2023 yılı itibarıyla kaybolduktan sonra emniyet birimlerine getirilen toplam 15 bin 716 çocuğun 7 bin 486’sının kız olduğu kaydedildi. Bu açıklama, son dönemde basında yer alan ve gerçekleri yansıtmayan haberler üzerine yapıldı.

İstatistiklerin Geçmişi

Çalışmalar 1997'de Başladı

TÜİK, Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri (GBGGÇİ) çalışmalarının 1997 yılında 27 ili kapsayarak başladığını belirtti. 2007-2011 yılları arasında çalışmanın kapsamı genişletilerek 81 ile yayıldı. Bu süreçte, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan elde edilen verilerle ayrıntılı istatistikler üretildi.

İdari Kayıtlara Geçiş

Bakan Tunç: Hain örgütün üyeleri adalet önünde hesap verecektir Bakan Tunç: Hain örgütün üyeleri adalet önünde hesap verecektir

TÜİK'in açıklamasında, 2017 yılına kadar güvenlik birimlerinde doldurulan soru formlarından elde edilen verilerin resmi istatistik üretiminde kullanıldığı belirtildi. İdari kayıt verilerinin olgunluğa ulaşmasıyla, 2015 yılından itibaren verilerin idari kayıtlara dayalı olarak revize edildiği ifade edildi.

Yanlış Bilgilere Dikkat

Yanlış İddialara Cevap

Bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında, kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından artık yayımlanmadığına dair yer alan iddiaların doğru olmadığı vurgulandı. TÜİK, ilgili kurumların verilerinden yola çıkarak açıklamaların sürdüğünü belirtirken, ‘kayıp (bulunan)’ çocuklar hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunan çocukların istatistiklerini paylaştı.

Olay Sayıları ve Yaş Grupları

2015-2023 Verileri

TÜİK, 2015 ile 2023 yılları arasındaki kaybolduktan sonra bulunan çocukların yaş gruplarına göre karıştığı olay sayıları hakkında bilgi vereceğini duyurdu. Bu istatistiklerin, çocukların güvenliğinin sağlanmasına yönelik stratejilerin belirlenmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi