Eskişehir'in en büyük sivil toplum kuruluşlarının başında Eskişehir Ticaret Odası (ETO) geliyor. ETO'nun Seçimli Genel Kurulu ertelenmediği takdirde Ekim veya Kasım 2016'da yapılacak. Ancak bu sürenin uzatılabileceği ve seçimlerin 2017'ye sarkabileceği belirtiliyor. Başkan adaylığı için dört ismin adı geçiyor.

İKTİDARDA OLMAK
BÜYÜK AVANTAJ
Mevcut Başkan Metin Güler, 10 yıl ETO Meclis Başkanlığı yapan Alaattin Çam, AK Parti'nin Kurucu İl Başkanı Osman Yüksel ve Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) Başkanı Serkan Zengin'in isimleri başkan adaylığı için geçiyor. Bu dört isimde Eskişehir'de çok iyi tanınıyor. Hepsi de alanlarında çok başarılı işadamları. Metin Güler yaklaşık iki yıldır bu görevde. Uzlaşmacı kişiliğiyle bence ETO Başkanlığını başarılı şekilde sürdürüyor. Ancak son Fuar ve Kongre Merkezi ihale şartnamesinin Eskişehirli firmaların katılamayacağı şekilde hazırlanması nedeniyle kendisine yönelik azımsanmayacak tepkiler var. ETO Başkanlığı makamına gelmesini Harun Karacan'a borçlu. Ancak bugün onunla da arası pek iyi değil. Ancak iktidarda olmak kongrede büyük avantaj.
OSMAN YÜKSEL ÇALIŞIYOR
Politikada devamlı hakkı yenilen Osman Yüksel Eskişehir'de sevilen bir isim. AK Parti'nin Kurucu İl Başkanı olmasına rağmen, farklı siyasi görüşteki insanların da takdirini kazanmış bir isim. Uzun zamandır ETO Başkan adaylığı için çalışma yaptığı kulislerde yüksek sesle seslendiriliyor. Yüksel zaten başkan adayı olacağını her yerde söylüyor. Teşkilatçılığı ve lider kişiliğiyle dikkat çekiyor.

BİLGİLİ VE TECRÜBELİ
Alaattin Çam 10 yıl ETO Meclis Başkanlığı yaptı. ETO Başkanlığına aday oldu. Karacan'a karşı seçimi kaybetti. TOBB'da önemli görevlerde bulundu. Bilgi ve tecrübesiyle öne çıkan bir isim. Seçildiği takdirde ETO Başkanlığı görevini başarıyla yapar.

EN GENÇ BAŞKAN
OLABİLİR
Serkan Zengin Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) gibi önemli bir kuruluşun başkanlığını başarıyla sürdürüyor. Genç ve dinamik bir isim. 30 yaşında olmasına rağmen bir üst konfederasyon olan TÜGİK'in Genel Sekreteri konumunda. Bu seçimi kazanması halinde belki de en genç ETO Başkanı olarak tarihe geçer. Ama bu konuda işi kolay değil.

*

ÖĞRETMENLERE MANYETİK KART
OKUTARAK GÜVENLİK SAĞLANAMAZTürk Eğitim-Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı Görünüm'de dün kaleme aldığım 'Kartçı Okul Müdürü 'Uygulama Yasal' Diyor' başlıklı yazım ile ilgili beni aradı. Yazımda Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Kerim Erzincanlı'nın, öğretmenlere ve öğrencilere okul girişinde kart okutma zorunluluğu getirmesiyle ilgili yaptığı savunmaya yer vermiştim.

'SAPLA SAMANI
KARIŞTIRIYOR'
Urfalı köşemi okuduğunu belirterek, 'Kerim Erzincanlı yine sap ile samanı karıştırmış. Milli Eğitim Şurası kararları tavsiye niteliğindedir. Mutlaka uygulanacağı anlamına gelmez. Eğitim Şurası'nda alınan öğretmenlere dört yılda bir yıpranma verilmesi, Tüm öğretmenlerin maaş karşılığı derslerinin 15 saat olması ve öğretmenlerin ek göstergesinin 3600 ile uygulanması kararı neden uygulanmıyor. Okul müdürleri orada açıkça ifade edilmemiş bir yöntemi mesai takibinde kullanamaz. Milli Eğitim Bakanlığı merkezi binasında mesai takibi nasıl yapılıyor? Zaten bu konuda müfettişlerin düzenlediği bir rapor ve kararı var. Müfettişler mevzuata uygun olmadığını ve kaldırılması gerektiğini tavsiye etti. Erzincanlı müfettişlerin kararını beğenmeyebilir. Ama uymak zorundadır' dedi.

'YARGI'YA GİDERİZ'
Bu konuya itiraz ederken, personelin kişisel verilerinin kullanılması ve mesai saatleri takibi olayını dile getirdiklerini kaydeden Urfalı; 'Biz güvenlik ile ilgili her türlü tedbiri destekleriz. Öğretmenlere okula giriş ve çıkışta kart okutmanın güvenlik ile alakası yoktur. Öğretmenlere okul çıkışı kart okutulması uygulaması ne anlama geliyor? 'Ben sana güvenmiyorum. Sen mesaiden kaçıyorsun' anlamına gelmiyor mu? Öğretmenlerin derse girip girmediklerini tespit etmek çok kolay. Öğretmenler ders defterini imzalamak zorundadır. Katlarda nöbetçi öğretmenler derse girilip, girilmediğini zaten kontrol ediyor. Mazeretli olarak girmeyen öğretmenlerin yerine başka öğretmenlerin derse girmesi konusunda zaten Müdür Yardımcıları görevlendirme yapıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerin teklifine rağmen, bu sistemi kaldırmazsa Yargı'ya gideceğiz' dedi. Urfalı'nın görüşleri böyle. Eskişehir eğitim sendikaları kart okutma sisteminin kalkmasını istiyor. Müfettişlerde bu yönde teklifte bulundu. Şimdi top İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'de…

**

MİHALIÇÇIK'TA AHIRA DÖNEN CAMİİ
Recep Tayyip Erdoğan Başbakan iken 'CHP camileri ahır yaptı' demişti. CHP'yi bu konuda suçlamıştı. 2. Dünya Savaşı yıllarında yaşandığı iddia edilen bu olayla ilgili AK Parti ve CHP'liler arasında yıllardır süren bir tartışma yaşanıyor. 2016 yılında Eskişehir Mihalıççık'ta bir camii gerçekten ahıra dönmüş durumda. Araştırmacı Yazar Hüseyin Güven'in Mihalıççık İlçesi Belen Köyü Camii harabeye, mezbeleliğe kısaca ahıra dönmüş durumdaki haberi ve fotoğrafları gündeme bomba gibi düştü. Belen Köyü Caminin yapılış yılı bilinmiyor. Lakin Cami yapıldıktan sonra Belen ahalisine berat verildiği biliniyor. Dolayısıyla resmi olarak cami hüviyetinde. İl ve Mihalıççık İlçe Müftülüğü 1975 yıllarına dek ibadet edilebilen Belen Caminin içler acısı durumu ile ilgili neden açıklama yapmıyor? Eskişehir Valiliği bu olayla ilgili bir inceleme başlattı mı? Yıllardır CHP'yi camiler konusunda suçlayan zihniyet bugün bu durumu neden görmezden geliyor?

**

foto şaka

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Türkiye Dünyanın en güvenli ülkesidir.
Almanya Başbakanı Angela Merkel: Sayın Erdoğan beni çok güldürdünüz, Tanrı da sizi güldürsün. Dünya'nın en komik ve en kısa fıkrasını anlattınız.