Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi tarafından Yeşil Yakalı Akademisi eğitim programı düzenlendi. Etkinlik, ESO’nun ev sahipliğinde geniş katılım ile gerçekleştirildi ve Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakat sürecinin sanayi sektörü üzerindeki potansiyel etkilerine odaklanıldı. Programda, özellikle ihracat yapan firmalar için ekonomik, sosyal ve çevresel dönüşüm süreçlerine dair güncel bilgiler paylaşıldı.

Açılış konuşmasında, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Ömer Benli, yeşil dönüşüm ve temiz üretimle ilgili Türkiye'de sunulan hibe ve destek mekanizmalarını ele aldı. Benli, TÜBİTAK tarafından sağlanan, yüzde 90 oranında hibe desteği sunan projelere sanayicilerin yeterince ilgi göstermediğini belirtti. "Sanayicilerimiz, üç farklı proje ile bu hibelerden faydalanabilirler, ancak ilgi hala beklenilen seviyenin altında. AB'nin yeşil dönüşüm projelerine yönelik sağladığı fonlar da benzer şekilde düşük ilgi görmekte" dedi.

Benli, ESO’nun bu süreçteki aktif rolünü vurgulayarak, TÜBİTAK tarafından yetkilendirilen Yeşil Dönüşüm Mentör Kurumlarından biri olarak sanayicilere karbon ayak izi hesaplaması, sürdürülebilirlik raporlama gibi hizmetler sunduklarını söyledi.

Programda Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Uzmanı Dr. Çağdaş Saz, yeşil dönüşüm projeleri, sürdürülebilir üretim süreçleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve SKDM uyum çalışmaları hakkında detaylı sunumlar yaptı.

Eskişehir'de Tepebaşı'na 'Silkeleme operasyonu' iddiası Eskişehir'de Tepebaşı'na 'Silkeleme operasyonu' iddiası

Yeni başlatılan Yeşil Yakalı Akademisi, sanayicilere yeşil dönüşüm yolculuklarında rehberlik ederek sektörün geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ