Son 15 gündür Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarından sağlık kurumunda yanlış yapılan işler ile ilgili çok şikayet telefonları geliyor. Bende bu şikayet ve iddialara köşemde yer veriyorum.

SESSİZLİĞİNİ

KORUYOR

Her yazımdan sonra yeni iddialar gündeme geliyor. Telefonlarım susmuyor, çok sayıda elektronik posta alıyorum. Bu iddialar ile ilgili ESOGÜ Rektörlüğüne ve Tıp Fakültesi Hastanesi Yönetimine yanıtlamaları için sorular yöneltmiştim. Ancak ne yazık ki hastane ile ilgili iddialar her geçen gün artarken, Hastane Yönetiminin sessizliğini koruyarak, bu olayları unutturmaya çalışıyor. Bu iddialar arasında en öne çıkan 'Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki 2 ve 10'uncu katlardaki özel servis (VIP) odaları, sağlık kurumunun tıbbi malzeme alımı yaptığı bir Ankaralı firmaya yaptırıldı' iddiasıdır.

O ZAMAN KANUNA

NE GEREK VAR?i

Bu olayı gazetemizden öğrenen sağlık çalışanları bizi arayarak, 'Bu iddiaların üzerinin kapatılmasına izin vermeyin. İhaleye girmeden firmayla inşaat yapımı ve ödemeler konusunda pazarlık yapılması suç değil mi? Hastane yönetimi ihale yapılmadan önce bu firmanın ihaleyi kazanacağını nasıl biliyor? Yapılanlar 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'na aykırı değil mi? İşler böyle yaptırılacaksa, Kamu İhale Kanunu'na ne gerek var? Her hastane malzeme alımı yaptığı firmalara inşaat yaptırırsa, bunun önünü alamazsınız. Bugün malzeme alımı karşılığında hastaneye VIP oda yaptıran firma, yarın o kurumu idare edenlerin evlerinin inşaat işlerini de yapabilir. Kamu kurumlarını yöneten insanlar çok dikkatli olmalı ve şaibeye neden olabilecek şeylerden uzak durmalıdır.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Özellikle bilim yuvaları olan üniversitelerde her şey kanuna göre yapılmalı. Bu kurumda çalışan yöneticiler herkese örnek olmalı. Cumhuriyet Savcılığı bu olayla ilgili soruşturma açmalı. Burada bir yanlış iş yapılmışsa ortaya çıkarmalıdır. İhalelerde usulsüzlük yapılmışsa sorumlular cezalandırılmalıdır' diye tepki gösterdi. Okurlarımızın görüşleri böyle. Sonhaber olarak ESOGÜ Rektörlüğüne iddialar ile ilgili yanıtlaması için şu soruları yöneltiyoruz.

İŞTE YANIT BEKLEYEN

SORULAR

-Malzeme alımı karşılığında Ankaralı firmaya Hastanenin 2 ve 10'ncu katlarındaki özel servis inşaatı (Tek kişilik VIP odalar) yaptırıldı mı?

-Bu firma bu alımdan çok kar ettiği için mi bu VIP servisleri yaptırdı?

-Bu firmadan geçen yıl ihale ile 2 milyon liranın üzerinde malzeme alımı yapıldı mı?

-Aynı firmadan bu yıl da pazarlık usulüyle KDV hariç 1 milyon 666 bin lira bedelle; 4650 adet 250 ML'lık, 5150 adet 500 ML'lık, 4500 adet 1000 ML.'lık ve 6150 adet çoklu Antineoplastik İlaç Hazırlama Setleri alındı mı?

-Aynı firmadan yine pazarlık usulüyle 157 bin 500 Liralık alım yapıldı mı?

- Aynı firmadan doğrudan temin yoluyla 43 bin 600, 46 bin 850 liralık alımlar yapıldı mı?

- Bu firmaya ödemeler konusunda öncelik yapıldı mı? Tek teslimatlı alım yapıldı mı?

- Ağustos 2014'de yapılması planlanan 7 milyon 497 bin liralık büyük malzeme alımı ihalesini yine bu firma mı kazanacak?'

-Bu firma 2013 yılında Hollanda'da yapılan kongreye bir hastane personelini gönderdi mi?

- Aynı firma, bazı doktor ve sağlık personellerini de Antalya'daki Kongre ve Eğitim programlarına götürdü mü?

Gazete olarak bu iddia ve soruların sonuna kadar takipçisi olacağız.

NOSTALJİ

SÜLEYMAN DEMİREL'İN RİCASIYLA MİLLETVEKİLİ OLMUŞTU

16 yıl önce. 14 Eylül 1998. Hayırsever Avukat Mail Büyükerman'ın Batıkent Mahallesi'nde yaptırdığı Mail Büyükerman İlkokulu'nun açılışı yapılıyor. (Bugün bu bina, ortaokul olarak hizmet veriyor.

DSP'DEN SEÇİLDİ

Okulu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mail Büyükerman ile birlikte açıyor. Tarihi Fotoğrafta, dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş, Tepebaşı Belediye Başkanı Ömer Eker'de yer alıyor. DSP Genel Başkanı merhum Bülent Ecevit, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Süleyman Demirel'in ricasıyla Mail Büyükerman'ı Eskişehir 3. Sıra Milletvekili adayı yaptı. O seçimde DSP 3 milletvekili çıkardı. Büyükerman, Mahmut Erdir ve Necati Albay ile birlikte Eskişehir'den TBMM'ye gitti.

SADECE ÜÇ OY ALDI

Clark Gable bakışları, Atatürk sesini taklit etmesi ve ilginç konuşmalarıyla Meclisin renkli isimlerinden birisi oldu. O kürsüye çıktığında Milletvekilleri Büyükerman'ın konuşmasını dinleyip, gülmek için salona koşuyordu. Milletvekili iken Merhum Savaş Ay'ın 'Hangi takımı tutuyorsunuz?' sorusuna 'Ben yalnız kendi takımımı tutarım' diye yanıt veren Büyükerman, Hülya Avşar Şov'a da konuk olmuştu. Büyükerman'ın, 'Hülya Avşar'ın bacakları çarpık. Kendisiyle öpüştük ama yayınlamadı. Kocası herhalde çok kıskanç' sözleri magazin basınında geniş yer tutmuştu. 16 Nisan 2000'de Başbakan Bülent Ecevit'in onayını almadan Cumhurbaşkanlığına aday oldu. Ecevit'in tepki göstermesi üzerine DSP'den istifa etti. 27 Nisan 2000'de yapılan ilk tur oylamada en fazla alkışı alan isimdi. Ancak sadece üç oy alabildi. Ahmet Necdet Sezer üçüncü tur oylamada 330 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Foto şaka

ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen: Mehmet Hocam, malzeme aldığımız firmaya Hastanemizde VIP oda yaptırmak caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Firma, babasının hayrına mı o odaları yaptırmış mı ki bana bunu soruyorsun?