Amerika'da yapılan 47. Başkanlık Seçimi'ni Kamala Harris'i mağlup eden Donald Trump 2. kez kazandı. Daha önce 45. Başkan olarak görev yapan Donald Trump ABD'nin 47. Başkanı oldu. Seçim sırasında sadece Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti isimlerini duyanlar ABD'de sadece 2 parti olduğunu sanabilir ancak ABD'de başka siyasi partiler de var. ABD'de Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti haricinde birçok parti vardır ancak bu partilerin Başkanlık seçimine girebilmesi için matematiksel bakımdan adayları ABD devlet başkanı seçilme şansına sahip olmalıdır. Seçilme şansı 2024 ABD başkanlık seçimlerine katılan partilerin seçiciler kurulundaki temsilci sayısının en az % 50'sine sahip olan sayıda eyalette oy pusulalarında yer almaları şeklinde tanımlanmaktadır.

UCM'den İsrail Başbakanı Netanyahu'ya tutuklama emri! UCM'den İsrail Başbakanı Netanyahu'ya tutuklama emri!

ABD'de Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti haricinde seçime giren diğer 2 parti Liberteryen Parti ve Yeşil Parti'dir. Bu iki parti son seçimde çok az oy alabildiler. Ayrıca ABD'de yaklaşık 30 parti daha vardır ama bu partiler yakın geçmişteki bazı seçimlerde aday gösteren partilerdir. 2024 ABD başkanlık seçimlerinde adayları yeterli sayıda eyaletin oy pusulalarında yer almadıkları için matematiksel bakımdan başkanlığı kazanmaları mümkün değildir. Ancak bu partilerden bazıları ABD Kongresi veya diğer yerel meclislere aday göstermişlerdir. ABD'de kapanmış küçük büyük onlarca parti daha vardır.

ABD'deki 2 partili sistem nedir?

Özellikle Amerikan Devrimi'nden sonra ABD'de seçimler Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasında geçmektedir. Amerika'nın kuruluşu ve Amerikan Devrimi bu siyasi oluşumu getirmiştir. 

İki partili sistem, bir ülkede siyasetin büyük oranda iki ana parti arasında yürütüldüğü siyasi sistemi ifade eder. Bu sistemde, seçimler sonucunda hükümeti genellikle yalnızca bu iki partiden biri kurar. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin hakimiyeti, iki partili sisteme klasik bir örnektir.

İki partili sistemde, çoğunlukla bu iki parti arasında siyasi çekişme ve rekabet bulunur, ve diğer küçük partiler (üçüncü partiler) pek fazla etkinlik gösteremez. Bunun birkaç temel nedeni vardır:

Oyların Dağılması: İki partili sistemde, seçmenler genellikle iki güçlü partiye oy verir, çünkü üçüncü partilere oy vermenin etkisiz kalacağı düşünülür. Bu yüzden, küçük partiler güçlenmekte zorlanır.

Seçim Sistemi: Amerika’da olduğu gibi çoğunluk sistemi (bir bölgeden en fazla oyu alan adayın kazandığı sistem) iki partili sisteme zemin hazırlar. Bu sistemde, daha küçük partiler seçilme şansları düşük olduğundan güçlü iki partiye karşı daha az rekabetçi hale gelir.

Siyasal İstikrar: İki partili sistemde, çoğunluğu elde eden parti hükümeti kurduğundan, daha istikrarlı bir hükümet yapısı oluşur. Koalisyonlara ihtiyaç duyulmaz, bu da siyasi istikrarı artırabilir.

İki partili sistemin avantajları arasında siyasi istikrar ve güçlü bir hükümet kurulması sayılabilir. Ancak dezavantajları arasında, siyasi çeşitliliğin kısıtlanması ve daha küçük veya yeni partilerin seslerinin duyulmasının zorlaşması bulunur.

Muhabir: Mert Ergenç