Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen hain darbe girişiminin 8. yılında, 251 şehit ve 2.193 gaziyi anmak için Eskişehir'de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Vilayet Meydanı'nda gerçekleştirilen törene Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekilleri Fatih Dönmez, Nebi Hatipoğlu, Ayşen Gürcan, Muharip Hava Kuvvetleri ve Garnizon Komutanı Hv. Org. İsmail Güneykaya, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, MHP İl Başkanı İsmail Candemir, İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan, BBP İl Başkanı Taha Baksan'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Tören, mehteran gösterisi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından protokol konuşmaları yapıldı ve 15 Temmuz şehitlerini anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı sporcular Ay yıldızlı bayrağı Vali Hüseyin Aksoy'a teslim etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletin seslenişi de meydandan canlı olarak izlendi. Programda Kur'an Kerim tilaveti okundu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile 15 Temmuz şehitleri ve gazileri için dualar edildi. Tören sevilen sanatçı Mithat Körler'in konseriyle sona erdi.

ESKİŞEHİRLİLER DEMOKRASİYE BAĞLILIĞINI GÖSTERDİ

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Es TV'ye yaptığı konuşmada "8 yıl önce demokrasiye yönelik bir darbe teşebbüsü halkın müdahalesiyle önlendi. 15 Temmuz'da halkımız sokaklara çıkarak demokrasiye ve milli iradeye olan bağlılığını gösterdi. Bugün de Eskişehir halkı, aynı kararlılıkla demokrasiye olan bağlılığını Vilayet Meydanı'nda sergiledi. Tüm Eskişehir halkına duyarlılıkları için teşekkür ediyorum. Her birini sevgi ve saygıyla selamlıyorum" dedi. 

TANKA TOPA MERMİYE DE KAFA TUTARIZ

AKP Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez,"8 yıl önce bu meydanları bu millet hangi amaç doğrultusunda doldurduysa, bugün de aslında yine aynı vatandaşlarımız o günkü mücadelesine sahip çıkıyor. Her şeyden önce şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz, gazilerimize Allah sağlık ve uzun ömür versin. İnsanımıza bir daha böyle günleri yaşatmasın. Böyle niyeti olanlar varsa, hain düşüncesi olanlar varsa bilsin ki dün halkın gücü tankın gücüne nasıl galip geldiyse, yarın da bunların hiç şüphesi olmasın; aynı şekilde sokakları, meydanları doldururuz, tanka, topa, mermiye de kafa tutarız. Bunu göstermiş olduk. O açıdan bir kez daha rahmetle anmak istiyorum. Bugün burada yine Eskişehirli hemşehrilerimiz meydanı doldurdular. Onlara da canı gönülden teşekkür ediyorum, bizi yalnız bırakmadılar, sağ olsunlar, var olsunlar" ifadelerini kullandı. 

Eskişehir'in çarşısında motosikletlerden geçecek yer yok! Eskişehir'in çarşısında motosikletlerden geçecek yer yok!

15 TEMMUZ'U UNUTMAYACAĞIZ

AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan, "Bir milletin egemenliğinin ne demek olduğunu dünya tarihine gösteren çünkü bu ülkede daha öncesinde de bu Türk girişimler olmuştu. Güçlü bir liderin arkasında milletin ne demek olduğunu 15 Temmuz gösterdi. 251 şehidiyle ve gazilerimizle birlikte, onlara minnettarız. Ülkemizde bir daha böyle günlerin olmaması adına 15 Temmuz'u unutmayacağız." ifadelerini belirtti.

ELLERİYLE KURŞUNLARA SİPER OLDULAR

AKP Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak "Bugün gerçekten önemli bir gün. Bundan 8 yıl önce hain kalkışmanın yıl dönümü. İlk olarak 251 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimiz, o gün zor anlarda tabiri caizse Cumhurbaşkanımızın da ifadesiyle 'çıplak elleriyle kurşunlara siper olan' gazilerimizi minnetle anıyoruz. Tabii ki 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız. Gelecek nesillere bu günün önemini anlatacağız. Bu vatan hepimizin; bugün tüm millet omuz omuza beraber olunca daha güçlü oluyoruz. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece hiçbir gücün bizi yenemeyeceğine inanıyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, gazilerimize sabırlar diliyoruz ve onlara minnettar olduğumuzu ifade ediyoruz" diye konuştu. 

HESAP SORACAĞIZ HELALEŞMEYECEĞİZ

MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir şunları söyledi: "Bundan 8 sene önce Türkiye üzerinde bir işgal planı hayata geçirilmek istendi. Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımızın çağrılarıyla sokağa dökülen Türk milleti, demokrasisine, milletine ve devletine sahip çıktı. 15 Temmuz kalkışmasını çok iyi incelemek gerekiyor; normal darbeler gibi değildi, halkı da içine alarak bir işgal girişimiydi. Bu tehlike bugün geçmiş midir? Bence geçmemiştir. Her zaman uyanık olmak zorundayız. Ancak 15 Temmuz bize şunu gösterdi: Biz Türküz, bizi öldürebilirsiniz ama asla esir alamazsınız. İnşallah bu emperyalistlere ve yerli uşaklarına ders olmuştur. Eğer ders olmadıysa da gereken dersi almaya hazır olsunlar. Sayın Genel Başkanımızın da belirttiği gibi, Fetö ve benzeri terör örgütleriyle hesaplaşacağız, sonuna kadar hesap soracağız; ama kesinlikle helalleşmeyeceğiz. Hesaplaşma devam ediyor, devletimiz güçlüdür ve gerekeni yapacaktır. Bizim için Fetö, PKK ya da benzeri hiçbir bölücüye karşı en ufak bir tahammülümüz yoktur. Bugün 15 Temmuz, Cumhur İttifakı'nın kurulduğu gündür. İşte o ruh, bu ruhtur ve bu ruh devam edecektir" mesajını verdi. 

HERKES TÜRK MİLLETİNİN EMRİNDEDİR

İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan, "15 Temmuz, ülkemiz için kara bir gece oldu. Çok büyük bir kayıp olmamakla birlikte, milletin iradesiyle devletin gösterdiği zafiyeti gözler önüne serdi. Millet, kendi güçlü iradesiyle sokaklara dökülerek millet iradesini ortaya koydu ve karşılarına konulan kara kumpası bertaraf etti. Türk milleti tarih boyunca büyük sınavlarla karşılaştı. Kadın millet olarak, bizi ayırmak ve ayrıştırmak isteyenler her zaman olacaktır. Jeopolitik konumumuz ve tarihimiz, üç kıtaya hükmetmiş aziz bir millet olarak bizi güçlü kılmaktadır. Bu nedenle, dün olduğu gibi bugün de devam edecek bir süreçten bahsediyoruz. Türk milletine her zaman şunu söylüyorum: Hiçbir şey kimsenin tek elinde değildir. Her şey ve herkes Türk milletinin emrindedir ve Türk milleti içindir. Bugün burada 15 Temmuz'daki o hüznü ve anıları tazelerken, Milli Demokrasi Bayramı'nı coşkuyla kutluyoruz. Başta Ömer Halisdemir olmak üzere, 251 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Allah, bir daha devletimize ve milletimize böyle acılar yaşatmasın" dileklerinde bulundu. 

CUMHURİYET'E SIKI SIKI SARILACAĞIZ

BBP Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Ahmet Namık Akdoğan, "Hakim darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şerefli üniformasını giymiş hain ve alçak bir ekip tarafından bir kalkışma gerçekleşti. Ancak Türk milleti buna müsaade etmedi. 251 şehitle bu, adeta darbeye karşı direnişin sembolü oldu. Rabbim şehitlerimize rahmet eylesin, gazilerimize sağlık versin. Bir daha ülkemizde böyle olayların yaşanmaması için demokrasiye ve Cumhuriyet'e sıkı sıkıya sarılmanın gerekliliğini bu millet gördü. İnşallah bundan sonra hiç kimse devlete ve millete rağmen böyle kalkışmalara teşebbüs etmez. Türk milleti her zaman olduğu gibi istiklal ve Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleyi dışarıdan ve içeriden gelecek sahtekarlara karşı da sürdürecektir. Allah'ın izniyle Türk milleti, birlik ve beraberlik içinde Türkiye'yi daha iyi, daha müreffeh yarınlara taşımak için elinden geleni yapacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Sonhaber Gazetesi - Emrah KÖSE