Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni düzenlemeyle motokuryelerin teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacağını belirtti. Düzenlemeyi Gazeteci M. Anıl Aksoy’a değerlendiren Türkiye Kuryeler Konfederasyonu Başkanı Onur Kocaoğlu, “Acele teslimat mobbingi birçok kazaya sebebiyet veriyor. Siparişlerde teslimat süresi taahhüdünün kalkması bu sektör için devrim niteliğinde diyebiliriz” dedi.

Eskişehir’de ve ülke genelinde motokuryelerin karıştığı trafik kazaları gündemden düşmüyor. İki teker üzerinde geçirdiği mesaileri kış şartlarıyla iyice zorlaşan motokuryeler için yapılan yeni düzenlemeyle trafik kazalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, motokuryelere yönelik yeni düzenlemeleri duyurdu. İlgili yönetmelikte yapacakları düzenlemeyle kurye işletmecilerinin, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacağını belirten Uraloğlu, "Bu sayede yaşadıkları kazalar azalacak" dedi. Uraloğlu, taslakta teslimat süresine ilişkin düzenlemeler olduğuna işaret ederek, "Düzenlemeden sonra kurye işletmecileri, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacak. Kuryeler gönderinin 'makul bir sürede' teslimini sağlayacak. Teslimi mümkün olmayan adresler için ise kurye gönderisi kabul edilemeyecek. Bu sayede kuryeler gönderileri yetiştirmek için hızlı gitmek zorunda kalmayacak ve yaşadıkları kazalar azalacak. Vatandaşların da bu konudaki beklentileri değişmiş olacak" ifadelerini kullandı. 

DEVRİM NİTELİĞİNDE DÜZENLEME

Türkiye Kuryeler Konfederasyonu Başkanı ve İç Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyon Başkanı Onur Kocaoğlu, yapılan düzenlemelerin sektör için olumlu olduğunu belirtti. Mevcut uygulamanın motokuryelerin karıştığı kazanın başlıca sebeplerinden biri olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Kuryelerin çoğunlukla kaza yapmasına sebep olan, hız baskısının üstlerinden kalkması güzel bir uygulama. Günümüz itibariyle sektörün de bir şekilde düzenleme yapılması gerekiyordu. Bu düzenlemedeki hız baskısının kalkması kazaları da biz nebze olsun azaltacak. Müşterinin ve firmaların kendilerine yaptıkları acele teslimat mobbingi birçok kazaya sebebiyet veriyor. Sakat kalmalar hatta ölümler yaşanıyor. Siparişlerde teslimat süresi taahhüdünün kalkması bu sektör için devrim niteliğinde diyebiliriz” dedi. 

Eskişehir'deki o kaldırımdan geçmek adeta imkansız! Eskişehir'deki o kaldırımdan geçmek adeta imkansız!

8 SAATTEN FAZLA ÇALIŞMAMALILAR

Motokuryelerin artık teslim ettiği sipariş kadar para kazandığını bunun da olumsuz yanlarının olduğunun altını çizen Kocaoğlu, “Pandemiyle birlikte patlayan esnaf – kurye ilişkisi, bütün kuryelerin kendilerine çalışması anlamına gelen bir sisteme geçti. Yani kuryeler ne kadar çalışıyorsa o kadar kazanıyor. Ne kadar sipariş teslim ederlerse o kadar kazandıkları için, bu beraberinde hız, uzun çalışma saatleri gibi etmenlere neden oluyor. Bir kuryenin 2 teker üstünde 8 saatten fazla çalışması dikkat kaybına yol açtığından dolayı tabii ki motorcuların müdahil olduğu birçok kazaya neden oluyordu. Bu yeni düzenlemelerin kazaların önüne geçeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: M. ANIL AKSOY