Belediyelerle imzaladıkları protokol çerçevesinde Eskişehir’de 43 bin binayı incelediklerini söyleyen İMO Başkanı Orkun Kılıç, “20 bine yakını bina riskli ve dönüşüm gerektiriyor. 99 yılı öncesi yapılan binalar en riskli çıktı. Bakanlıktan alınacak yetki ile belirlenen bölgelerde kentsel dönüşüm için düğmeye basılacak” dedi.
TMMOB’a İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından uzun süreden beri yürütülen çalışmanın bilançosu ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında imzalanan protokolün ardından oluşturulan 16 kişilik kontrol ekibi gerekli eğitimlerin ardından riskli binaların belirlenmesi için harekete geçti. Gergide kalan son 18 ay boyunca kent genelinde yürütülen çalışmada özellikle çok katlı binalar büyük bir titizlikle incelendi. Belirlen program dâhilinde şehrin çeşitli yerleşim birimlerine dağılan görevli ekipler, bugüne kadar yaklaşık 43 bin binayı inceledi.

43 BİN BİNA İNCELENDİ

Oda bünyesinde 16 üyeden oluşan bir ekip kurulduğunu belirten İMO Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Kılıç, incelenen 43 binadan 20 bine yakınının riskli ve dönüşüm gerektirdiğinin tespit edildiğini söyledi. Başkan Kılıç “Riskli binaların tespiti için çalışmalarımız geçtiğimiz yıl Nisan ayında başlatıldı. 16 kişiden oluşan kontrol ekibine gerekli eğitim verildi ve ardından saha inildi. Çalışma boyunca hazırladığımız raporlarda riskli ve dönüşüm gerektiren binaların çoğu kent merkezindeki 7 veya 8 katlı binalar olduğu belirlendi. Özellikle altı işyeri olan çok katlı binalarda risk oranının daha fazla olduğunu tespit ettik” diye konuştu.

Eskişehir'de müzikseverlere unutulmaz Türk Halk Müziği konseri Eskişehir'de müzikseverlere unutulmaz Türk Halk Müziği konseri

RAPOR TESLİM EDİLDİ

“Atatürk Caddesi, Yunusemre Caddesi, İsmet İnönü Caddesi, Cengiz Topel Caddesi gibi ana caddelerde riskli bina sayısı daha fazla” diyen Kılıç, “1999 yılı öncesi yapılan binalar en riskli bina olarak raporlandı. 2 veya 3 ay içerisinde çalışmayı tamamlamış olacağız. Riskli binalar hakkında hazırladığımız raporları ilgili belediyelere teslim etmeye devam ediyoruz. Belediyeler de dönüşüm için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetki alarak gereken çalışmayı başlatacak. 16 kişilik kontrol ekibimizin haricinde 12 kişiden oluşan bir de bilim kurulu komisyonumuz bulunuyor. İlk etapta hasarlı olduğu tespit edilen 20 bin civarındaki binada dönüşüm biran önce başlatılmalıdır” ifadelerini kulandı. 

Kaynak: Sonhaber Gazetesi - Ali Naki Erdoğan