1980 öncesinin Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak, Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu 27 Mayıs 1980 tarihinde eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken teröristler tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü.

OĞLU ESKİŞEHİR'İN İLK MİLLETVEKİLİ

Öldürüldüğü tarihte MHP Genel Başkan Yardımcısı da olan Sazak, memleketi olan Mihalıççık'ın Sazak köyünde toprağa verildi. Dönemin CHP İzmir Milletvekili Süleyman Genç ise 'Ben inceledim, cumhuriyet kurulduktan bu yana gümrüklerdeki soygunu fikri ve felsefesi benimle yüzde yüz ters olan Gün Sazak önlemiştir' demişti. Merhum Sazak gerçekten dürüst bir insandı. Bundan dolayı ülkede her görüşten insanların sevgi ve takdirini kazanmıştı. MHP'liler ve tüm Ülkücü camiası her 27 Mayıs'ta Gün Sazak'ı mezarı başında anıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Gün Sazak mezarı başında anıldı. Anma Törenine MHP İl Başkanı Oğuz Sever, MHP Genel Başkan adayları Sinan Oğan, Süleyman Servet Sazak, Koray Aydın, Ümit Özdağ'da katıldı. Süleyman Servet Sazak merhum Gün Sazak'ın oğludur ve MHP'nin Eskişehir'de seçilen ilk milletvekilidir. 1999-2002 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yapan Sazak aynı zaman MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulundu.

GÖZLER MERAL AKŞENER'İ ARADI

Dört Genel Başkan adayı Sazak'ta buluştu. Ancak anma etkinliğine katılanların gözleri en güçlü Genel Başkan Adayı olan Meral Akşener'i aradı.Bolu'daki programı olduğu için veya bazı polemiklerden kaçınmak için Mihallıççık'taki törene katılmayan Akşener, 27 Mayıs'ta mesaj yayınlayarak, 'Şehit Bakanımız Gün Sazak'ı ve Şehit Ülküdaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz' dedi. Bazı çevreler anma etkinliğine katılmadığı için Akşener'i eleştirmiş. Bu eleştiriye yapanlar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Genel Merkez yöneticilerinin ve seçilmiş 40 milletvekilinden birinin bile bu anma programına neden katılmadığı sorusunu sormalıdır. 19 yıldır MHP Genel Başkanlığı görevini yürüten Devlet Bahçeli bu anma programına kaç defa geldi? Zaten 8 yıldır hiç gelmiyor. Şimdi bazı MHP'li dostlarım; 'Ülkücü Şehitlerini Anma Günü törenleri Ankara Kızılcahamamda yaptırılan anıt önünde yapılıyor. Orada hem Sazak hem de diğer ülkücü şehitler birlikte anılıyor. Bahçeli bu törene katıldığı için Mihalıççık'a gelemiyor' diye yanıt verecek. Ben de onlara; 'Devlet Bahçeli, Genel Merkez Yöneticileri ve milletvekilleri aynı gün içerisinde hem Kızılcahamam'da hem de Sazak'ta düzenlenen bu anma etkinliklerine katılamaz mıydı? Bazı Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri Eskişehir'deki törene katılmaları için görevlendirilemez miydi?' diye sorarım…

--------------------------------------------------------------------------

ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI EKSİ 25'DE BULUŞTULAR

Kentimizdeki okullarda ard arda cinsel taciz olayları yaşandı. Bu iddialar nedeniyle dört öğretmen tutuklanarak cezaevine gönderildi. Anne babaları tarafından emanet edildiği okullarda tacize uğrayan çocuklar büyük travmalar yaşadı. Böyle bir ortamda Eksi 25 Derneği bu konuda örnek bir çalışma başlattı. Eksi 25 Derneği'nin düzenlediği, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteklediği 'Çocuk İhmali ve İstismarı Konusunda Sendikalarının Önleyici Rolü' isimli çalışma kapsamında eğitim iş kolunda faaliyet gösteren dört sendika bir araya getirildi. Çalışma kapsamında; eğitim sendikalarının üyeleri olan öğretmenlerine çocuk ihmali ve istismarı ile ilgili süreçlerde ve yaşadıkları bu zorluklarda destek olmaları; süreçle ilgili hukuki, psikolojik ve sosyal boyutlarda bilgi ve danışmanlık vermeleri, böylece sürecin daha sağlıklı yürütülmesinin sağlanması amacıyla toplantı yapıldı. Çalışmaya Eskişehir ilinde şubesi bulunan dört eğitim sendikasının yönetim kurulu üyeleriyle İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ve Milli Eğitim Yöneticileri katıldı. Organizasyon, 'Çocuk İhmali ve İstismarının Önlenmesi' konusunda eğitim sendikalarının bir araya geldiği ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır.

---------------------------------------------------------------------------

SHP GENEL SEKRETERİ BAYKAL ESKİŞEHİR'DE

28 yıl önce. Tarih 13 Eylül 1988. Yer o yıllarda Eskişehir'in en gözde mekanlarından birisi olan Emek Otel.

YERELDE İKTİDAR OLDU

Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Sekreteri Deniz Baykal Eskişehir'i ziyaret ediyor. İl Başkanı merhum Niyazi Önal, Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer ile birlikte akşam yemeği yiyor. SHP'nin en hızlı olduğu yıllar. Erdal İnönü Genel Başkan, Deniz Baykal Genel Sekreter olduğu dönem, parti çok hareketliydi. İnönü-Baykal ikilisi SHP'yi 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde Türkiye'de iktidar yapmıştı. O yıllarda 8 büyükşehir belediyesi vardı. Altısını SHP aldı. İstanbul'da Nurettin Sözen, Ankara'da Murat Karayalçın, İzmir'de Yüksel Çakmur, Adana'da Selahattin Çolak, Gaziantep Celal Doğan, Kayseri'de Niyazi Bahçecioğlu SHP'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiler.

39 İL 'SHP' DEDİ

Bursa'yı DYP'li Teoman Özalp, Konya'yı ise Refah Partili Halil Ürün aldı. Aynı seçimde toplam 39 ilin belediye başkanı SHP'li oldu. Eskişehir'de de SHP'li aday merhum Selami Vardar seçimi kazanarak, Belediye Başkanı seçildi. Tek başına iktidarda seçime giren Anavatan Partisi sadece üç ilde (Malatya, Yozgat ve Bitlis'te) seçimi kazanarak büyük hezimet yaşadı. DYP 16 ili, Refah Partisi 5 ili, MÇP 3 ili kazandı. Tunceli'de bağımsız aday seçimi aldı.

ESKİŞEHİRSPOR'UN KURUCUSU

Avukat Niyazi Önal 1973-1977 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yaptı. 1965 yılında Eskişehirspor'u kuran 10 kişiden biriydi. Parti ilkelerine bağlı, dik duruşu olan dürüst bir insandı. Önal, kaliteli ve saygın kişiliğiyle bugün gençlere hep örnek gösterilen ve rahmetle anılan büyük bir şahsiyettir. Bende merhum Önal'ı rahmetle anıyorum. 28 yıl öncesinin genç Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer, siyasi mücadelesini CHP'de devam ediyor. Son dönemde CHP Odunpazarı İlçe Başkanlığı yapan Çakıcıer, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP Eskişehir Milletvekili adayı olarak, partisinin her iki seçimde de üçer milletvekili çıkarmasında payı oldu…

---------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna: Halil Bey, sordum, araştırdım. Herkes 'Ünal Başkan olursa Eskişehirspor Süper Lige çıkar' diyor. Gelin Başkan olun, takımı Süper lige çıkarın.

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Sayın Valim, benim için 'Har vurup, harman savurdu' diyenler de mi böyle söylüyor? Yoksa kılavuzlarınızı mı değiştirdiniz?