için imza veren Betül Duman'ın, kendisine yönelik baskılar nedeniyle kurultay delegeliğinden ve partiden istifa ettiği belirtiliyor. Kurultay delegelerine yönelik yapılan bu baskı iddiaları CHP'ye hiç yakışmıyor. 25 günlük Adalet Yürüyüşü yaparak, ülkeye demokrasi dersi veren bir Genel Başkanın olduğu partide kurultay delegelerinin hür iradelerine ipotek konulmaya çalışılması kabul edilemez bir hatadır. Bu hatayı bilinçli şekilde yapanlar yüzünden CHP büyük zarar görüyor...



***

ÖZTÜRK İYİ PARTİ'YE KOŞUYOR

DYP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Emre Öztürk'ün İYİ Parti'ye katılacağı öğrenildi. İlimiz merkez sağ siyasetinin önemli isimlerinden olan Öztürk'ündaha önce birlikte siyaset yaptığı ekip arkadaşlarıyla birlikte geniş katılımlı bir törenle İYİ Parti saflarına katılacağı kulislerde yüksek sesle seslendiriliyor. Bende bu konuyla ilgili Tekin Emre Öztürk'ü aradım. Öztürk İYİ Parti'ye geçme iddialarının doğru olduğunu ifade ederek; 'DYP'de Meral Akşener ile birlikte çalışma fırsatım oldu. Tüm baskı ve engellemelere rağmen, İYİ Parti TBMM'ye girdi. Bu başarıda en büyük pay Akşener'e aittir. Baskılar ve tehditler karşısında yılmadı. Merkez sağda iktidar alternatifi olabilecek bir partiyi hayata geçirdi. Eskişehir yıllardır merkez sağın kalesidir. Merkez sağ misyonunun siyasetçileri olarak, İYİ Parti'de buluşmalıyız. İYİ Parti'nin Türkiye'nin yeni umudu olmasını sağlamalıyız' diye konuştu.



***

FOTO ŞAKA

ESOGÜ eski Rektörü Hasan Gönen:
Necmi Bey, 2019'da Büyükşehir Belediye Başkan adayı olursam, oyunuzu bekliyorum.

İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Hasan Bey, 2009'da aldığınız oya bakıyorum. Bu oyla siz başkan değil, ancak aday adayı olursunuz.



****

FIKRA

TÜM ERKEKLER ALKIŞLAR


10 erkek 1 kadın toplam 11 kişi helikopterden sarkan halata asılıdırlar. Halat herkesi taşıyacak kadar güçte olmadığı için içlerinden birinin halatı bırakması gerektiğine karar verirler. Yoksa hep beraber düşeceklerdir. Bu kişinin kim olacağına karar veremezler ama o anda kadın çok etkileyici bir konuşma yapar. Tamamen gönüllü olarak ipi bırakabileceğini söyler, çünkü bir kadın olarak, kocası, çocukları için ve aslında erkekler için her şeyi karşılıksızca bırakmaya alışık olduğunu söyler. Hikayesini bitirir bitirmez, tüm erkekler onu alkışlamaya başlar