Türkiye’nin yıllık 1,7 milyar dolarlık kuru meyve ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları, Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında Hindistan’ı radarına aldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2025 yılı Şubat ayında Hindistan’a yönelik önemli bir ticaret heyeti organizasyonu düzenlemeye hazırlanıyor.

"Türk Kuru Meyve Sektörel Ticaret Heyeti" Mumbai’ye Gidiyor

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, 10-15 Şubat 2025 tarihleri arasında Hindistan’ın Mumbai şehrine yönelik olarak organize edilecek “Türk Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti” için hazırlıklar hızla sürüyor. Bu kapsamda, Türk firmalarının Hindistan’ın önde gelen kuru meyve alıcıları, toptancılar, perakendeciler ve kuru meyve kullanan firmalarla ikili iş görüşmeleri yapmaları planlanıyor.

Tanıtım ve İş Birliği İçin Önemli Adımlar

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Hindistan’daki sektörel iş birliklerini artırmak amacıyla önemli kurumları ve market zincirlerini ziyaret edeceklerini açıkladı. Türk kuru meyve sektörünün dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığının tanıtımını yapacaklarını belirten Işık, bu ürünlerin Hindistan pazarındaki yerini güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

2023 yılında devlet açığı arttı: Deprem yardımları öne çıktı 2023 yılında devlet açığı arttı: Deprem yardımları öne çıktı

Hindistan Kuru Meyve Pazarında Türkiye'nin Hedefi

Hindistan’ın yıllık kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığı ithalatının 464 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin bu pazarda Afganistan, ABD ve İran’ın ardından dördüncü büyük tedarikçi olduğunu ifade etti. 2023 yılında Hindistan’a 7 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin, kısa vadede yüzde 10, orta vadede ise yüzde 20 pazar payına ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

MEWA India 2025 Fuarı’nda Türk Kuru Meyve Tanıtımı

Hindistan temasları kapsamında, 2025 yılında düzenlenecek olan MEWA India Global Nuts and Dried Fruits Fuarı’na da katılım sağlayacaklarını belirten Işık, fuarda Türk kuru meyvesinin tanıtımı için özel tadım etkinlikleri düzenleneceğini dile getirdi. Bu etkinliklerle Türk ürünlerinin Hindistan’daki bilinirliğini artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

TURQUALITY Projesi Kapsamında Etkinlikler

Mehmet Ali Işık, 2024-2027 yılları arasında sürdürülen Turkish Dried Fruits Turquality Projesi kapsamında Hindistan’ın Çin ve Rusya ile birlikte hedef pazar olarak belirlendiğini hatırlattı. “Türk Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti” ile eş zamanlı olarak Hindistan’da basın lansmanları, kokteyl ve tadım etkinlikleri düzenleyeceklerini belirten Işık, Türk kuru meyvesinin tanıtımı için kapsamlı bir strateji izlediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi