AK Parti 31 Mart 2024 seçimleri için Cumhur İttifakı kapsamında kırsaldaki 4 ilçeyi MHP’ye 1 ilçeyi de BBP’ye bıraktı.  AK Parti Alpu, Mihalıççık, Seyitgazi ve Çifteler’de MHP adaylarını destekliyor. Günyüzü’nde de BBP adayı için çalışıyor. MHP Alpu’dan Cumhur İttifakı olarak Alparslan Kokulu’yu aday gösterdi. CHP mevcut Belediye Başkanı Gürbüz Güller ile ‘yola devam’ dedi. İYİ Parti’de 2004-2009 yılları arasında Alpu Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Gökçe’yi aday yaptı. 2009-2019 yılları arasında AK Parti’den Belediye Başkanlığı yapan Rafet Demirtaş’ta BBP’den aday oldu. MHP’li Kokulu’nun işi hiçte kolay değil. Alpu’da daha önce belediye başkanlığı yapmış ve seçimler konusunda tecrübeli üç isimle yarışacak. AK Parti Alpu’yu MHP’ye vermeyip, kendi adayıyla yarışsaydı, kesinlikle seçimi kazanırdı. Çünkü Gürbüz Güller başarılı bir belediye başkanlığı yapmadı. AK Parti rahat kazanacağı ilçeyi MHP’ye verdi. Eski AK Partili Başkan Rafet Demirtaş aday oldu. Korkulu ve Demirtaş arasında oylar eşit oranda bölünürse, Gürbüz Güller aradan sıyrılıp, yeniden seçilebilir. Böyle bir durumda şu söz söylenir; “AK Parti Alpu Belediye Başkanlığını kendi eliyle CHP’ye verdi.”

***

NOSTALJİ

ESKİŞEHİRLİ DIŞİŞLERİ BAKANI GÜNDÜZ ÖKÇÜN

Yıl 1978.  46 yıl önce. Yer CHP Eskişehir İl binası. CHP Eskişehir Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Gündüz Ökçün, parti binasında efsane Merkez İlçe Başkanı Sami Yaylalı, İl Başkanı Avukat Aydın Güngör ve parti yönetici Azmi Kerman ile birlikte.  O yıllarda CHP Eskişehir parti binası vilayetin karşısındaki beş katlı Yusuf Cemal İşhanı’nın beşinci katıydı.

HUKUK PROFESÖRÜ

1936 yılında Eskişehir’de doğan Ökçün, 1977-1980 yılları arasında CHP Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Hukuk Profesörü olan Ökçün 1977-79 yılları arasında kısa aralıklarla Dışişleri Bakanlığı görevini de üstlendi. Ökçün, henüz milletvekili olmadan önce de Türkiye’yi Cenevre Konferansı (8 Ağustos 1974) gibi önemli uluslararası toplantılarda temsil etti.  Ökçün henüz 50 yaşındayken 26 Kasım 1986’da evinde geçirdiği kalp krizine yenik düştü.  Merhum Bülent Ecevit, Prof. Dr. Gündüz Ökçün’ü çok verimli olabileceği bir çağda kaybetmekten derin acı duydum. Dışişleri Bakanlığı sırasında devletimiz kendisinden yalnız değerli bir devlet adamı değil, bir bilim adamı, uzman olarak da çok yararlanmıştır. Prof. Dr. Gündüz Ökçün’ün gerek bilim alanındaki çalışmaları gerek siyaset alanındaki üstün hizmetleri her zaman takdir ile anılacak değerdedirdiyerek taziyelerini dile getirmişti.

AK SAÇLI KARTAL

CHP’nin Eskişehir tarihinde önemli bir ismi olan merhum Sami Yaylalı 1970-1980 arasında CHP Eskişehir Örgütü’ne damgasını vurmuş büyük siyasetçiydi. Her zaman giydiği beyaz pardösüsüyle sabah parti binasını açar.  Akşam 19.00’da kapatırdı. Seçim gezileri dışında hep parti binasında çalışırdı.  Herkes ona ‘Ak saçlı kartal’ derdi. Bu lakabı ona eski gazetecilerden merhum merhum Abdülkadir Gürol tarafından konulmuştu. Yaylalı; kırdaki çobandan, mahalledeki hastaya, orman köylüsünün sorunundan, jandarmadaki olaya, Ziraat Bankası’ndaki köylünün kredisinden öğrenci olaylarına kadar, bütün sorunlardan haberdar olur ve bunları çözerdi.  CHP’de milletvekili adaylarını, belediye başkan adaylarını, yönetim kademelerini belirlenmesinde başrolü oynardı.  Otoriter tavrı, ilkeli duruşu ile partililerin saygı duyduğu bir isimdi. 1980’li yılların ortasında vefat etti.

EN GENÇ İL BAŞKANI

Uzun yıllar CHP’de siyaset yapan Aydın Güngör, 1978 yılında Türkiye genelinde CHP’nin en genç il başkanıydı. 1992-1998 yılları arasında Eskişehir Baro Başkanlığı da yaptı. Güngör, çizgisinden hiç sapmadan yıllardır CHP’de siyaset yapmaya devam ediyor.

YILMADAN SÜRDÜRÜYOR

46 yıl öncesinin genç CHP’lisi Azmi Kerman yıllardır Eskişehir demokratik kitle örgütlerinde ve CHP’de demokrasi mücadelesini yılmadan sürdürüyor.  Aynı zamanda uzun yıllar ADD Eskişehir Şube Başkanlığı da yapan Azmi Kerman, Eskişehir Sol Siyasetinin önemli bir figürü olarak Çağdaş Cumhuriyet’e karşı yapılan saldırılara cesurca göğüs germesi nedeniyle takdir topluyor.

***

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

 “Dostluk ve para zeytinyağı ve su gibidir.” The Godfather / Baba