Komisyon Başkanı Duygu Karaca yaptığı açıklamada “Biz kadınlar eşit yaşamın farkındayız. 8 Mart, 168 yıl önce bugün, New York’ta tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı çıktıkları grevle tarihe geçti ve günümüzde de kadınlar, eşit yaşam koşulları için mücadelesine devam ediyor. Bizler hangi coğrafyada, hangi ailede ve hangi şartlarda dünyaya geleceğimizi belirleyemiyoruz, tıpkı cinsiyetimizi belirleyemediğimiz gibi. Yaşamımızda ise demokrasi ve adaletin olmadığı ya da aşındırıldığı pek çok coğrafyada, insanca yaşamak yeterince zorken, hayata bir adım geriden başlayan kadınlar kendilerini çok daha zorlu bir mücadelenin içinde bulmakta” dedi.

ŞİDDET MADURU OLAN YİNE KADINLAR

Karaca “Biz mimar, mühendis ve şehir plancısı kadınlar, eğitim ve çalışma hakkımızı kullanırken eşitsizliklerle karşılaşmakta, zorluklar yaşamakta, ayrımcılığa uğramakta, mobinge, tacize ve sözlü, psikolojik, bazen de fiziksel şiddete maruz kalmaktayız. İşe alımlarda sahada ve şantiyede çalışmaya uygun olduğumuzun, ayrımcılığa uğramamamız gerektiğinin, çalışma alanlarımızda ise iş bölümünde ve ücretlendirmede yaptığımız işle cinsiyet bağımsız ve hak temelli koşullarda çalıştırılabileceğimizin farkındayız. Ekonomik kriz ortamında düşük ücret gözetmeksizin ve kayıtlı çalıştırılarak emeğimizi hakkını alabileceğimizin, sadece kadınlara özel iş alanlarına yönelmeyeceğimizin farkındayız. Mobbing ve cam tavanların olmayacağı, fırsat eşitliğini hissederek görevlerimizde yükselebileceğimizin farkındayız. Dünya genelinde kriz dönemlerinde ve pandemide ortaya çıkan önemli bir olgu da; güvencesiz, esnek ve ucuz işçi olarak görülen kadınların kötü koşullarda, niteliksiz işlerde, yarı zamanlı ve geçici olarak çalışmak zorunda bırakılmalarıdır. Bu durumda da ülkemizde çoğunlukla erkek mesleği olarak görülen ve erkeklerle özdeşleştirilen mühendislik alanında kadın istihdamının artırılması gerektiğinin, toplumdaki mühendislik ve mimarlık eğitimi alan kadınların üretime ve bilime aktif olarak katılım sağlayabileceğinin farkındayız” şeklinde konuştu.

Eskişehir'de süs saksıları talan ettiler... Eskişehir'de süs saksıları talan ettiler...

“Eşit yaşamın farkındayız. 8 Mart, 168 yıl önce bugün, New York’ta tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı çıktıkları grevle tarihe geçti ve günümüzde de kadınlar, eşit yaşam koşulları için mücadelesine devam ediyor.

Bizler hangi coğrafyada, hangi ailede ve hangi şartlarda dünyaya geleceğimizi belirleyemiyoruz, tıpkı cinsiyetimizi belirleyemediğimiz gibi. Yaşamımızda ise demokrasi ve adaletin olmadığı ya da aşındırıldığı pek çok coğrafyada, insanca yaşamak yeterince zorken, hayata bir adım geriden başlayan kadınlar kendilerini çok daha zorlu bir mücadelenin içinde bulmaktadır.

Biz mimar, mühendis ve şehir plancısı kadınlar, eğitim ve çalışma hakkımızı kullanırken eşitsizliklerle karşılaşmakta, zorluklar yaşamakta, ayrımcılığa uğramakta, mobinge, tacize ve sözlü, psikolojik, bazen de fiziksel şiddete maruz kalmaktayız.İşe alımlarda sahada ve şantiyede çalışmaya uygun olduğumuzun, ayrımcılığa uğramamamız gerektiğinin, çalışma alanlarımızda ise iş bölümünde ve ücretlendirmede yaptığımız işle cinsiyet bağımsız ve hak temelli koşullarda çalıştırılabileceğimizin farkındayız. Ekonomik kriz ortamında düşük ücret gözetmeksizin ve kayıtlı çalıştırılarak

Kaynak: Haber Merkezi