Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu olarak 4 bin itiraz dilekçesi teslim ettiklerini duyuran Ebru Oktay, “Bizler, bu topraklarda rant uğruna yaratılan yıkımın mağdurları olarak; yaşamımızı, ormanlarımızı suyumuzu, havamızı, doğal hayatı şirketlerin dizginsiz kar hırsına teslim etmeyeceğiz. Bu madeni istemiyoruz” dedi.
Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, Eskişehir’de yapılmak istenen siyanürlü altın gümüş madenine karşı toplanan 4 binden fazla itiraz dilekçesini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim ederek ‘madene hayır’ dedi. İl Müdürlüğü önünde yoğun katılımla gerçekleşen basın açıklamasına CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan da destek verdi.

Eskişehir'de öylece bırakılan çöpler esnafı kızdırdı Eskişehir'de öylece bırakılan çöpler esnafı kızdırdı

BÜYÜK YIKIMA UĞRATACAK

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş’nin Tepebaşı ilçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi ilçesi Alpagut Mahallesi mevkiinde siyanürlü altın ve gümüş madeni açmak için harekete geçtiğini hatırlatan platform sözcüsü Ebru Oktay, “1 Temmuz 2024’te şirket, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) için Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne başvurdu ve teslim edildikten 5 gün sonra da uygun bulunup Bakanlığın sisteminden duyuruldu. Halkın Bilgilendirilme Toplantısı tarihi olarak da 15 Ağustos belirlendi” dedi. Oktay, “İç Anadolu’nun Çukurova’sı olarak anılan, dört mevsim narenciye dahil çok çeşitli sebze ve meyvenin yetiştiği bu bölgeyi çevresel olarak büyük yıkıma uğratacak, ağaçlarımızın kesilmesinden tutun da tarım arazilerinin yok olmasına, doğal-yaban hayatın yitimine, su kaynaklarının kurumasına, binaların hasar görmesine ve sonuçta sağlığımızın bozulmasına kadar acımasız, yıkıcı bir sona gidilecektir. Ülkemizde daha önce yapılmış olan maden çalışmalarının hem yapıldıkları bölgeler hem de çalışanları açısından yarattığı sonuçlar ortadadır” ifadelerini kullandı.

YÖRE HALKININ YANINDAYIZ

Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu olarak bölgedeki yıkım ve yağmayı durdurmak için 30 Temmuz’dan bari büyük bir mücadele verdiklerini vurgulayan Oktay, madenden etkilenecek bölgelerde bilinçlendirme çalışması yaptıklarını hatırlattı. Oktay, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Şehrimizde yöre halkının da katılımıyla protesto yürüyüşü yaptık, şehrin çeşitli yerlerinde, Esentepe ve Yeşiltepe mahallelerinde imza kampanyası stantları kurduk. Bölge halkının madene bakışını yansıtan bir belgesel çalışmamız oldu. Yerel televizyonumuz ES TV’de programlar yaptık. Kurulan birçok pazarda olası tehlikeleri anlatan bildirilerimizi dağıttık, vatandaşın sorularını yanıtladık. ÇED toplantısında kalabalık bir şekilde yöre halkının yanında olduk. Ne yazık ki, toplantı öncesi, toplantı süreci ve sonrasında usulen tarafsız bir konumda olması gereken Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, katılımcılara ve Alpagut halkına karşı sarf ettiği sözler ve aldığı kararlarla toplantı sürecini engelledi. Toplantı bitiminde vatandaşlar ve avukatların hazırladığı usul ve esasa ilişkin itiraz dilekçelerini de almadan, usule aykırı bir şekilde toplantıyı sonlandırdı ve halkın bilgilendirilme toplantısına halkın katılımı engellenmiş oldu. Platform bileşenleri olarak kendisiyle ilgili bir suç duyurusunda da bulunduk.” 

DİZGİNSİZ KAR HIRSI

“Tüm bu çalışma sürecinin etkili olabilmesi için 5 Ağustos’tan beri çeşitli noktalarda yürütmüş olduğumuz imza stantlarından topladığımız 8 bin imza dilekçesinin bir kısmını usul gereği Valiliğe yine bir basın açıklamasıyla teslim etmiştik” diyen Oktay, “Bugün burada 4 binin üzerinde sayıdaki ÇED başvurusu sonlandırma talepli bireysel itiraz dilekçelerimizi, ‘madeni istemiyoruz’ diyerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim edeceğiz. Bizler, bu topraklarda rant uğruna yaratılan yıkımın mağdurları olarak; yaşamımızı, ormanlarımızı suyumuzu, havamızı, doğal hayatı şirketlerin dizginsiz kar hırsına teslim etmeyeceğiz. Platform olarak bu projeye karşıyız, karşı çıkmaya, her türlü yasal eylem ve etkinliklerimizle mücadeleye devam edeceğiz. Bu madeni istemiyoruz” diye kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi