Bazen makale başlığı sonradan yazılır bazen de başlık içeriği taşır ve en başta yazarak başlanır. Bu başlığı yazdım ve gerisi zaten gelecek. Bahsedecek olduğum sadece sanatsal çalışmalar da değil aslında. Çünkü ilki ya da en verimlisi gerçekleştirilen çalışmalar da bir sanatçının estetik arayışıyla yapılır. Çok kritik bir süreçten geçerken yazdıklarımı ciddiyetle seçerek yazıyorum. Eskişehir'in önemini yineleyerek kritik isimleri yazmak durumunda hissediyorum kendimi.

***

Ahmet Ataç'ın kente bakışı ilk günden beri hem örneklerden de yola çıkarak analitik yaklaşmak hem de bizim özümüze ve insanımıza da yakışan, hak edileni yaşamak, yaşatmak. Bunu gerek kendi gözlemlerimle diyebiliyorum, gerek turistlerin de buradaki gözlemlerine dayanarak söyleyebiliyorum. İki sene önceki benim de katıldığım Uluslararası Eskişehir Şiir Festivalindeki diğer yerli ve yabancı katılımcıların yorumlarını hatırlıyorum da; İskoçya'dan gelen Jennifer'in orayla kıyaslaması, Niels'in Danimarka ile karşılaştırması ve bunun gibi örneklerin doğru tespitlerle haritası halen zihnimde. Mahalle muhtarlarıyla sürekli yaptığım görüşmeler, sanatsal etkinliklerin katılımcıları, bölgede yaşayan gençlerle konuşmalar, hepsinden önemlisi Başkanın kendisiyle yaptığım görüşmelerde de bahsettiği çizgi halktan uzak kalmadan, iyileştirerek sanatla iç içe olmak. Her hizmetin içinde bu felsefenin olması zaten bir reaksiyon olarak bunun vurgulanmasını gerektirdi.

***

Her sohbetimizin önemli yerini almıştır Eskişehir'in ilçeleri ve köyleri de. Kültür Sanat çalışmalarında kadınlarla yapılan çalışmalarda evinden çıkmaya kotkandan, ben bir biçim diyen kadına da ulaşan sosyalliği ve hoşgörüyü Tepebaşı'na işleyen anlayışla yolculuk devam ediyor. Evet siyasetin herkesin üzerindeki sıkıcı gerçekleri kenara itilemez ama her şey de siyaset demek değil. Analitik bakışla, halka inen ne varsa yazmak da benim kalemim gerçeğiyse bunlar daha da çoğaldı, hız kazansın diye net vurgularla izah etmeli. Ben İngiltere'ye arada bir gidiyorum, orada belediye seçimlerinde oradaki tabirle muhtarlık benzeri bir 'councillor', -bir çeşit meclis üyeliği - yapan, Risca'da yaşayan bir arkadaşıma burayı anlatıyorum ve dört sene önce de geldi, şimdi yeni sanat merkezi projelerinde buradan çok öykünecekler. İngiltere buradan öykünecek, bakın ne diyorum. Başkası olsa olmadık şeyleri biz yaptık diye seçim kampanyasında kullanırken İngiltere'ye örnek olmuş bazı şeyler yakalamışlar burada ve bence bu büyük bir işaret.

***

Burada Belediye su merkezi açmış, bu yol yapmış diye saymıyorum belki ama bazıları bunu genel seçim kazandıran kampanya şeklinde de sunabiliyor halka. Yaşadığımız komedyaların içinde, zamanı ıskalamamak için bazı kaliteli isimleri siyaset dahil hiçbir anlamsızlığa kaptırmamak için büyük işlere imza atan sanatçı halk adamlarına teşekkür etmek zor olmamalı. Teşekkürler sevgili Ahmet Ataç.