Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Madrid’de gerçekleştirilen toplantıda, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

Özel’in bu göreve gelmesiyle CHP, tam 12 yıl sonra yeniden Sosyalist Enternasyonal’in Yürütme Kurulu’nda Genel Başkan düzeyinde temsil edilecek. 

Yoğun seçim çalışmaları sırasında yaşanan bu gelişme Değişimci” yeni Genel Başkan Özgür Özel’e “Dünya Sosyalistlerinin” bir desteği olarak görülebilir.

Hatta bu destek, 31 Mart 2024 seçimleri sonrasında olası bir CHP kurultayında Özgür Özel’i rakipsiz bırakabilir.

“NEOLİBERAL SÖMÜRÜ” VURGUSU!..

Özgür Özel’in, toplantıda yaptığı konuşma sanki, CHP’nin seçim sonrası izleyeceği politikanın ipuçlarını da veriyordu.

Sayın Özel konuşmasında “Aşırı sağın yükselişine karşı mücadelede partilerimizin ve Sosyalist Enternasyonalin atabileceği en önemli adımlardan biri, neoliberal ekonomik düzenin sömürdüğü insanlarımızın yanında olmak, yanında durmaktır” değerlendirmesini yaptı.

Özgür Bey’in, neoliberalizm eleştirisi sosyal demokrat/sosyalist çevreleri yeniden umutlandırdı. Çünkü, son yıllarda CHP’nin sol çizgisinden giderek uzaklaştırılıp neoliberal bataklığa sürüklenmeye çalışıldığını üzülerek görüyorduk.

Umarım Sayın Özel Türkiye’ye döndükten sonra bu sözlerini unutmaz!..

SOSYALİST ENTERNASYONAL NE DURUMDA?

Dünyadaki sosyal demokrat/sosyalist partileri bir araya getiren Sosyalist Enternasyonal, 1951 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde kuruldu.

Sosyal demokratlar başından beri, sınıfsız toplum yerine”, sınıflar arası uçurumu asgari düzeye çekmeyi, üretim araçlarında özel mülkiyeti ortadan kaldırmak yerine, güçlü bir kamu sektörü oluşturmayı ve karma ekonomik modeli uygulamayı hedeflediler. Daha çok kazanandan daha fazla vergi almayı, düşük gelirli kesimin vergi yükünü azaltmayı, işçinin işveren karşısındaki haklarını koruyan sendikaları güçlendirmeyi, herkese ücretsiz, nitelikli eğitim ve sağlık hizmetleri vermeyi düşünen sosyal demokratlar her zaman “insanca” bir düzenden yana oldular.

(Bu modelin, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de uygulamaya çalıştığı halkçılık/devletçilik ilkeleri temelinde sürdürülen karma ekonomik sistem ile büyük benzerlikler taşıdığına dikkat edelim.)

CHP 1959’da, İsmet İnönü’nün Genel Başkan olduğu dönemde kabul ettiği İlk Hedefler Beyannamesi ile temel hak ve özgürlüklerin, düşünceyi ifade ve basın özgürlüğünün, örgütlenme özgürlüğünün, sosyal ve ekonomik hakların güvence altına alınması doğrultusunda önemli adımlar attı.

1965 yılında ortanın solunda durduğunu açıklayan CHP’de, Bülent Ecevit’in Genel Başkan olduğu dönemde, bir yandan “altı ok” temel ilkeler olarak korundu, bir yandan da demokratik sol kavramı parti programı ilkelerinden birisi haline getirildi. CHP aynı yıl, Sosyalist Enternasyonal’e katılma kararı aldı.

ÖZGÜR ÖZEL’İN İŞİ ZOR!..

Sosyal demokrasi, vahşi kapitalizmi ve emperyalizmi belli ölçüde engelleyecek bir ara çözüm yoludur. Bu nedenle sosyal demokrat/sosyalist örgütlenmelerin varlığı hem ulusal hem de uluslararası alanda oldukça önemlidir.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı'na seçilerek, kendisinin ve partisinin uluslararası alandaki etkin rolünü güçlendirmiştir. Ancak Özgür Özel, bu süreçte görevini zorlaştıracak bazı ciddi sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilir.

Birincisi, son yıllarda özellikle Avrupalı sosyal demokratların bir bölümü, Avrupa dışı gelişmelere ABD emperyalizminin penceresinden bakıyorlar ve ABD’nin Ortadoğu işgallerine çoğunlukla karşı çıkmıyorlar.

İkincisi, Sosyalist Enternasyonal’e üye olan birçok partinin, Türkiye’nin terör örgütü olarak tanımladığı bazı örgütlere ve yapılanmalara aynı gözle bakmadıkları biliniyor.

Umarım Özgür Özel’in Başkan Yardımcılığı görevini kabul ederken; Sosyalist Enternasyonal ile Türkiye arasında yaşanabilecek sorunların çözümüne ilişkin “tarafları” mutlu edecek çözüm önerileri ve projeleri vardır. Aksi takdirde hem CHP’nin hem de kendisinin uluslararası alandaki rolünü daha etkin hale getirmeye çalışırken, ulusal çizgide çok zor durumlara düşebilir. Üstelik bu durumda kaybeden sadece Özgür Özel olmaz!..