Proje, Bakanlığa bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Bu kapsamda, Türkiye genelindeki yerel bitki örtüsü detaylı şekilde inceleniyor ve illerin ekolojik özelliklerine uygun bitki varlığı kayıt altına alınıyor.

İlk Aşamada İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Tamamlandı

Projenin ilk etabında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için bitki rehberleri hazırlandı. 2025 yılı içinde geri kalan beş coğrafi bölgenin rehberlerinin tamamlanması hedefleniyor.

İlk aşamada belediyelerin kullanımına sunulacak olan rehber ile, kentlerin egzotik bitkiler yerine kendi ekolojik yapısına uygun bitkilerle yeşillendirilmesi sağlanacak.

Bakan Kurum: “Çok Detaylı Bir Çalışma Yürütüyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtüsünü kayıt altına alarak doğal bitki örtüsüne uygun bir yeşillendirme süreci başlatacağız" ifadelerini kullandı.

Egzotik Bitkiler Yerine Doğal Türler Kullanılacak

Türkiye’nin 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip olduğunu belirten yetkililer, bu projeyle kent peyzajında yerel ve dayanıklı bitki türlerinin teşvik edileceğini vurguladı. Böylece, şehirlerin iklim yapısına uymayan, maliyeti yüksek ve sürdürülebilir olmayan egzotik bitkiler yerine az su tüketen, uzun ömürlü ve doğal türler ön plana çıkacak.

Kent Peyzajında Yöresel Standart Getiriliyor

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, hazırlanan rehberin şehirlerde sürdürülebilir ve iklim dostu peyzaj uygulamalarına katkı sağlayacağını ifade etti. Yenigün, "Peyzaj uygulamalarında ekilen bitkilerin uzun ömürlü ve az su tüketen türler olması gerekiyor. Hazırladığımız rehber ile şehirlerde kullanılan bitkilerin bölgeye uyum sağlamayan türlerden değil, o yörenin doğal bitkilerinden oluşmasını hedefliyoruz." dedi.

LPG tankerinde gaz sızıntısı: Trafik felç oldu! LPG tankerinde gaz sızıntısı: Trafik felç oldu!

Rehberde ayrıca kare kod sistemi bulunacak. Kullanıcılar kare kodu okutarak, ilgili bölgede kullanılabilecek bitkilerin listesini görüntüleyebilecek ve böylece toprak koruma ve nitelikli peyzaj uygulamalarında daha bilinçli adımlar atılabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi