Endekse göre, dünyanın en büyük 500 aile şirketi toplamda 8,8 trilyon dolarlık gelire ulaşarak 25 milyondan fazla kişiye istihdam sağladı.

GSYH Karşılaştırmasında Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Gibi

Endeksteki şirketlerin gelirlerinin, ülke bazında gayrisafi yurt içi hasıla ile karşılaştırıldığında; bu rakamın, ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine denk geldiği belirtildi. Bu durum, aile şirketlerinin küresel ekonomi üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

En Fazla Aile Şirketi Avrupa’da

Sıralamada yer alan şirketlerin büyük bir kısmı Avrupa kıtasında bulunuyor. Şirketlerin yüzde 47’si Avrupa’da, yüzde 29’u Kuzey Amerika’da, yüzde 18’i Asya’da ve yüzde 6’sı diğer bölgelerde yer alıyor. Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre Avrupa’daki en yoğun katılım gösteren ülkeler olurken, Almanya 78 şirketle dikkat çekiyor. Türkiye’den ise endekste 7 büyük aile şirketi yer aldı.

Perakende Sektörü Zirvede

Endekste yer alan şirketlerin sektörel dağılımında perakende açık ara öne çıktı. Toplam gelirin yüzde 26’sını (2,25 trilyon dolar) sağlayan bu sektör, şirket sayısı bakımından da en çok temsil edilen alan oldu. Perakende sektöründeki gelirin yaklaşık yarısı ABD merkezli şirketlerden gelirken, sektörde 7,18 milyon kişi istihdam ediliyor.

İnşaat malzemesi ihracatında Şubat ayında gerileme İnşaat malzemesi ihracatında Şubat ayında gerileme

Tüketici Ürünleri, Üretim ve Mobilite Sektörleri de Öne Çıktı

Perakendeyi, yüzde 19 pay ve 1,5 trilyon dolarlık geliriyle tüketici ürünleri sektörü izledi. Bu sektör, 4,4 milyon kişiye iş imkânı sağlıyor. Üretim sektörü ise 16 şirketle 193 milyar dolar, mobilite sektörü ise 14 şirketle 669 milyar dolar gelir elde etti. Her iki sektörde de Almanya merkezli şirketlerin öne çıktığı belirtildi.

EY Türkiye Başkanı’ndan Aile Şirketlerine Övgü

Endeksle ilgili değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, “8,8 trilyon dolarlık toplam gelir, aile şirketlerinin krizlere uyum sağlama kabiliyetini ve sürdürülebilir büyüme vizyonlarını gösteriyor. Uzun vadeli stratejiler, finansal temkinlilik ve esneklik bu başarıyı destekleyen temel unsurlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi