24 Haziran seçimleri öncesi CHP Milletvekili aday adayı olan 17 isim için bugün temayül yoklaması yapılacaktı. Bu konuyla ilgili 'Birinci Çıkan İlk Üçte Olacak mı?' diye yazı kaleme aldım. Yazımda 'gazetemiz baskıya girdiğinde büyük ihtimalle bu temayül yoklaması iptal edilecek' diye yazmıştım. Bu yoklamada az oy alacağını düşünen bazı aday adaylarının bunu iptal ettirmeye çalıştığını belirtmiştim. Ancak gazetemiz baskıya girmeden beklenen oldu. Temayül yoklaması iptal edildi. Bundan dolayı siz okurlarım için yazımda düzeltmeler yaptım.

İZİN ÇIKTI
bugün 15.00-17.00 saatleri arasında yapılacak temayül yoklamasına şu adaylar katılacaktı; 'Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Sinan Özkar, Mehmet Engin Çakmak, Nuray Akçasoy, Erdal Çakıcıer, Sibel Yeşildal, Metin Tomsuk, Jale Nur Süllü, Muharrem Şenel, Şahin Bozat, Figen Kahya, Ayten Yıldız, Dilek Gündar, İrfan Değirmenci ve Recep Cengiz.' Temayülde İl ve ilçe yönetimleri, İl, ilçe kadın ve gençlik kolları yönetimleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri oy kullanacaktı. CHP'de yıllar sonra aday adayları için sandık kurulacaktı. Peki bu temayül yoklaması kararı nasıl çıktı? CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ilçe başkanlarına yazı göndererek, kimleri milletvekili adayı olarak görmek istediklerini sordu. İlçe Başkanları bunları yazmak yerine aday adaylarını oylamak istediler. Böylece Görünüm'de dün kaleme aldığım olağanüstü toplantıda bu konuda görüşüldü. İl Başkanı Rabia Akman ve İl Yönetimi bu talebi Tezcan'a iletti. Genel Merkez 'Olur' verdi. Böylece Eskişehir CHP Teşkilatının aday adaylarını belirlemek için temayül yoklamasına izin çıkmış oldu.

EN FAZLA YEDİ İSİM
Peki temayül yoklaması yapılsaydı nasıl olacaktı? İl ve ilçe yönetimleri, İl, ilçe kadın ve gençlik kolları yönetimleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri 17 aday adayı arasından '1 ile 7 arasında ismi' yazarak, zarfa koyacaktı. Daha sonra bu oy zarfları sandığa atılacaktı. Saat 17.00'de sandıklar açılarak, oylar sayılacak. Aday adaylarının 'aldığı oylar bir tutanak halinde' genel merkeze gönderilecekti. CHP'de herkes hangi aday adayının 'ne kadar oy aldığını' bilecekti. Bu oylama sonuçları Genel Merkezin 7 kişilik milletvekili aday listesini yaparken elinde önemli bir veri olacaktı. Temayül yoklamasında parti teşkilatının içerisinden çıkan Erdal Çakıcıer, Metin Tomsuk, Sinan Özkar, Sibel Yeşildal, Figen Kahya ve Muharrem Şenel gibi isimlerin fazla oy alması bekleniliyordu.

24 SAAT BİLE SÜRMEDİ
Mevcut milletvekilleri Gaye Usluer, Cemal Okan Yüksel ve Utku Çakırözer'in nasıl bir performans gösterecekleri merak ediliyordu. İptal kararını öğrenmeden önce kaleme aldığım yazıda; 'Kazım Kurt'un hakimiyet kurduğu parti teşkilatında Belediye grubunun adayları Engin Çakmak, Nuray Akçasoy ve jale Nur Süllü'ye ne kadar oy çıkacak? Temayül yoklamasında birinci çıkan isim seçilebilecek yerden aday gösterilecek mi? Ya da temayül yoklamasında en geride kalan kişi seçilecek yerden aday yapılacak mı?' sorularını yöneltmiştim. CHP Genel Merkezi milletvekili aday listesinde ilk üçe yazmayı düşündüğü bazı isimlerin temayülde 'çok az oy almasından' çekinerek, temayül yoklamasından vazgeçti. Ya da temayülden çok az oy alacağını bilen aday adayları 'ne yapıp edip' bunu iptal ettirdi. CHP Parti teşkilatının temayül yoklaması mutluluğu 24 saat bile geçmeden sona ermiş oldu.



****

ÖLÜME YÜZÜYORLAR




Yenikent Mahallesi'ndeki Öğretmenler Parkı'nda süs havuzunda yüzen çocuklar hayatlarını hiçe sayıyor. Çocuklar Odunpazarı Belediyesi'nin 'Havuza Girmek Tehlikeli ve Yasaktır' uyarı lehvasına rağmen, Saat 17.00'den sonra havuza giriyor. Bu havuzda boğulma vakası belki olmaz ama çocuklara elektrik çarpabilir. Çünkü havuzda suyun dönüşümünü sağlayan elektrik hatları var. Anne babalar, belediye yetkilileri çocukların havuza girmemeleri için gerekli önlemleri almalı. Bu konuda çocuklar bilinçlendirilmeli. Yarın bir çocuğumuz havuzda yüzerken, elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirmesi durumunda bunun acısını hep birlikte yaşayacağız. Geç olmadan bu konuda önlem alınmalı.

*****

GECE VE GÜNDÜZ



Bir bilge kişi, çölde öğrencileriyle otururken demiş ki; 'Gece ile gündüzü nasıl ayırt edersiniz? Tam olarak ne zaman karanlık başlar, ne zaman ortalık aydınlanır?' Öğrencilerden biri; 'Uzaktaki sürüye bakarım,' demiş, 'Koyunu keçiden ayıramadığım zaman akşam olmuş demektir.' Başka bir öğrenci söz almış ve 'Hocam' demiş, 'İncir ağacını, zeytin ağacından ayırdığım zaman, anlarım ki sabah başlamıştır.' Bilge kişi, uzun süre susmuş. Öğrenciler meraklanmışlar ve 'Siz ne düşünüyorsunuz hocam?' diye sormuşlar. Bilge kişi şöyle demiş; 'Yürürken karşıma bir kadın çıktığında, güzel mi çirkin mi, siyah mı beyaz mı diye ayırmadan ona 'bacım' diyebildiğimde ve yine yürürken önüme çıkan erkeği, zengin mi yoksul mu diye bakmadan, milletine, ırkına, dinine aldırmadan, 'kardeşim' sayabildiğimde anlarım ki; sabah olmuştur, AYDINLIK başlamıştır…'

*****

FOTO ŞAKA



CHP Milletvekili Aday Adayı Sinan Özkar: Hocam biliyorsun seni çok severim. Beni milletvekili aday listesinde ilk üçe yazar mısınız?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sinan, Engin ve Nuray'dan sana nasıl sıra gelecek? Senin Başkanın Kazım Kurt değil mi? O yazsın seni!..

*****

FIKRA

ERKEK OLMANIN
DAYANILMAZ KEYFİ


-Kolundaki, bacağındaki tüyleri mütemadiyen aldırmak zorunda değilsin.
-Bıyıkların utanç değil, çoğu zaman övünç kaynağıdır.
-Beş günlük tatil için ufak bir çanta yeter.
-Makyaj tazeleme sorunun olmadığı için zırt pırt tuvalete gitmezsin.
-Ayakkabılarının topuğu ve tırnağın asla kırılmaz, çorabın kaçmaz.
-Gereksiz eşyaların bulunduğu bir çantayı taşıma alışkanlığın yoktur.
-Ceketini alıp çıkarsın.
-Beşli paket halindeki donların fiyatı, tek bir sütyeninki kadardır.
-50 yaşına da gelsen kimse evde kaldığını iddia edemez.
-Sohbet ettiğin insanlar, bakışlarını göğüslerine doğru kaydırmaz.
-Karşı cinsle eşit olduğunu kanıtlamak için adanmış ömür süren hemcinslerin yoktur.
-Kahvehaneler, stadyumlar ve bilumum yerler sırf senin daha keyifli bir hayat sürmen için vardır.
-Yahu bırakın hepsini.. Siz hiç 'Erkek Hastalıkları Uzmanı' diye bir şey duydunuz mu?!...