Türkiye genelinde üniversite sayısı artış göstermesine rağmen, yapılan son araştırmalar eğitim sistemindeki endişe verici bir durumu gün yüzüne çıkardı.

5 yılda 2 milyondan fazla üniversite öğrencisi okulu bıraktı.

Türkiye, neredeyse her yere kurulan üniversiteler ve buna bağlı olarak artan öğrenci sayısıyla nüfusa göre Avrupa’da en çok üniversite öğrencisinin bulunduğu ülke oldu. Ancak, plansız, programsız açılan üniversitelerdeki eğitimin niteliği, iş bulma oranı ve “diplomalı işsizler” sorunu tartışılırken üniversiteyi mezun olmadan bırakan öğrencilerin sayısının hızla arttığı ortaya çıktı.

GİDEREK ARTIYOR!..

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yapılan açıklamaya göre, "Mezunlar Hariç Üniversiteden Ayrılan Öğrenci Sayısı" verilerine göre,

2021 yılında 338.926 ve 2022 yılında ise 389.564 öğrenci, üniversite eğitimlerini yarıda bıraktı.

Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) açıkladığı Gösterge Değerleri Raporu’na göre mezun olmadan üniversiteden ayrılan öğrenci sayısı giderek artıyor.

2015’te 98 bin öğrenci üniversiteden ayrılırken bu sayı 2017’de 150 bine yükseldi. 2018 yılından bu yana ise 300 binin üzerinde seyrediyor.

2019 yılında üniversiteden ayrılanların sayısı 538 bine kadar çıktı.

2015-2022 arasında 2,3 milyon öğrenci üniversiteden ayrılırken bunun neredeyse 2 milyonu son beş senede gerçekleşti.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İLK SIRADA…

2015-2022 yılları arasında okuldan ayrılanların üniversitelerine bakıldığında ilk sırada Anadolu Üniversitesi (78 bin) geliyor. Bu sürede İstanbul Üniversitesi’nden 68 bin, Gazi Üniversitesi’nden ise 66 bin öğrenci üniversiteyi terk etti. İstanbul Üniversitesi'ni bırakan öğrenci sayısı son 2 yılda 23.000’e ulaştı.

YÖKAK raporuna göre maddi zorluklar, öğrencilerin üniversiteyi bırakma nedenleri arasında başı çekiyor.

Ülkemizin üniversite mezunu işsizlik oranları bakımından Avrupa’da işsizlik oranı en yüksek ilk üç ülke arasında bulunması gençlerimizin gelecek kaygısı yaşayarak üniversitelerini bırakmalarına neden oluyor.

Büyük bir çoğunluğu ailesinden uzakta eğitim gören öğrenciler, son yıllarda hızla artan eğitim maliyeti, barınma, beslenme, ulaşım sorunları yüzünden okullarını terk etmek zorunda kalıyorlar.

TÜKETİLEN UMUTLAR!...

“81 ile üniversite” gibi bilimsellikten ve istihdam gerçeklerinden uzak bir hedefle çıkılan yolda, doğru/düzgün öğretim elemanı bile olmayan devlet üniversitelerinin yanı sıra özellikle büyükşehirlerde her köşe başında “paralı” vakıf üniversiteleri açıldı.

Piyasalaştırılan, ticarileştirilen ve ihmal edilen kamusal eğitim, nitelikli eğitim düzeylerinin giderek düşmesi, ihtiyacı aşan kontenjanlar, yetersiz eğitim, donanımları üniversitelerimizin önemli bir bölümünü bilim dışı konuların öne çıktığı tartışmalı kurumlar haline getirdi.

Lise yaşamı boyunca üniversite hayali ile yaşayan ama üniversiteyi kazandıktan sonra okullarını terk etmek zorunda kalan milyonlarca gencimizin gelecek umutlarının ve hayallerinin tüketilmesi ise mevcut verilerin ortaya koyduğu en kötü sonuç oldu.

Bu durum ülkemizin geleceği adına oldukça düşündürücü değil mi?