KESK Eskişehir Şubeler Platformu tarafından ‘Baskılar gözaltılar bizi yıldıramaz’ sloganıyla düzenlenen eylemde üyelerin polis tarafından gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Hamamyolu Caddesi’nde bulunan Yediler Parkı girişinde bir araya gelen sendika üyeleri, yeni meslek kanunu başta olmak üzere yaşanan gözaltı olayına sloganlar atarak tepki gösterdi.

EN DOĞAL HAKKIMIZ

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Sertaç Durdu, “Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), bugüne kadar defalarca yaptığı gibi, masa başında hazırladığı yeni meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenleme ısrarını sürdürmektedir. Geçen hafta bir günde komisyondan geçen düzenleme, Meclis Genel Kurulu’na gelerek görüşülmeye başlandı. Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen, irademizi yok sayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı demokratik tepkimizi göstermek, düzenlemeye yönelik eleştiri ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak mücadeleci bir sendika olarak en doğal hakkımızdır. Ancak dün (önceki gün), sendikamız üye ve yöneticileri gün içinde defalarca polis şiddetine maruz kalmış aralarında MYK üyelerimiz, şube yöneticilerimiz ve üyelerimizin de olduğu 11 arkadaşımız işkence ve kötü muamele edilerek gözaltına alındı” diye konuştu.

HEM UYARI HEM İTİRAZ

Sendika olarak bir uyarıda daha bulunduklarına işaret eden Başkan Durdu “Buradan bizleri ısrarla duymak istemeyenlere bir kez daha sesleniyoruz; Öğretmenlik Meslek Kanunu’na öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve öğretmenleri değersizleştiren, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan ve öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu için itiraz ediyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun mevcut haliyle yasalaşması halinde eğitim fakültelerinden mezun olarak öğretmen unvanı alacak meslektaşlarımızın Milli Eğitim Akademisi üzerinden ikinci kez eğitime alınması anlamına gelmektedir. Öğretmenlerin Akademi’de alacakları eğitimde gösterecekleri ‘başarıya’ göre sözleşmeli olarak atanacak olması, iş güvencemizi ciddi şekilde tehdit eden ve kabul edilemez bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de çimento arabası yolu kapattı Eskişehir'de çimento arabası yolu kapattı

MECLİS’TE ONAY VERMEYİN

“Eğitim-Sen olarak yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz, ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır” diyen Durdu, konuşmasına şu cümlelerle devam etti: “Öğretmenlik mesleği gibi 19 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemek doğru değildir. Meclis’te bulunan milletvekilleri eğitim ve bilim emekçilerinin çağrısına kulak vermeli, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen bu düzenlemeye onay vermemelidir. MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidarı ve Bakanlığı son kez uyarıyoruz ve öğretmenlerin sesine kulak vermeye, gerçek bir meslek kanunu için tüm bileşenlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz.”

Muhabir: ALİ NAKİ ERDOĞAN