Yunus Emre Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Hacer Kar Alhan, ruh sağlığına dikkat çekerek bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Alhan, ruh sağlığının beden sağlığı kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Eskişehir'de Yunus Emre Caddesi'nde otobüs durağında bank sıkıntısı Eskişehir'de Yunus Emre Caddesi'nde otobüs durağında bank sıkıntısı

Ruh Sağlığı Sıklıkla İhmal Ediliyor

Alhan, ruh sağlığının genellikle ihmal edildiğini vurgulayarak, "Hayatın temposu, stres, kaygı ve günlük zorluklar derken zihinsel sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi unutabiliyoruz. Oysa ruh sağlığımıza iyi bakmak, hem kendimize hem de sevdiklerimize daha iyi bir yaşam sunmamıza yardımcı olacaktır" dedi. Ayrıca, her 4 kişiden birinin hayatının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiğini ve 75 yaşını geçen kişilerde bu oranın 2'de 1'e çıktığını ifade etti. En sık görülen ruhsal hastalıklar arasında depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak, davranış bozukluğu, alkol ve uyuşturucu kullanımı, duygu durum bozukluğu ve şizofreni yer aldığını açıkladı.

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stresin hayatın bir parçası haline geldiğinde ruhsal dengeyi bozabileceğine dikkat çeken Alhan, stresle başa çıkmanın etkili yollarını şöyle sıraladı: "Küçük molalar vermek, rahatlama tekniklerini kullanmak, hobilere zaman ayırmak, spor yapmak ve gerektiğinde destek aramak." Katı prensiplere sahip olmanın ve tüm ihtimalleri öngörmeye çalışmanın yorucu ve mutluluğu engelleyici olduğunu belirten Alhan, "Hataların insanlar için olduğunu kabul etmek, hoşgörülü ve iyi niyetli olmanın ruh sağlığı açısından önemli olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Güvenli Bir Destek Sistemi Oluşturmanın Önemi

Dr. Hacer Kar Alhan, bir gruba veya topluma ait olmanın kişiyi güvende hissettiren ve rahatlatan bir davranış olduğunu vurguladı. "Bugün, fiziksel rahatsızlıklarımız kadar ruhsal rahatsızlıklarımıza da özen göstermemiz gerektiğini bir kez daha hatırlamalıyız" dedi. Alhan, problemlerle mücadele ederken yalnız hissedilebileceğimizi ancak her zorlukla baş etmenin bir yolu olduğunu belirtti. Öncelikle duyguları kabul etmenin ardından güvenilir bir destek sistemi oluşturmanın önemine dikkat çekti. Profesyonel yardım almanın güçsüzlük değil, kendimize verdiğimiz değerin en büyük göstergesi olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi