Kütahya Vahîd Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, Vali Musa Işın tarafından ziyaret edildi. Bu tarihi kütüphane, Sultan II. Mahmud dönemine kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir ve Türkiye genelinde 14 ilde bulunan 21 Yazma Eser Kütüphanesi'nden biridir. Vali Işın, Kütüphane Müdür Vekili Halil Kahraman tarafından karşılandıktan sonra, İslami bilimlerden edebiyata, tarihten tıbba, astronomiden felsefeye kadar pek çok alanda eserleri inceledi.

Ziyaret esnasında Vali Işın, kütüphanenin kökenleri hakkında bilgi vererek, 1812 yılında Mehmed Emin Vahid Paşa tarafından Kütahya Ulu (Yıldırım Bayezit) Cami'nde kurulduğunu belirtti. Başlangıçta 900 el yazmasıyla faaliyete geçen kütüphane, bugün 3 bin 397 cilt el yazması ve 14 bin 897 nadir basma kitap ile toplamda 18 bin 294 esere ev sahipliği yapmaktadır. Kütüphane koleksiyonu, Türkçe, Arapça, Farsça ve diğer dillerde yazılmış kitapları içermekte olup, tarih, edebiyat, astronomi, matematik, tıp, fen bilimleri, felsefe, mantık, coğrafya ve ilahiyat gibi birçok konuda zengin bir içerik sunmaktadır.

Gediz’de Belediye Başkanı Necdet Akel’den anlamlı destek Gediz’de Belediye Başkanı Necdet Akel’den anlamlı destek

Vali Işın ayrıca, kütüphanenin eser varlığının her yıl, kamu ve özel kuruluşlar ile bireylerden gelen bağışlarla artmaya devam ettiğini vurguladı. Ziyarette İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal da hazır bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ