Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt önceki gün CHP İl Başkanı Sinan Özkar ve İl Yöneticilerine 'Hayırlı Olsun' ziyaretinde bulundu. Ziyarette, parti çalışmaları, Eskişehir ve ülke gündemindeki konularla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Bu ziyarette Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın bulunmaması dikkat çekti. Bazı parti yöneticileri Büyükerşen ve Kurt gittikten sonra Özkar'a bu ziyaret ile ilgili bazı sorular sormuş. Parti Yöneticileri, 'Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un birlikte yaptığı ziyaret bir tesadüf mü? Yoksa kararlaştırılmış birliktelik mi? Kararlaştırılmış bir konuysa Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç niye çağrılmadı? Eğer tesadüf ise, bu tesadüf bizi tatmin etmez. Biz bu konuda basına malzeme vermememiz gerekirken, siz Büyükerşen, Kurt bir arada, Ataç ayrı görüntüsü yaratarak en büyük malzemeyi veriyorsunuz' demişler. Sinan Özkar, 'Basın bu konuda ne yazarsa yazsın, kim ne söylerse söylesin umurumda değil ' diye yanıt vermiş.

***

KARTÇI OKUL MÜDÜRÜ 'UYGULAMA YASAL' DİYOR

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Kerim Erzincanlı, öğretmenlere ve öğrencilere okul girişinde kart okutma zorunluluğu getirmişti. Bu olay üç hafta önce Görünüm'de 'Kartçı Okul Müdürüne Kırmızı Kart' başlıklı yazıma konu olmuştu.

RENCİDE EDEREK
BAŞARI SAĞLAYAMAZ
Yazımda; 'Eğitimciler kendilerini rencide eden bu uygulamayı kabul etmiyor. Erzincanlı'nın kuruma disiplin getirmeye çalışmasına kimse bir şey diyemez. Ancak öğretmenlere okul girişinde kart okutturarak, lisede disiplin sağlanamaz. Bir Eğitim Lideri, çalışma arkadaşlarını rencide ederek, okulda başarıyı sağlayamaz. Erzincanlı, yasada olmayan bir uygulamayı okulda yaparak, kendisini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan üstün mü görüyor? Böyle bir uygulamaya gerek olsaydı, Bakan zaten bu konuda yasa, yönetmelik çıkartırdı. Eskişehir'in çalışkan ve dürüst eğitim yöneticilerinden birisi olan Erzincanlı umarım bu yanlıştan vazgeçer. Yoksa bu yanlış tutum onun idarecilik hayatını kısaltabilir' demiştim.

MÜFETTİŞLER
'KALDIRILSIN' DEDİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü benim yazım sonrasında kamuoyunda oluşan tepki sonrasında okula müfettişler gönderdi. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen bu konuda kendilerine soru soran Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen Eskişehir Şubelerine imzalı olarak gönderdiği yanıtta şu ifadeler dile getirildi; 'İlgi yazınız ile belirtilen, ilimiz Odunpazarı ilçesi Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idaresi tarafından öğrencileri ve personele uygulanan mesai takibinde kişisel verilerin kullanılması ile ilgili gerekli inceleme yapılmıştır. Maarif Müfettişleri tarafından düzenlenen inceleme raporunda; Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kurulan sistemin yasal bir yönünün ve düzenlemenin olmadığı bu nedenle fotoğraflı manyetik kartlı sistemin uygulamadan kaldırılmasının uygun olacağı teklifi getirilmiştir.'

KAMU ZARARI
NE OLACAK?
Müdür Özen Müfettişlerin bu teklifini uygulayacak. Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlere ve öğrencilere okul girişinde kart okutma zorunluluğu kalkacak. Okula konulan bu manyetik kartlı sistem sökülüp, atılacak. Peki bu sistem için harcanan para ne olacak? Bu sistem için personelden para toplandığı iddia ediliyor. Bu paralar geri verilecek mi? Milli Eğitim Bakanlığı'nda bile uygulanmayan bu sistem nedeniyle oluşan kamu zararı okul müdüründen tahsil edilecek mi? Bu lisede çalışan öğretmen ve öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürü'nden bu soruların yanıtlarını bekliyor.

MESAJ
GÖNDERDİ
Yukarıdaki yazıyı 23 Şubat günü kaleme almıştım. Yurt dışında bulunan Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Cuma günü görevinin başında olacak. Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlere ve öğrencilere okul girişinde kart okutma zorunluluğu kalkacak. Okula konulan bu manyetik kartlı sistem sökülüp, atılacak. Bu konunun muhatabı olan Okul Müdürü Kerim Erzincanlı yazım ile ilgili bana sosyal paylaşım aracılığıyla mesaj gönderdi. Bende onun bu konuyla ilgili mesajındaki savunmasını aynen köşeme alıyorum;
'Sevgili Ayhan Aydıner, adalet ve eşitliğin sağlanması güvenliğin tesis edilmesi insanı neden rahatsız eder. Doğru yapılmaya çalışılan bir işin arkasında siyaset neden aranır. Asıl çalışma barışı herkese eşit ve adaleti sağlayan sistem ve yöntem değil midir? 'Manyetik Kartlı Turnike Sistemi'nin yasal dayanakları şöyledir.
ÖĞRENCİLER İÇİN
YASAL DAYANAKLAR
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Öğrenci Kimlik Belgesi Düzenlenmesi MADDE 74- (1) Okul Müdürlüğünce öğrencilere, nüfus kayıt ve okul bilgilerini içeren, fotoğraflı öğrenci kimlik belgesi düzenlenir. Öğrenci kimlik belgeleri, gerektiğinde elektromanyetik kullanıma uygun şekilde de tasarlanabilir. 19. Milli Eğitim Şurası: Okulda fiziksel güvenliği sağlamak amacıyla; 6. Okul giriş-çıkışları ve çevresinin güvenliği için, okul giriş-çıkış noktalarının sayısı sınırlandırılmalı, okul içi ve çevresinde denetimi arttıracak önlemler alınmalı (ziyaretçi kartı, kamera, duman sensörü, metal detektör vb.) ve öğrencilerin okula istenmeyen araç-gereç ve suç aleti getirmelerini önlemek için denetimler yapılmalıdır. İçişleri Bakanlığı'nın 2015/6 sayılı genelgesi Emniyet Genel Müdürlüğünün 2015/12 sayılı Okul Güvenliği genelgesi Eğitim Kurumları Tarafından Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri- i) Okulların İmkanları dahilinde okul giriş ve çıkışlarına öğrencilerin tanımlanması için kartlı turnike sistemi konulabilir.

ÖĞRETMENLE İLGİLİ
YASAL DAYANAKLAR
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Amir Durumda Olan Devlet Memurlarının Görev Ve Sorumlulukları: Madde 10 - (Değişik madde: 12/05/1982 - 2670/3 md.) Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar. Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Müdür, görev, yetki ve sorumlulukları MADDE 78 4/f) Okulun düzen ve disipliniyle ilgili her türlü tedbiri alır Müdür başyardımcısı, görev, yetki ve sorumlulukları MADDE 79- (g) Personelin .. devam devamsızlık durumlarını takip eder. Bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütür ve müdürü bilgilendirir.' Sayın Erzincanlı'nın öğrencilerle ilgili dile getirdiği yasal dayanaklar beni tatmin etti. Ancak öğretmenlerle ilgili dayanaklarını tatmin edici bulmadım. Son yazılarımda eleştirdiğim uygulama ile ilgili Erzincanlı'nın yaptığı bu açıklamaya Eskişehir'deki eğitim iş kolunda faaliyet gösteren sendikaların tabii ki yanıtları olacaktır. Onlardan bu konuda görüş ve yanıtlar gelmesi durumunda köşemde yer vermeye devam edeceğim…

FOTO ŞAKA

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sinan, ben yalnız gelecektim. Kazım'ı yoksa sen mi çağırdın? Şimdi yine 'Büyükerşen Kurt bir arada, Ataç niye yok?' diye yazacaklar.
CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Başkanım durum böyle değil mi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum?