KARGU, bu yeni başlıkla gerçekleştirilen ilk test atışında hedef zırhlı aracı başarıyla vurdu. Bu adım, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki bağımsızlık hedefleri doğrultusunda önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Hedefe Tam İhmal

Değişen harp sahalarına hızla adapte olan STM, milli imkanlarla geliştirdiği KARGU'yu zırh delici harp başlığı ile donattı. Yapılan geliştirme çalışmalarının ardından KARGU, belirlenen hedefe dalış yaparak ilk test atışında noktasal hassasiyetle isabet sağladı.

Dijital okuma hızını artırmanın yolu: Doğru yazı tipi seçimi Dijital okuma hızını artırmanın yolu: Doğru yazı tipi seçimi

Sürekli Gelişim ve Esneklik

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, KARGU'yu harp sahasının dinamiklerine göre sürekli geliştirdiklerini ifade etti. Güleryüz, KARGU’nun farklı faydalı yük versiyonları üzerinde çalıştıklarını belirterek, "KARGU, artık zırh delici harp başlığı ile de etkin şekilde görev alacak. Kullanıcı personel, anlık duruma göre başlıkları hızlıca değiştirebilecek." dedi. Bu durumun, özellikle Mehmetçiğin sahadaki elini güçlendireceği vurgulandı.

RF Arayıcı Başlık Entegrasyonu

Güleryüz, STM mühendislerinin geliştirdiği RF (Radyo-Frekans) Arayıcı Başlık entegrasyonunun da sona geldiğini açıkladı. Bu entegrasyon sayesinde KARGU, düşman radar ve elektronik harp sistemlerini tespit edip imha edebilecek.

Savunma Sanayi Başkanından Tebrik

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, KARGU’nun ilk test atışında başarı sağladığını duyurarak, “KARGU, terörle mücadele ve sınır ötesi operasyonlarda önemli bir rol üstleniyor.” dedi. Görgün, sosyal medya hesabından KARGU projesinde emeği geçen STM ailesini tebrik etti.

KARGU'nun Anlamı ve Fonksiyonu

KARGU ismi, eski Türkçe’de “dağ başındaki gözlem kulesi” ve “atmaca” anlamına gelmektedir. Görev bilgisayarı ile tamamen otomatik şekilde seyrüsefer yapan KARGU, tehditli bölgelerde askerlerin girmeden tehditleri tespit edip etkisiz hale getirmeye yardımcı oluyor. “Man-in-the-Loop” prensibi ile operatör kontrolünde çalışan KARGU, yüksek riskli çatışma bölgelerinde keşif, gözetleme ve hassas vuruş imkanı sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi