Eskişehir’in 4 taraftan fay hatlarıyla sarılmış olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, “Belediye Başkanlarının ve Valilerin Jeoloji Mühendisleri Eskişehir Şubesi’nin dediklerine kulak tıkamamaları lazım. O tıkaçları açıp önerilerimizi ön plana koymaları gerekir” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, yerel seçim öncesi şehri yönetecek belediye başkanlarının olası bir depreme yönelik atılması gereken adımları ES TV’ye anlattı. Depremin her seçimde gündeme geldiğini ve sonrasında unutulduğunu dile getiren Ayday, “Öncelikli olarak Eskişehir’in aktif faylarının kesin yerlerinin belirlenmesi lazım. Ancak bu yetmez. Sadece bu konuyu Eskişehir merkezle sınırlamamak lazım. Eskişehir il sınırları içinde bir sürü yerleşim yeri var. Bunların içinde İnönü, Mahmudiye, Sivrihisar, Çifteler var. Burada da insanlar yaşıyor. Deprem geldiği zaman sadece merkezi vurmayacak. Buraları da vuracak ve zarar verecek. O nedenden dolayı yerel seçimler sonrası başa gelecek sorumlular sadece merkeze endekslenmemesi lazım. Fayların aktif olduğu bir ülkede olmazsa olmaz bir Afet Bakanlığı kurulmalı. Bunla bağlantılı olarak da belediyelerde de mutlaka Afet İl Müdürlükleri’nin kurulması lazım. Müdürlüklerde jeoloji mühendisleri olmalı. Belediye başkanlarının sorumlulukları içinde öncelikle afetlerde yapılacak çalışmaları belirlemek gelmektedir. Ama maalesef bugüne kadar bu konuda dört dörtlük bir belediye görmedim. Maalesef Eskişehir’de bir sürü ilçede jeoloji mühendisi yok halen. Bu belediyelerin eksiğidir” şeklinde konuştu.
DEPREM SONRASI DAHA DA ÖNEMLİ
Deprem sonrasında yaşanabilecek senaryoyu anlatan Ayday, belediye başkanlarının mühendislerin sözlerine kulak tıkamaması gerektiğini söyledi. Ayday, “Eskişehir’i sadece içinden geçen fay hatları olarak ele almamak lazım. İstanbul’da, Gediz’de olacak bir deprem Eskişehir’i etkileyecektir. Eskişehir 4 taraftan sarılmış bir şekilde. Bu söylediğimiz fayın nereden geçtiği Eskişehir’in deprem tehlikesidir. Ama unutulan bir olay var. Tehlikeden sonra Eskişehir’de nasıl risk yaşanacak? Riski de o yerleşim yerindeki yolların durumu, deprem sonucunda yollar açık kalacak mı, kaç tane hastane var, hastane sayısı, yatak sayısı, doktor sayısı, kapalı spor salonu sayısı etkileyecek. Çünkü deprem sonucu kış aylarında depremzedeleri en kısa zamanda kapalı bir yere yerleştirmemiz lazım. Kaç tane dozer, kepçe ve arama kurtarma ekibi var bunların belirlenmesi lazım. Belediye başkanlarının ve valilerin Jeoloji Mühendisleri Eskişehir Şubesi’nin dediklerine kulak tıkamamaları lazım. O tıkaçları açıp önerilerimizi ön plana koymaları gerekir” dedi.