Eskişehir'de 12 Milli Eğitim Şube Müdürü rotasyona tabi tutularak görev yerleri değiştirildi. Bunlardan 9'u il dışına atandı

SİYASETTE BEDEL ÖDEDİ
Atananlar arasında İl Milli Eğitim Şube Müdürü Turhan Kaya'da vardı. Kaya, rotasyon kapsamında Ankara Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne atandı. Kaya, siyasette bedel ödeyen bir bürokrattır. Turhan Kaya 2007 milletvekili seçimlerinde aday olmak için görevinden istifa etti. MHP'nin Eskişehir'deki 6 kişilik milletvekili aday listesine girdi. Listenin başında Beytullah Asil yer alıyordu. 2. Sırada Niyazi İrfan Ünver, 3. Sırada ise bugünün Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, 4.sırada Oğuz Sever, 5. Sırada İsmet Yücel, 6. Sırada Turhan Kaya yer aldı. MHP o seçimde bir milletvekili çıkardı. Liste başı Beytullah Asil TBMM'ye gitti.

PAZARYERİ'NE SÜRÜLDÜ
Her bürokrat gibi Kaya'da en doğal hakkını kullanarak, eski görev yerine dönmek istedi. Ancak iktidar partisinin baskısıyla dönemin Milli Eğitim Müdürü, Kaya'nın geri dönmemesi için onun boşalttığı kadroyu usulsüz bir şekilde atama yaparak, doldurdu. Bundan dolayı Kaya seçim sonrasında tekrar eski görevine döndürülmedi. Bakanlık Turhan Kaya'yı Bilecik'in Pazaryeri ilçesine şube müdürü olarak atamıştı.(sürgün edilmişti) Kaya da bu atamanın ve yerine atanan Hasan Yoldaş'ın şube müdürlüğünün iptali için Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme bu iptal talebini ret etti.

DANIŞTAY'A GİTTİ
Kaya bunun üzerine Danıştay 2. Dairesi'ne başvurarak bu kararın temyiz edilmesini istedi. Danıştay 2. Dairesi de Yoldaş'ın Şube Müdürlüğü atamasının hukuka uygun bulmayarak, onun şube müdürlüğü kararının bozularak bu konu ile ilgili yeniden karar verilmesi için dosyayı Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Danıştay Kararı'nda 'A Tipi eğitim kurumu müdürü olan Hasan Yoldaş'ın şube müdürlüğü kadrosu için yapılması gereken görevde yükselme sınavına girmediği halde Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü kadrosuna atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davayı ret eden idare mahkemesi kararında ise hukuki isabet görülmemiştir' denildi. Danıştay'ın Ağustos 2009'daki kararı doğrultusunda Hasan Yoldaş'ın Şube Müdürlüğü düştü. Bunun üzerine Yoldaş İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı yapıldı.

YİNE BAŞLATILMADI
Yargı kararı sonrasında Turhan Kaya'nın atama kararnamesi geldi. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü Kaya'yı göreve yine başlatmadı. Bakanlık mahkeme kararına itiraz etti. Aradan dört yıl geçti. Mart 2013'de Kaya'nın atama kararı Eskişehir'e geldi. Kaya yargı kararıyla tam 6 yıl sonra 7 Haziran 2013'de tekrar Milli Eğitim Şube Müdürlüğü koltuğunu oturabildi. 5,5 yıl her gün Eskişehir'den Bilecik Pazaryeri'ne gidip geldi. Muhalefet partisinden milletvekili adayı olmasının bedelini ağır ödedi.

MHP ONU
YALNIZ BIRAKTI
Bu süreçte Kaya, büyük mücadele verirken, milletvekili adayı olduğu parti olan MHP onu yalnız bıraktı. Onun hakkını savunmak için gayret göstermedi. MHP Eskişehir Teşkilatı bu süreçte onunla ilgili bir tek basın açıklaması yapmadı. MHP Milletvekilleri TBMM'de 'Yargı kararını niye uygulamıyorsunuz? MHP'den aday oldu diye bir bürokratı yıllarca başka bir ilde sürgün olarak nasıl çalıştırıyorsunuz?' diye soru önergesi vermedi. Yaklaşık 5,5 yıl Bilecik Pazaryeri'nde çalışan Kaya'ya bir yıl aradan sonra yine yol göründü. Kaya, artık Ankara Yenimahalle'de görev yapacak. Milletvekili adayı olduktan sonra kendisine 5,5 yıl yaşatılan sürgün zulüm Eskişehir Siyaset Tarihi'nde unutulmayacak. Bu adaletsizliği yapanlar, onları alkışlayanlar ve bu haksızlık karşısında susanlar 'Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner' sözünü asla unutmamalı…

*

İftarda ezanı okutturamıyorsanız bırakın gidin

29 Haziran Pazar günü Eskişehir kent merkezinin büyük kısmında akşam ezanı okunmadı. Eskişehirliler bundan dolayı oruçlarını geç açmak durumunda kaldı. İl Müftüsü Niyazi Ersoy, Eskişehir'de ezanların Çarşı Camii'nde bulunan vericiden diğer camilere verildiğini ifade ederek, yıldırım düşmesi sonucunda merkezi ezan sistemi cihazında arıza olduğu için ezan yayınının verilmediğini söylemiş. Bu aksaklık yüzünden Ramazan ayı'nın ilk ezan kazası Eskişehir'de oldu. Müftülük 'Yıldırım düştü' bahanesinin arkasına sığınmayarak, Eskişehir'de bir daha böyle olayın yaşanmaması için gerekeni yapmalıdır. 11 ayın sultanı olan Ramazan'da imsak ve iftar saatlerinde ezanı okutturamıyorsanız, bırakın gidin. Bu işin mazereti olamaz. Bu cihazın kontrolü iftar saatinden önce niye yapılmadı? Ya her camiinin imam ve müezzinleri kendi ezanlarını okusun. Ya da merkezi ezan sistemi cihazının Çarşı Camii dışındaki bazı camilere de kurulsun. Ramazan ayı'nda böyle bir skandal bir daha yaşanmasın.

*

NOSTALJİ

AVUSTURYA BÜYÜKELÇİSİ 23 YIL ÖNCE REKTÖR
BÜYÜKERŞEN'E LİYAKAT NİŞANINI TAKDİM ETMİŞTİ

20 Eylül 1991. 23 yıl önce Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Friedrich Zanetti Avusturya Hükümetinin 'Bilim Kültür ve Sanatta Birinci Derece Liyakat Nişanı'nı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen'e takdim ediyor.

BÜYÜK EMEK VERDİ
Zanetti törende yaptığı konuşmada Avusturya Nişanının Rektör Büyükerşen'e verilmesine, onun hem uluslararası akademik ve bilimsel alanlardaki başarısının, hem de televizyondaki Almanca kursunun oluşması ve yürürlüğe konulmasındaki büyük emek ve desteğin neden olduğunu söyledi. O yıllarda Anadolu Üniversitesi Rektörü Yılmaz Büyükerşen'in önderliğinde TRT'nin Açık Öğretim programı çerçevesinde yayınlanmak üzere bir Almanca televizyon dil kursu oluşturulmuştu.

BİLİMSEL İŞBİRLİĞİ
20 bölümden oluşan bu dil kursunun en önemli özelliklerinden biri Türklerin Almanca öğrenmesinde karşılaşılan zorlukları göz önüne alarak hazırlanmış olmasıydı. Büyükerşen Liyakat Nişanı takdim töreninde yaptığı konuşmada, Avusturya makamlarına ve bu anıyı yazana teşekkür ederek, kendisine layık görülen Nişanı üniversitenin ve özellikle bilimsel işbirliğinin sonucunda ortaya çıkan televizyon kursuna emeği geçen tüm kuruluş ve personel adına aldığını belirtti.

FOTO ŞAKA

AKP Büyükşehir Adayı Harun Karacan: Murat Ağabey, Süleyman Reyhan'ı İl Başkanlıktan aldırarak, denizi geçtik. Dündar Ünlü'nün İl Başkanı olmasıyla da derede boğulduk. Neden böyle oldu?
Enerji Bakan Yardımcısı Murat Mercan:
Harun bunu bana niye soruyorsun ki? İl Başkanı olmak istemedin. Başbakan Erdoğan'ın kabul edeceği, toplumun her kesimi tarafından sevilen bir İl Başkanı adayı çıkardın da olmadı mı?